HABERİ PAYLAŞIN

TOBB ETÜ Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Görsel İletişim Tasarımı öğrencisi Aslı Gökdemir, Massachusetts Institute of Technology (MIT)’nin düzenlediği ‘MIT Koch Institute Image Awards’ yarışmasından ödülle döndü. Çok sayıda üniversitenin yer aldığı yarışmada ödül alan Aslı Gökdemir Üniversitemize büyük bir gurur yaşattı.

MIT İntegratif Kanser Araştırma Merkezi Kurucu Profesörlerinden Hemann ve Harvard Üniversitesi araştırmacısı Dr. Bruno genç tasarımcı için şunları söyledi: “Araştırma gerçeğin ortaya çıkarılmasını içerir, ancak bu gerçeği nasıl anlatabiliriz? Yaptıklarımızı ve bunların neden önemli olduğunu dünyanın anlamasını nasıl sağlarız? Aslı’nın çalışmaları, bilimsel sanatın bu temel amacını zarif bir şekilde yerine getiriyor. İzleyiciyi çalışmaya çekiyor ve yıllarca süren titiz deneyleri tek bir güçlü görüntüyle özetliyor. Aslı’nın tasarımı, ilaç yanıtının karmaşıklığını, kanser hastalarının çeşitliliğini ve tedaviyi takiben tümörlerin değişen evrimsel manzarasını göstermektedir.

Önemli olarak, Aslı’nın tasarımı, hem yıllarca kanser üzerinde çalışan bilim adamları, hem de ilk kez kanser araştırmalarını gören bilim dışındaki insanlar için önemli bir rol oynuyor. MIT Koch Enstitüsü galerisinde sergilenen merkezi bir parça olarak, dış dünyadan izleyicileri çekiyor ve bilim dünyamızdaki araştırmacılara da ilham veriyor. Aslı’nın görseli, dünyada bilimsel bilgiye acilen ihtiyaç duyulan bu dönemde, sanatın bilimi insanların günlük hayatlarına nasıl taşıyabileceğinin güçlü bir örneğini temsil ediyor.”

Aslı Gökdemir ise ‘İnsan hayatını tehlikeye atabilecek birçok durumun ve hastalığın ciddiyetinin farkında değiliz. Bilimsel terimler, ifadeler kulağa karmaşık ve anlaşılmaz gelebilir. Ya da üzerinde durulması gereken konuları yeterince dikkat çekici hale getirmiyoruz. Verilerin gerçekliğini kaybetmeden, estetik ve faydalı olması gayem. İnsanlar sokakta yürürken tasarımımı görüyorlar, merak edip açıklamasını okuyorlar ve böylece birkaç dakika içinde hepimizin başına gelebilecek hastalıklar konusunda bilgi sahibi oluyorlar. Uzmanlarından edindiğim bilgileri sentezleyip üretmek ve çalışmalarımın faydalı olması büyük haz ve gurur veriyor bana.’ şeklinde konuştu.

   

 

Tablodaki her bir sütun, tek bir hücre hattının test edilen 200'ün üzerinde kanser ilacı arasından 21 farklı kanser ilacına (satır başına bir tane) karşı savunmasızlığını temsil ediyor.  Tabloda görülen her rengin ve tonun kodları ilaçların tümörler üzerindeki etkisine göre hesaplandı. Mavi ve yeşil hassasiyeti gösterirken, kırmızı ve pembe direnci gösteriyor. Rengin daha soğuk olması, o mutasyona sahip bir hücrenin o ilaç tarafından öldürülmesinin daha olası olduğunu ifade ediyor.

 

2020 Image Awards ödülünü kazanan Aslı Gökdemir’e ait Eser

 

Öğrencimizi tebrik ediyor, başarılarının artarak devam etmesini diliyoruz.