HABERİ PAYLAŞIN

 

TOBB ETÜ’de pandemi sebebiyle verilen zorunlu molanın ardından; 2 yıl sonra çifte mezuniyet heyecanı yaşandı. TOBB ETÜ’de 2020-2021 Eğitim Öğretim Yılı Mezuniyet Töreni coşkuyla 09-10 Temmuz 2021 tarihlerinde gerçekleştirildi. Törene, (geçen yıl çevrimiçi düzenlenen) 2019-2020 Eğitim Öğretim Yılı mezunları da katıldı. Pandemi sebebiyle mezuniyet töreni 3 oturum halinde; maske, mesafe ve temizlik kurallarına uyularak gerçekleştirildi.

 

Törendeki sözlerine ‘Gözbebeğimiz mezunlarımız’ diyerek başlayan TOBB Başkanı ve TOBB ETÜ Mütevelli Heyet Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, bugün Türkiye’nin geleceğini şekillendirecek gençlerle bir arada olduklarını ifade etti ve TOBB ETÜ’nün Türk iş dünyasının; özgür düşünen, bilgiyi takip eden, hızlı öğrenen, teknoloji üreten, icat çıkaran yeni bir nesli ülkemize kazandırma projesi olduğunu bildirdi. TOBB ETÜ mezunlarının iyi bir eğitim gördüğünü, yabancı dil bildiğini, dünyayı tanıdıklarını, daha mezun olmadan 1 yıl iş tecrübesi edindiklerini anlatan Hisarcıklıoğlu şunları söyledi:

“Ve artık Türkiye’nin en büyük sivil toplum kuruluşunun bir parçasısınız. Türk İş Dünyası çatı kuruluşunun, yani 1,5 milyonluk TOBB ve Oda-Borsa camiasının en genç neferlerisiniz. Sizlerle gurur duyuyoruz. Sizden çok şey bekliyoruz! Hepinizin alnından öpüyorum. Başarılarınızın devamını diliyorum. Sizlerin bugünlere gelmesini sağlayan, anne ve babalarınıza, ailelerinize de ayrıca teşekkür ediyorum. Yemediler, yedirdiler; giymediler, giydirdiler. Bir dediğinizi iki etmediler. Sevgili Mezunlar, şimdi lütfen hep birlikte ayağa kalkalım ve onları alkışlayalım.”

 

Çok şükür dünyanın en iyi genç üniversiteleri arasındayız

Konuşmasında TOBB Yönetim Kurulu ile Oda ve Borsa Başkanlarına TOBB ETÜ’ye verdikleri destekten dolayı teşekkür eden Hisarcıklıoğlu, “Bayrağı değerli hocam Prof. Dr. Güven Sak’tan devralan başta Rektörümüz Prof. Dr. Yusuf Sarınay olmak üzere, tüm akademisyenlerimize, yöneticilerimize, idari kadromuza, kısacası TOBB ETÜ’de bu zamana kadar emeği olan herkese müteşekkiriz. Bugün öğrencileriyle, sayısı 8 bini aşan mezunlarıyla,  velilerimizle, akademisyen ve iş dünyası temsilcilerimizle TOBB ETÜ olarak büyük bir aileyiz”  dedi.

“TOBB ETÜ çok şükür bugün dünyanın en iyi genç üniversiteleri arasındadır” şeklinde sözlerini sürdüren Hisarcıklıoğlu, bilimsel araştırma programlarının hızla geliştiğini, yüksek lisans, doktora öğrencisi ve öğretim üyesi sayısının hızla arttığını kaydetti. Mezunlarının hem ulusal hem uluslararası arenada TOBB ETÜ’yü en iyi şekilde temsil ettiğini belirten Hisarcıklıoğlu şöyle konuştu:  

“TOBB ETÜ’de girişimcilik kültürünü geliştirmek için kurduğumuz kuluçka merkezimiz bir proje fabrikası gibi çalışıyor. Geliştirdiği 3 boyutlu görüntü aktarım teknolojisiyle Microsoft’la yarışan, Nokia’ya teknoloji ihraç eden firmalarımız var. Teknoloji Merkezimiz nano teknolojiden enerjiye birçok alanda dünya çapında projelere ev sahipliği yapıyor. Bugün TOBB ETÜ Amerikan Hava Kuvvetlerine teknoloji satıyor. Yerli otomobilimiz TOGG’un Ar-Ge’si bu kampüste yapılıyor. Hocalarımız en prestijli listelerde dünyanın en etkili bilim insanları arasında gösteriliyor. Tüm bunlar gösteriyor ki ektiğimiz tohum tuttu. TOBB ETÜ artık dünyaya fikir ve teknoloji ihraç eden bir üniversite haline geldi.”

 

Yapay zeka en büyük rakibiniz olacak

Hangi işi yaparlarsa yapsınlar girişimci ruhunu asla kaybetmemelerini isteyen Hisarcıklıoğlu;   TOBB ETÜ mezunlarını diğerlerinden ayıran en temel özelliğin bu olduğunu ifade etti. Girişimcilik felsefesini durağan olanı kabul etmemek ve değişime açık olmak şeklinde tanımlayan Hisarcıklıoğlu, “İşte sizler TOBB ETÜ’den bu felsefeyle mezun oluyorsunuz” dedi.

Gençlere hayal kurmak, hedef koymak,  çok çalışmak ve kaybetmekten korkmamak, eski köye yeni adet getirmek, kendi anayasa ve ilkelerini koymaları tavsiyelerini veren Hisarcıklıoğlu, “Ne yaparsanız yapın işinize yenilik getirin. Bakın yapay zeka ve 3. nesil robotlarla birlikte önümüzdeki 50 yıl içinde bugünkü mesleklerin yarısından fazlası tarihe karışacak. Yani bugün 4 çalışan biri önümüzdeki yıllarda işsiz kalacak. Onların işini robotlar yapacak. Yapay zeka en büyük rakibiniz olacak. İşte Türkiye’nin ilk Yapay Zeka Mühendisliği Bölümünü bu yüzden kurduk. Verilerle dünyayı anlayan, disiplinler arası düşünebilen, yeni teknolojiler üreten gençler yetiştirmek için kurduk. Sizlerle geleceği inşa etmek için kurduk” değerlendirmesinde bulundu.

 

TOBB ETÜ ruhunu hayat boyunca yaşatın

Mezunların artık 1,5 milyonluk Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ailesinin bir parçası olduğunu hiç unutmamasını isteyen Hisarcıklıoğlu, sözlerini şöyle sonlandırdı:

“Türkiye’de nereye, hangi şehre, hangi ilçeye giderseniz gidin, çalacak bir kapınız var. Bunu avantaja çevirmek sizlerin elinde. Bizi, üniversitenizi her zaman yakından takip edin. Mezunlar Derneğine mutlaka üye olun ve faaliyetlerine katılın. TOBB ETÜ ruhunu hayat boyu yaşatın. Ben inanıyorum ki sizler sayesinde; Türkiye, yüksek gelirli, müreffeh bir ülke olacak. Bu ülkenin sizin gibi gençlere ihtiyacı var. Dilinden, dininden, kimliğinden, görüşünden, mezhebinden dolayı kimseyi ötekileştirmeyin. Türkiye ne çektiyse, hep korkularına esir olmaktan, yanındaki arkadaşını, öteki diye görmekten çekti. Minnettar olduğumuz önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi (Büyük başarılar, değerli anaların yetiştirdikleri başarılı gençlerin yardımıyla meydana gelir). İşte onlar sizlersiniz. Sizlere güveniyoruz, inanıyoruz. Yolunuz, bahtınız açık olsun! Her zaman yanınızdayız. Allah yardımcınız olsun.”

 

Küresel salgın tecrübesi, kayıp değil kazancınızdır

TOBB ETÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Sarınay ise mezunların eğitimlerinin son 1,5 yılını küresel salgın koşulları altında geçirip ‘uzaktan eğitim ve uzaktan sınav’ gibi sıra dışı tecrübeleri yaşadıklarını vurgulayarak “İnsanlığın 100 yılda bir karşılaştığı zorlu küresel salgın ortamı, sizlere genç yaşınızda mecburi bir hayat dersi verdi.  İşte bu nedenle yaşadığınız bu süreç, mezuniyetinizi daha değerli ve önemli kılıyor. Son 1,5 yıldaki olaylardan edindiğiniz tecrübeleri, bir kayıp değil kazanç olarak görerek yolunuza devam etmenizi sizden özellikle rica ediyorum” dedi.  

TOBB ETÜ Ailesi olarak pandemi döneminde büyük bir dayanışma, yardımlaşma,  anlayış ve işbirliği içinde olunduğunu ifade eden Prof. Dr. Sarınay,  öğrencilerin uzaktan eğitim ve uzaktan sınav ile ilgili tüm şikayetlerini hassasiyetle ele alarak sorunları kısa sürede çözmeye gayret ettiklerini bildirdi ve mezunlara seslenerek şöyle konuştu:

“Bugün yıllar süren büyük bir uğraşın ardından mezun olmaya hak kazanıyorsunuz. Ders çalışıp, proje yazıp uykusuz kaldınız, bazen kendinizi iyi hissetmesiniz bile zorlu sınavlara girdiniz. Aylarca ortak eğitimlere gidip gelerek daha öğrenci iken bir çalışan olmanın hazzını ve zorluklarını aynı anda yaşadınız. Hafta sonları derslere girerek, bazen pazar günleri bile sınava tabi tutularak, yılın 11 ayını küçük aralar haricinde eğitim ve öğretiminizi tamamlamaya çalışarak geçirdiniz. Ancak bu zorlu maratonu başarılı bir şekilde tamamladınız.  Kıymetli mezunlarımızı en samimi duygularımla kutluyorum. Mezunlarımıza sağlıklı, mutlu, huzurlu başarılı ve bol kazançlı bir gelecek dilerken; yıllardır beraber olduğumuz saygıdeğer ailelerine de şükranlarımı sunuyorum.” 

 

Hayal ve ilham gücünüzü besleyecek yayınları izleyin

Mezunlara tavsiyelerde bulunan Prof. Dr. Sarınay, günümüz dünyasında eğitimin hayat boyu sürdüğünü anlattı ve “Artık yeni eğitimlerinizi, bir işte çalışırken almak durumundasınız. Biraz zorlanacaksınız ama işinizde daha uzmanlaşmak için yüksek lisans ve doktora programlarına devam edin. Okumaktan yani kitaplardan, yeni bilgi ve beceriler kazanmaktan hiçbir zaman geri durmayın. İşinizle ilgili kitapların yanı sıra ufkunuzu genişletecek, hayal ve ilham gücünüzü besleyecek yayınları da takip edin. Kendinize yatırım yapmaktan, yeni beceriler kazanmaktan ve mevcut becerilerinizi geliştirmekten hiç vazgeçmeyin” dedi.

Eğitimini tamamlamanın üniversiteyle ilişkinin kalmadığı anlamına gelmediği vurgusunu yapan Prof. Dr. Sarınay, “Mezunlar Derneğine üye olmanız ve faaliyetlerine katılmanız, diğer mezunlarla ilişkinin canlı kalması için çok önemlidir. Ayrıca mezun olduğunuz fakülte, bölüm hocalarınızla ilişkinizi sıcak tutmanızı, iş değiştirmelerinizde veya yeni bir pozisyona geldiğinizde bildirmenizi istiyoruz. Bölümlerimizde mezunlarımızla ilişkiyi sürdürebilmek için ayrıntılı izleme çalışmaları yapıyoruz. Bunlara katkı sunmanız çok önemlidir” dedi.

 

Gençlere hak ettiği eğitim alt yapısını sunduğumuz için gururluyuz 

TOBB ETÜ’nün Cumhuriyetimizin kuruluşu ve sonrasındaki inkılap ve reformların  ışığında gelişip serpilen genç bir çınar ağacı olduğunu kaydeden Prof. Dr. Sarınay, “Bu vesileyle güzel vatanımızı istiklaline kavuşturan, Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü rahmet ve minnetle anıyoruz. İş dünyamızın Türk milletine armağanı olan TOBB ETÜ, ülkemizin muassır medeniyetler seviyesine ulaşması davasında girişimci, nitelikli insan gücü yetiştirmek için özverili bir çalışma içerisindedir” şeklinde konuştu. Prof. Dr. Sarınay sözlerini şöyle bitirdi:

“Biz TOBB ETÜ’de geleceğimizin teminatı olan gençlere hak ettiği eğitim ve araştırma alt yapısını sunuyor olmaktan gurur duyuyoruz. TOBB ETÜ Ailesi adına bu çalışmalarımıza destek veren TOBB camiasına, Mütevelli Heyet Başkanımız Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu’na, Mütevelli Heyet Üyelerimize, kuruluşundan bu yana TOBB ETÜ’nün başarısı için emek vermiş tüm öğretim üyelerimize, idarecilerimize, mezun ve öğrencilerimiz ile ailelerine şükran borçluyuz. Bu duygu ve düşüncelerle temsil ettiğim TOBB ETÜ Ailesi adına; mezuniyet ve açılış törenimize katılan mezunlar, aileleri, yakın arkadaşları ve tüm misafirlerimize de teşekkür ediyor, hepinizi saygıyla selamlıyorum. Yolunuz, bahtınız açık olsun.”

 

Üniversite Birincisi Altunsoy kütüğe plaket çaktı

Pandemi şartları sebebiyle mezuniyet töreninin ilk oturumu 09 Temmuz 2021-Cuma tarihinde Mühendislik Fakültesinin katılımıyla gerçekleştirildi. İlk oturumda 4 üzerinden 4.00 ortalama ile üniversiteyi bitiren Bilgisayar Mühendisliği Bölümü mezunu Samet Can Altunsoy bir konuşma yaptı ve TOBB ETÜ Mütevelli Heyet Üyesi Faik Yavuz, Rektör Prof. Dr. Yusuf Sarınay ile Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Alanyalı’nın şahitliğinde kütüğe plaket çaktı.

10 Temmuz 2021-cumartesi günü sabah oturumunda ise Tıp Fakültesi, Hukuk Fakültesi ile Mimarlık ve Tasarım Fakültesi mezunları yer aldı. Bu oturumda Tıp Fakültesi mezunları Dekan Prof. Dr. Nejat Akar’la birlikte Hekimlik Andını okuyarak resmen bu unvanı kazandılar. Bu oturumda mezunlar adına Tıp Fakültesi birincisi Mert Kaan Aktaş bir konuşma yaptı.

 

Geçen yılın üniversite birincisi Demircan konuşma yaptı

10 Temmuz 2021-cumartesi günü öğleden sonra oturumunda ise İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Fen Edebiyat Fakültesi, Fen Bilimleri Enstitüsü ile Sosyal Bilimler Enstitüsü mezunları yer aldı. Bu oturumda 2019-2020 Eğitim Öğretim Yılı mezunları adına, 4 üzerinden 3,97 başarı ortalaması ile Üniversite birincisi olan İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunu Belkıs Demircan bir konuşma yaptı.

Törende pandemi tedbirleri sebebiyle mezunlardan sevinçlerini kep atarak değil kep sallayarak göstermeleri istendi. Salonda sık sık pandemiye yönelik olarak dikkatli ve tedbirli olunması uyarıları yapıldı.