HABERİ PAYLAŞIN

Makine Mühendisliği Bölümü öğretim üyemiz ve TÜBA Şeref Üyesi Prof. Dr. Sadık Kakaç'ın 90. yaş günü kutlandı. TOBB ETÜ'de düzenlenen kutlamaya TOBB ETÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Sarınay, Rektör Yardımcısı ve Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Alanyalı, Kurucu Rektör Prof. Dr. Tahsin Kesici, Prof. Dr. Yücel Ercan ve TOBB ETÜ Genel Sekreteri Dr. Gökhan Göksu katıldı.

1 Ekim 1932’de Çorum'da doğan Prof. Dr. Sadık Kakaç,1955 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü’nden mezun oldu. Burslu olarak Nükleer Mühendisliği çalışmak üzere Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’ne gitti. MIT’den 1959’da Makine Mühendisliği'nden SM derecesi ve 1960’ta Nükleer Mühendisliğinde SM derecesini alarak İTÜ’ye dönen Kakaç, 1960 yılında İTÜ Nükleer Enerji Enstitüsünün kuruluşunda önemli rol oynadı. Prof. Dr. Kakaç, 1962’ yılında UNESCO Bursu ile İngiltere'ye gitti ve Manchester Victoria Üniversitesi'nden 1965 yılında doktora derecesini aldı.

Atom Enerjisi Komisyonu, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), NATO Bilim Komitesi , OECD NEA Yönlendirme Komitesi ve CENTO Bilimsel Koordinasyon Kurulu gibi önemli kurum ve oluşumlarda görev alan Prof. Dr. Kakaç; İstanbul Teknik Üniversitesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi ve Miami Üniversitesi'nde ders verdi.

1989 yılı Alexander von Humboldt Ödülü (Almanya), 1994 yılı Türk-Amerikan Bilim Adamları Birliği Bilim Ödülü, 1997 yılı Amerika Makina Mühendisleri Birliği (ASME) Isı Transferi Anma Ödülü, 1997 yılı Uluslararası Isı ve Kütle Transferi Merkezi (ICHMT) Hizmet Ödülü, Shang-hai Elektrik Enerjisi Enstitüsü Şeref Profesörü, Xian Jiatong Üniversitesi Şeref Danışmanı, Ghandi Teknoloji ve Yönetim Enstitüsü Şeref Profesörü, 1998 yılında Ovidius Üniversitesi (Romanya) Şeref Doktorası, 1999 yılında Reims Üniversitesi (Fransa) Şeref Doktorası, 1999 yılı ODTÜ Prof. Dr. Mustafa N. Parlar Eğitim ve Araştırma Vakfı Hizmet Ödülü ve 2000 yılı TÜBİTAK Hizmet Ödülü sahibi olan Prof. Dr. Sadık Kakaç 1998’de Rusya Federasyonu Bilimler Akademisi Üyesi, 2013’te TÜBA Şeref Üyesi, 2013’te Brezilya Bilimler Akademisi Üyesi ve 2013’te ASME Şeref Üyesi oldu. Uluslararası Hidrojen Enerji Dergisi, Uluslararası Isı ve Kütle Transferi Dergisi, Uluslararası İletişim Isı ve Kütle Transferi Dergisi, Uluslararası Deneysel Isı Transferi, Termodinamik ve Akışkanlar Mekaniği Dergisi ve Uluslararası Isı Bilimleri Dergisi editörlüğü yaptı.

2007 yılından bu yana TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Makine MühendisliğiBölümünde çalışmalarını sürdüren "hocaların hocası" Prof. Dr. Sadık Kakaç'a sağlık ve başarılarla dolu nice yaşlar diliyoruz.