HABERİ PAYLAŞIN

TÜBA’nın, bilim insanlarını teşvik, takdir ve ödüllendirme misyonu kapsamında her yıl verilen “TÜBA Uluslararası Akademi, GEBİP (Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı) ve TESEP (Bilimsel Telif Eser) Ödülleri” açıklandı.

TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar yaptığı açıklamada “üstün bilimsel başarıların ödüllendirilmesinin dünyada akademilerin ve ülkemizin ulusal akademisi TÜBA’nın en önemli işlevleri arasında yer aldığını, bu anlayışıyla yürüttükleri TÜBA ödüllerinin bilim dünyasında özel ve saygın bir konuma sahip olduğunu ve törenlerinin Cumhurbaşkanlığı himayesinde gerçekleştirildiğini belirterek şunları söyledi: “2017 yılında Akademi Konseyi’miz tarafından, ikisi yurt dışında biri Türkiye’de çalışan üç bilim insanı Uluslararası TÜBA Akademi Ödülü’ne; 20 farklı üniversiteden 39 üstün başarılı genç bilim insanı TÜBA-GEBİP Ödülü’ne, biri Halil İnalcık Özel Ödülü, ikisi kaydadeğer eser ödülü olmak üzere üç Türkçe Bilimsel Telif Eser de TÜBA-TESEP Ödülü’ne layık görülmüştür. Böylece TÜBA Ödülü kazanan bilim insanı sayısı; dokuzu Akademi Ödülü, 443’ü GEBİP Ödülü olmak üzere 452’ye, ödüllendirilen eser sayısı da 189’a yükseldi. Bilim dünyasında müstesna bir konuma sahip olan TÜBA Ödülleri’miz; ülkemizin uluslararası bilim camiasındaki tanıtımı ve ilişkileri, üstün başarılı genç bilim insanlarının teşviki ve çalışmalarını Türkiye’de sürdürmeleri, nitelikli Türkçe bilimsel eser yazımının özendirilmesi bakımından özel bir öneme sahiptir. Ödüllerimiz, Cumhurbaşkanlığı himayesinde düzenlenen törenle sahiplerine verilecektir.” dedi.

TÜBA-TESEP Ödülleri; tüm bilim alanlarında üniversite düzeyinde nitelikli Türkçe bilimsel telif eser yazım ve yayınını teşvik amacıyla veriliyor. 2008’de başlatılan ve 2016’ya kadar telif ve çeviri eserlerin ödüllendirildiği TEÇEP olarak adlandırılan programın 2017’den itibaren telif eserleri teşviki amaçlayan TESEP olarak devamına ve Sosyal Bilimler alanından bir esere “Halil İnalcık Özel Ödülü” verilmesine karar verildi. 2017 yılında, TESEP ve Halil İnalcık Özel Ödülü 20 bin TL, Kayda Değer Telif Eser Ödülü (mansiyon) ise, 7 bin TL olarak belirlendi.

Bu kapsamda Üniversitemiz Makine Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Yücel Ercan, Üniversitemiz araştırma fonu desteğiyle hazırladığı kitabı 'İleri Dinamik' ile 'Kaydadeğer Eser Ödülü'ne layık görülmüştür. Prof. Dr. Ercan'ı tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyoruz.