HABERİ PAYLAŞIN

TOBB ETÜ Garaj,  destek sağladığı start-up firmalarının yeni bir girişimcilik başarısı ve hikayesine daha ev sahipliği yapıyor. Karınca Teknoloji, geliştirdiği iki hizmetle yeni nesil video görüntü aktarım teknolojilerinde küresel yarışa dahil oldu.

Faaliyetlerini TOBB ETÜ Garaj’da sürdüren yazılım şirketi Karınca Teknoloji, ‘Ant Media Server’ hizmetiyle iki boyutlu görüntü teknolojisine yeni bir anlayış ve hız getirdi. ‘Ant Media Server’ internet üzerinden bire bir ya da bir kaynaktan çok sayıda kişiye görüntülü yayın yapmaya yönelik teknolojide, gecikme süresini bir saniyenin altına indirmeyi başardı. ‘Ant Media Server’ ile artık; internet üzerinden canlı yayınlar (endüstriyel yazılımlar dışında ya da karşılıklı olarak programları kurmaya gerek duyulmadan) internet tarayıcıları üzerinden yapılabiliyor.

‘Spaceport’ ile canlı yayın içinde gezinmek mümkün

Karınca Teknoloji’nin diğer ürünü ise üç boyutlu görüntünün iletiminde ve kullanılmasında öne çıkıyor. Şirket görüntünün üç boyutlu olması yanında, izleyicinin yayının içinde hareket etmesini sağlayacak ‘Üç Boyutlu Volumetric Video’ hizmeti sağlıyor. Bilinen üç boyutlu görüntü ile ‘volumetric’ üç boyutlu görüntü arasında ne fark var? Karınca Teknoloji’den Oğuz Mermerkaya, ‘Spaceport’ adını verdikleri hizmet hakkında “Artık yeni bir evreye gelindi.  Seyircilerin yayının içinde gezinmesi, örneğin bir konserde, boks maçında istediği noktadan hatta hakemin, şarkıcının yanında durması mümkün. Bu yayına imkan sağlayacak çalışmayı yürütüyoruz ve dünyada birkaç örnekten biriyiz” dedi.

Karınca Teknoloji, dünyadaki üç firmadan biri 

‘Spaceport’un ilk versiyonunun Haziran ayında hazır olması beklenirken bu proje, Avrupa Birliği’nden Faz-1 (teknoloji geliştirme) desteğini aldı. Faz-2’de ürünün geliştirilmesi için verilecek 1 milyon Euroya kadar çıkabilecek desteğin de en önemli adaylarından… Dünyada halen birisi Microsoft’un yan şirketi olmak üzere; Karınca Teknoloji’den başka iki firma bu alanda ilerleme sağlamış durumda. “Spaceport”, dünyada çok az şirketin katılabildiği bu yarışta, Türkiye’yi ön sıralara taşıdı. Mermerkaya, ürünü satmak için ilk pazar olarak spor ve eğlence sektörünü düşündüklerini, çünkü esas “volumetric” etkiyi sağlayan derinlik kameralarına bu sektörlerde yatırım yapılabileceğini vurguladı.

‘Ant Media Server’ 37 ülkede kullanılıyor

Karınca Teknoloji’nin gerek ‘Ant Media Server’, gerekse ‘Spaceport’ ürününün son tüketiciye yönelik olmadığını vurgulayan Mermerkaya, “Bizim iş modelimiz şirketten şirkete (B2B) bir model. Yani bir kişiden bir kişiye, ya da bir kişiden milyonlara video aktarmak isteyen bir şirket, kendi uygulaması üzerinden bizim altyapımızı kullanıyor. ‘Ant Media Server’, halen 37 ülkede kullanılıyor. Amazon ve Microsoft Azure üzerinde çalışıyor. ‘Nokia-ABD’ye teknoloji satıyoruz. Rakiplere göre çok daha hızlı ve web tarayıcılar üzerinde çalışan bir görüntü aktarım hizmeti verebiliyoruz. Görüntü aktarmak, etkileşimli video konferans-görüşme yapmak, yayın yapmak, canlı yayın eklentisi kurmak isteyen her firma bunu kullanabilir” dedi.

Canlı yayını, alıcı cihazın çözünürlüğüne göre ayarlayabiliyor

Mermerkaya, Karınca Teknoloji olarak hali hazırda üç alanda rakiplerinin önüne geçtiklerini anlatarak, bunları şöyle sıraladı:

“En önemli unsur, klasik video aktarımında gecikmeyi bir saniyenin altına indirmemizdir ki rakiplerimize bu anlamda büyük üstünlük sağladık. Diğer yandan görüntünün kaynağı ister IP kamera, ister bir başka tür kamera olsun; alınan görüntüyü uygun formata çevirip iletebiliyoruz. Üçüncü üstünlüğümüz ise çok yüksek çözünürlüklü bir kamera ile görüntü alınsa da, seyredecek kişinin uygun donanımı yoksa, ‘Ant Media Server’ın bu yayını alıcının seyredebileceği çözünürlüğe indirebilmesidir. Görüntülerin güvenliğini de uçtan uca şifreleme ve istenirse tek kullanımlık şifre ile destekliyoruz.”

TOBB ETÜ Garaj nedir?

TOBB ETÜ Garaj, girişimci adaylarının iş fikirlerini, mentorların desteğiyle gelir elde edilebilir bir iş modeline dönüştürme ve proje çıktılarını pazarlama sürecine ilişkin çalışmalar ile ağırlıklı olarak teknoloji odaklı projelerin yürütüldüğü ön kuluçka ve kuluçka merkezidir.

 TOBB ETÜ Garaj hakkında ayrıntılı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.