HABERİ PAYLAŞIN

Bölüm öğrencilerimiz 2022-23 eğitim döneminde Prof. Dr. Mustafa Kurt hocamızın verdiği TDE 375 Edebiyat Kuramları dersi kapsamında 6 Ekim 2022 tarihinde Türkiye’nin ilk Kelime Müzesi’ni ziyaret ettiler.

2021 yılında Deli Tarla kitabıyla Sait Faik Hikâye Armağanı’na layık görülen yazar Şermin Yaşar’ın Türkçe kelimelerin, atasözlerinin ve deyimlerin anlamını çocuklara ve gençlere öğretmek amacıyla kurduğu müze Ankara Kalesi’nde yer almakta. Sanatçı, özellikle çocuk ve gençlerin Türkçeyi gerçek mânâda öğrenmeleri amacıyla bu müzeyi kurduğunu belirtiyor ve müzenin hikâyesini şu şekilde açıklıyor:

“Beni takip edenler kelimeleri çok sevdiğimi bilirler. Kelimeler bize doğuştan verilen ve bedavadan sahip olduğumuz, bahşedilen, hazırda sahip olduğumuz şeyler. O yüzden belki de gereken ehemmiyeti vermiyoruzdur. Ama eğer kelimelere para veriyor olsaydık, muhtemelen en iyilerini, en doğrularını kullanmaya dikkat ederdik. Kelimeleri, somut birer varlık olarak göstermek istedim. Bunun için Kelime Müzesi fikri ortaya çıktı.”

Üç katlı müze binası, geçmişte tiftik ambarı olarak kullanılmaktaydı. Müzede köklerden cümlelere kadar birçok kelimenin geçmişi, hangi atasözlerinde yer aldığı ve günlük hayatta nerelerde kullanıldığı yaratıcı bir şekilde sunuluyor. Müzenin bir bölümünde tedavülden kalkan ama dilde yaşamaya devam eden nesneleri görebileceğiniz sergi alanı mevcut. Müzenin geri kalanında bazı kelimeler yazar ve şairlerin cümleleriyle örneklendirilirken, birçok sözcüğün kökenleri, anlamları ve yaşadığı değişimler hakkında bilgi veriliyor.

Müzenin edebiyat bölümü öğrencileri gözünden nasıl değerlendirildiğini merak eden Şermin Yaşar, ziyaret sonunda hocamızı ve öğrencilerimizi büyük bir ilgi ve samimiyetle dinledi.