HABERİ PAYLAŞIN

TOBB ETÜ Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü öğrencilerimizden Zeynep Öztop, Hollanda’nın Lahey kentinde bulunan Uluslararası Ceza Mahkemesi'nden (International Criminal Court-ICC) staj kabulü aldı. Öztop son iki ortak eğitimini uluslararası hukuk alanının başat kurumlarından biri olan ICC’de gerçekleştirecek.

İlk ortak eğitim deneyimini Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı’nın İsviçre’nin Cenevre kantonunda bulunan Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) Nezdinde Türkiye Daimi Temsilciliği ve Birleşmiş Milletler Cenevre Ofisi  (BMCO) Nezdinde Türkiye Daimi Temsilciliği’nde tamamlayan ve bu dönemki staj başvurusunu ICC’nin resmi online portalından bireysel olarak yapan Öztop, o sırada Amsterdam merkezli Anne Frank House’un BMCO’da düzenlemiş olduğu bir sergiden ilham alarak yazdığı "soykırımın önlenmesinde Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin rolü" konulu makale ile ICC’den kabul aldı. 

Öğrencimiz bu başarısının öncesinde, 2017-2018 Akademik Yılı Bahar döneminde tamamladığı ortak eğitiminin ilk kısmında DTÖ’nün Anlaşmazlıkların Halli Organı ve Bosna - Hersek’in örgüte üyelik süreci toplantılarında bulundu ve Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü’ne Türkiye’den katılım sağlayan Marka ve Patent Vekilleri Derneği üyeleriyle beraber seminerlere iştirak etti. Ortak eğitiminin ikinci kısmında ise bir ay boyunca BM İnsan Hakları Konseyi’nin toplantılarına katılıp, karar tasarılarının kabulüne yaklaşılırken ülkemiz adına beyanda bulunma fırsatı yakaladı. 

Zeynep Öztop ICC’de gerçekleştireceği ortak eğitim ile insan hakları temelli çalışmalarına devam etmeyi planlıyor. Öğrencimizi bu vesileyle yürekten tebrik ediyor, devam eden çalışmalarında başarılar diliyoruz.

 

Zeynep Öztop'un İnsan Hakları Konseyi'nde yaptığı beyana buradan erişilebilir.