HABERİ PAYLAŞIN

TOBB ETÜ İktisat Bölümü öğretim üyelerinden Doç. Dr. A. Talha YALTA ile Hacettepe Üniversitesi İktisat Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. A. Yasemin YALTA tarafından yazılan ‘Uygulama (App) Ekonomi Kitapları’ iktisat ders kitaplarını cep telefonunda taşınabilir hale getiriyor.

Birçok gencin üniversitenin ilk yıllarında okuduğu, mezun olduktan sonra ise hazırlandıkları iş ve akademik kariyer sınavlarında tekrar başvurdukları yüzlerce sayfadan oluşan makro ekonomi ve mikro ekonomi ders kitaplarına artık ‘cep telefonu uygulaması’ şeklinde ulaşmak mümkün. TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi (TOBB ETÜ) ile Hacettepe Üniversitesinden iki akademisyen; bu alanda yazdıkları iki kitabı, kendi kişisel çabaları ile tasarlayıp Android tabanlı cep telefonu uygulaması olarak yayınladılar.

TOBB ETÜ ve Hacettepe Üniversitelerinin İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümlerinde öğretim üyesi olarak görev yapan A. Talha YALTA ile A. Yasemin YALTA ‘uygulama (app) ekonomi kitapları’nı, teknolojinin tüm imkanlarından yararlanarak hazırladılar. Her iki kitapta da iktisada giriş dersi konuları kolay bir dille; hareketli grafikler, etkileşimli içerik, yüzlerce çözümlü soru ve deneme testiyle anlatıldı. Dersler ekonomi haberlerinin de desteğiyle yorumlanarak, Türkiye odaklı güncel ve modern bir içeriğe oturtuldu. Böylece üniversite öğrencileri ile iş sınavlarına hazırlanan mezunlar, öğretilen konuların güncel hayatta uygulamalarını da anında görebiliyor.

Uygulama-Kitapları kendimiz tasarladık

TOBB ETÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. A. Talha YALTA, kitapların 6 yıllık bir çalışma ve emeğin ürünü olarak ortaya çıktığını ifade ederek “Bir kitabın cep telefonu uygulaması olarak tasarlanarak Google Play Store’da yayınlanmasının örneği ülkemizde neredeyse yok. Hal böyle olunca, uygulama-kitapları kendimiz tasarlamak ve yayınlamak durumunda kaldık. ‘Modern Makroekonomiye Giriş’ isimli uygulama-kitabımıza cüzi bir rakam ödeyerek Google Play Store’dan ulaşmak mümkün. Kitap indirildikten sonra, İnternet erişimi gerekmeden de açılıp kullanılabiliyor. ‘Modern Mikroekonomiye Giriş’ uygulaması da Eylül ayında çıkacak” dedi.

Karmaşık konular, ekonomi haberleri ve Türkiye bağlamıyla anlatıldı

Aynı kitapları Eylül ayına kadar kağıt baskı olarak da yayınlayacaklarını ve her birinin 550-600 sayfaya ulaştığını bildiren Prof. Dr. Yasemin YALTA, uygulama-kitapların öğrencileri bu ağır kitapları taşımaktan kurtaracağını söyledi. Uygulama-kitapların hareketli birçok grafik ve çizim içermesi sebebiyle konuların daha kolay anlaşılmasını da sağlayacağını kaydeden Yasemin YALTA “Ekonomi öğrenmeyi, adeta parmak ucumuza kadar getirdik. Öğrenciler istedikleri her an bu uygulamayı cep telefonları üzerinden açarak konuları okuyabilirler, deneme testlerini çözüp cevap başarılarını da anında değerlendirebilirler. Kitapta anahtar terimler listesi, gözden geçirme soruları, uygulama soruları ve çoktan seçmeli sorular var. Her şeyi ekonomiyle ilgili derslerin kolayca okunacağı ve kullanıcının konuyu anlayıp anlamadığını kontrol edebileceği şekilde yazdık ve uygulama olarak tasarladık” dedi.

Makro ve mikro ekonomi alanında yerli ve yabancı yazarların (Türkçeye çevirisi yapılmış) birçok kitabı olduğunu anımsatan YALTA, “Biz ise konuları hep ekonomi haberleri ve Türkiye bağlamında anlatarak; akılda kalıcı fotoğraflar, karikatürler ve durağan değil hareketli çizimler yardımıyla kullanıcının ilgisini en fazla çekecek bir hale getirdik” dedi.

Her kitapta 300’den fazla tam çözümlü soru var

Üniversite öğrencilerinin yanı sıra KPSS, çeşitli kurumların müfettişlik, uzmanlık, bankacılık sınavları, mesleki lisanslama sınavları ile üniversitelerde yüksek lisansa hazırlanan mezunların da bu kitaplardan yararlanabileceğini ifade eden Doç. Dr. Talha YALTA, “Uygulama-kitaplarda 100’den fazla açıklamalı şekil ve tablo ile 300’den fazla tam çözümlü soru var. Böylece öğrenci veya mezun, bir grafikle veya sayısal tabloyla karşılaştığında nasıl analiz edip, anlaşılır biçimde bunu dile getirebileceğini; ekonomiyle ilgili kendine yöneltilecek karmaşık bir soruyu nasıl bütün boyutlarıyla anlayıp, çözümünü üretebileceğini de bu kitapta buluyor” dedi.

‘Uygulama (App) Ekonomi Kitapları’nın yazarları kimdir?

A. Talha Yalta ve A. Yasemin Yalta, lisans öğrenimlerini ODTÜ Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümünde 1999 yılında tamamladılar. İktisat alanındaki yüksek lisans ve doktora derecelerini ise Fulbright Komisyonu'nun bursuyla gittikleri Fordham Üniversitesi'nden 2002 ve 2007 yıllarında aldılar. Türkiye'ye döndükleri 2007 yılından bu yana A. Talha Yalta, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi'nde; A. Yasemin Yalta ise Hacettepe Üniversitesi'nde İktisat Bölümü öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır. Yazarların mikroekonomi, makroekonomi, finans, uluslararası ekonomi ve ekonometri alanlarında çok sayıda bilimsel çalışması; saygınlık derecesi yüksek yabancı dergilerde basılmış onlarca makalesi ve Türkiye Bilimler Akademisi tarafından yayımlanmış olan e-kitap, çeviri ve monografları bulunmaktadır. Yazarlar (birbirleriyle) evli ve iki çocuk sahibidir.

 

Uygulama-Kitaplarla ilgili ayrıntılı bilgiye buradan, videoya ise bu bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

Uygulamayı buradan edinebilirsiniz.