HABERİ PAYLAŞIN

Uluslararası Girişimcilik Bölümü, 2010 yılında öğrenci almaya başlamış olup Türkiye’de kendi alanındaki ilk ve tek bölümdür. Bölümün hedefi, dünya coğrafyasındaki önemli ticari bölgelere hakim, bölgede tecrübe edinmiş, uluslararası şirketlerde çalışabilecek nitelikli işgücü yetiştirmektir. Öğrencilerimiz eğitimleri süresince, İngilizcenin yanında iyi düzeyde hedef bölgenin dilini (Rusça veya Arapça) öğrenmekte ve orada yaşama tecrübesi kazanmaktadır.

Bölüm iki hedef bölgeye odaklanmakta ve iki programa ayrılmaktadır. Bunlardan birincisi Rusça konuşulan ülkeler programı diğeri de Arapça konuşulan ülkeler programıdır. Önümüzdeki dönemde Çince konuşulan ülkeler ve Avrupa Birliği ülkeleri (Almanya, Hollanda veya İspanya) programları açılarak hedef bölgeler genişletilecektir.

Rusça Konuşulan Ülkeler Programı

Program Tanıtımı:  

İlk hedef bölge olarak, Rusya, Ukrayna, Kafkasya ve Orta Asya ülkelerini de içeren Rusça konuşulan ülkeler belirlenmiştir. Söz konusu ülkeler hem geniş enerji kaynakları hem de altyapı ve inşaat sektöründeki hızlı gelişimi ile Türkiye ve diğer dünya ülkeleri ile ticaret hacmini hızla arttırmaktadır. Bu artış, kalifiye eleman ihtiyacını da beraberinde getirmiştir. Türkiye hem kültürel olarak hem de coğrafi olarak bölgeye olan yakınlığı ile ilgili ülkeler için bir köprü olma özelliği taşımaktadır.

 

Programın İşleyişi

Bölüm öğrencileri İngilizce Hazırlık dönemini tamamladıktan sonra, birinci ve ikinci sınıf derslerini almak üzere bölüme geçerler. Birinci sınıf derslerini tamamlayan öğrenciler bölümde bir dönem boyunca Rusça hazırlık dersi alırlar. Türkiye’deki Rusça Hazırlığın ardından Rusya’nın Kazan şehrine Kazan Federal Üniversitesi’ne bir dönemlik Rusça Hazırlık programına giderler. Öğrenciler Kazan’daki hazırlık programına müteakip St. Petersburg’daki RANEPA Üniversitesi’ne giderek Rusça konuşan ülkelerin kültür ve tarihi, hukuku, ekonomisi ve iş yapma kuralları gibi bölgeyi daha iyi tanımaya yönelik dersleri alırlar. Yaklaşık bir yıl yoğun Rusça eğitimi gören öğrenciler, TORFL sınavına girerler. Öğrencilerin dördüncü sınıfın Güz döneminde tekrar Rusya’ya gidebilmeleri için TORFL sınavından B1 düzeyinde Rusça belgesi almaları gerekmektedir. Dördüncü yılın Güz döneminde öğrenciler Moskova Devlet Üniversitesi’nde girişimcilik, kültürlerarası işletmecilik ve bölgesel ekonomi konularında dersler almaktadır.  Böylelikle öğrenciler hem bölgenin kültürel, ekonomik ve ticari yapısını öğrenmekte hem de bir yıla yakın süreyle Rusya’nın üç farklı şehrinde yaşayarak bölgede iş yapmak için edinilmesi gereken yerel tecrübeleri kazanmaktadırlar.

Program alternatif olarak Ukrayna’nın Kiev Taras Shevchenko Devlet Üniversitesi ile Odessa Mechnikov Devlet Üniversitesi’nde de yürütülmektedir.

 

 

Programın Yürütüldüğü Üniversiteler:

a) Moskova Devlet Üniversitesi

1755 yılından beri faaliyet göstermekte olan Moskova Devlet Üniversitesi Rusya’nın en köklü ve en ünlü üniversitesidir. Moskova Üniversitesi’nin kuruluş günü Rusya’da Öğrenci Günü olarak kutlanmaktadır. Dünya üniversiteleri arasında 161. sıradadır. Moskova Devlet Üniversitesi yaklaşık 40.000 öğrencisine; 11’i Nobel ödülü sahibi 8500 akademik personeliyle eğitim vermektedir. Üniversitenin çalışanları ve yardımcılarının sayısı ise 15.000'dir.

Moskova’nın merkezinde bulunan üniversitenin konumu nedeniyle ulaşım ve yaşam kolaydır. Öğrencilerimizin konaklayacağı öğrenci yurtları metro ile üniversite kampüsüne ulaşım mesafesinde olup; farklı ülkelerden öğrenci profili ile Rusça pratiği yapmalarına uygundur.

Moskova Devlet Üniversitesi hakkında detaylı bilgi için tıklayınız.

Ukrayna Üniversiteleri

Ukrayna’daki program Kiev ve Odessa şehirlerinde yürütülmektedir. Öğrenciler Ukrayna’da kampüse yakın yurtlarda konaklamaktadırlar. Kiev ve Odessa bir çok uluslar arası öğrenciye ev sahipleri yaptıklarından ulaşım ve yaşam koşulları öğrencilik hayatını çok daha keyifli hale getirmektedir.

 a) Kiev Ulusal Taras Shevchenko Üniversitesi:

Kiev’de bulunan Kiev Ulusal Taras Shevchenko Üniversitesi 1834 yılından beri faaliyette olup; yaklaşık 20.000 öğrencisine 14 akademik bölüm ve 4 enstitü ile eğitim öğretim olanağı sağlamaktadır. 1960 yılında kurulan hazırlık bölümü Ukrayna'nın en iyisidir. Her yıl 1.000 yabancı öğrenci hazırlık bölümünde eğitim görmektedir. Ayrıca, Kiev Taras Şevçenko Ulusal Üniversitesi Ukrayna’nın önde gelen çağdaş akademik ve eğitim merkezidir.

Taras Shevchenko Üniversitesi hakkında detaylı bilgi için tıklayınız.

b) Mechnikov Devlet Üniversitesi:

Odessa Mechnikov Devlet Üniversitesi, 1865 yılında eğitim hayatına girerek Ukrayna’nın önde gelen üniversitelerinden birisi olmuştur. Ülkenin en önemli merkezlerinden birisinde yer alan üniversite, yabancı öğrenciler tarafından da tercih edilen bir okuldur. Üniversite, 2002 yılında Ukrayna Bakanlar Kurulu tarafından şeref ödülüne layık görülerek kalitesini tüm Avrupa’ya kanıtlamıştır. Uluslararası seviyede ele alınan ve tüm Dünyada tanınan bir üniversite olarak, birçok öğrenciye ev sahipliği yapmaktadır. Bu bağlamda, Mecnikov Devlet Üniversitesi öğrencilerimize Rusça Kültür dersleri alanında geniş olanaklar sunmaktadır.

Mechnikov Devlet Üniversitesi hakkında detaylı bilgi için tıklayınız.

 

Arapça Konuşulan Ülkeler Programı

Program Tanıtımı:

İkinci hedef bölge, Orta Doğu olarak belirlenmiştir. Rusça konuşan ülkelerde olduğu gibi enerji ve altyapı sektörlerinde hızla ilerleyen Orta Doğu’da, Türkiye bir lider konumundadır. Ayrıca batı ülkeleri ile Orta Doğu arasında kültürel olarak da bir köprü konumundadır. Rusya’da gerçekleştirilecek programın aynısı, Orta Doğu ülkelerinden Ürdün’de gerçekleştirilecek ve benzer kazanımlar Arapça konuşan ülkeler hedeflenerek tamamlanacaktır. Bu amaçla Ürdün Devlet Üniversitesi ile işbirliği yapılmıştır.

Programın İşleyişi:

Bölüm öğrencileri İngilizce Hazırlık dönemini tamamladıktan sonra, birinci ve ikinci sınıf derslerini almak üzere bölüme geçerler. Birinci sınıf derslerini tamamlayan öğrenciler bölümde bir dönem boyunca Arapça hazırlık dersi alırlar. Türkiye’deki Arapça Hazırlığın ardından Ürdün Devlet Üniversitesi’ne bir dönemlik Arapça Hazırlık programına giderler. Söz konusu dönemi müteakip Ürdün Devlet Üniversitesi’ne giderek Arapça konuşan ülkelerin kültür ve tarihi, hukuku, ekonomisi ve iş yapma kuralları gibi bölgeyi daha iyi tanımaya yönelik dersleri alırlar. Yaklaşık bir yıl yoğun Arapça eğitimi gören öğrenciler, TOAFL sınavına girerler. Öğrencilerin dördüncü sınıfın Güz döneminde tekrar Ürdün’e gidebilmeleri için TOAFL sınavından B1 düzeyinde Arapça belgesi almaları gerekmektedir. Dördüncü yılın Güz döneminde öğrenciler Ürdün Devlet Üniversitesi’nde girişimcilik, kültürlerarası işletmecilik ve bölgesel ekonomi konularında dersler almaktadır.  Böylelikle öğrenciler hem bölgenin kültürel, ekonomik ve ticari yapısını öğrenmekte hem de bir yıl kadar bir süre Ortadoğu’da yaşayarak bölgede iş yapmak için edinilmesi gereken yerel tecrübeleri kazanmaktadırlar.

 

Ürdün Devlet Üniversitesi

Resmi dili Arapça olan Ürdün’ün başkenti Amman’da bulunan Ürdün Devlet Üniversitesi 1962 yılından bu yana faaliyet göstermekte olup 18 fakültede 3500 farklı ders olanağı sunmaktadır. Yaklaşık 38.000 öğrencisi 190 farklı uluslar arası kabul gören alanda eğitim ve öğretimine devam etmektedir. Ürdün’de ve Arap Dünya’sında bir çok politikacı, bilim adamı ve parlamenter yetiştiren üniversite, aynı zamanda alanında isim yapmış seçkin isimleri öğretim görevlisi olarak üniversitelerinde ağırlamaktadırlar.

Ürdün’de yurtlar kampus içerisinde ve dışarısında yer almaktadır. Güvenli ve konforlu yurt koşullarının yanı sıra ulaşım olanaklarının rahatlığı da öğrencilik hayatını kolaylaştırmaktadır.

Ürdün Devlet Üniversitesi hakkında detaylı bilgi için tıklayınız.