HABERİ PAYLAŞIN

TOBB ETÜ Tıp Fakültesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Belma Füsun Köseoğlu'nun editörleri arasında yer aldığı Kardiyopulmoner Rehabilitasyon adlı kitap yayına çıkmıştır.

Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon alanının önemli bir bileşeni olan ‘kardiyopulmoner rehabilitasyon’ kardiyovasküler ve/veya pulmoner hastalığı olan bireylerin yanı sıra, diğer hastalıkları nedeni ile kardiyovasküler ve pulmoner sistemi etkilenen bireylerin de tedavi ve rehabilitasyonunun önemli bir bileşenidir. Kardiyopulmoner rehabilitasyon konusunda kapsamlı bir Türkçe kaynak kitap bulunmamaktadır. Bu nedenle,  Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon uzman hekimleri ve asistanları ile kardiyopulmoner rehabilitasyon alanında  çalışan hekimlerin eğitimine ve pratik uygulamalarına katkıda bulunmak amacıyla ‘Kardiyopulmoner Rehabilitasyon’ konulu bir başvuru kitabı yazma gerekliliği ortaya çıkmıştır. Bu kitabın kardiyak ve pulmoner rehabilitasyon alanında güncel temel ve klinik bilgileri içermesi planlanmıştır. Kitap içeriğinin, kardiyopulmoner rehabilitasyon uygulayan hekimleri desteklemesinin yanı sıra yeni bir kardiyopulmoner rehabilitasyon ünitesi kuracak uzman hekimlere de yol göstermeye yardımcı olması amaçlanmıştır.

Temel başvuru kitabı olması hedeflendiği için kitabın kapsamı mümkün olduğunca geniş tutulmaya ve konu ile ilgili temel bilgilere olabildiğince derinlemesine yer verilmeye çalışılmıştır. Katkıda bulunan yazarların konularında uzman ve deneyimli akademisyenlerden oluşmasına özen gösterilmiştir. Bu bağlamda 49 yazarın 22’sinin diğer tıp branşlarından olmasının çok disiplinli bir nitelik kazandırdığı kitaba KPR konusunda klinik uygulamalarda arzu edilen interdisipliner çalışma ortamını pekiştirici ve destekleyici bir etki sağlamıştır.

Kitap yazma fikrinin ortaya çıkmasından itibaren kitabın ortaya çıkması neredeyse üç  yıllık bir süreç almıştır. Editörler kurulu olarak yoğun bir çalışma sürecinin ardından ortaya çıkan bu eserin, Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon uzmanlık alanında önemli bir başvuru kaynağı olduğunu görmek bizim için en önemli gurur kaynağı olacaktır.