HABERİ PAYLAŞIN

Adını değerli hukukçu Prof. Dr. Feridun YENİSEY’den alan Yenisey Kurgusal Dava Yarışması, ünlü Fransız hukukçu Jacques Verges’in “Ceza hukuku sadece bir sanattır; sanatların en az bilineni, kuşkusuz en trajiği ama aynı zamanda en güncelidir.” şeklindeki sözünden esinlenerek, Türkiye’deki hukuk fakültesi öğrencilerine ceza hukukunun uygulamasını deneyimleme imkanı sunmak için tüm lisans öğrencilerinin katılımına açık olarak Ekim 2023’te ilan edildi. Yarışmaya, toplam 41 takım, yani 160’tan fazla öğrenci ile takım çalıştırıcısı başvuru yaptı.

Yarışma, ceza hukuku alanında bilgi ve yeteneklerini sergileyen öğrenciler arasında büyük bir rekabete ev sahipliği yaptı. Kurgusal bir olay üzerinden, ceza muhakemesine ilişkin tüm süreçlerin deneyimlendiği yarışma, ilk olarak yazılı dilekçelerin sunulması aşaması ile başlamış, ardından 10 Şubat 2024 tarihinde ilk derece mahkemesinde çevrimiçi duruşma şekilde gerçekleştirilen sözlü yarı final aşaması ile devam etmiş ve nihayetinde 9 Mart 2024 tarihinde İstanbul Bahçeşehir Üniversitesi ev sahipliğinde istinaf duruşması mahiyetindeki final müsabakası ile tamamlanmıştır.

Hukuk Fakültesi üçüncü sınıf öğrencilerimiz Karya CANLI ve Beyzanur AKMAN ile dördüncü sınıf öğrencilerimiz Saadet BORAN ve Betül FATSA’dan oluşan TOBB ETÜ Hukuk Fakültesi takımı, Dr. Öğr. Ü. Duygu Çağlar DOĞAN'ın rehberliğinde yarışmaya katılarak, dilekçeler aşaması, yarı final ve final aşamalarının tümünde birinci seçilerek büyük bir başarıya imza attı.

Bu başarı, öğrencilerimizin ceza hukuku konusundaki bilgilerini, muhakeme yeteneklerini ve etkili uygulama becerilerini göstermenin yanı sıra takım çalışmasına uyum ve liderlik vasıflarını da ortaya koymuştur.

9 Mart 2024 tarihinde Bahçeşehir Üniversitesi kurgusal duruşma salonunda, takımın üç üyesi Saadet Boran, Betül Fatsa ve Karya Canlı, yaklaşık dört saat süren final müsabakasında üstün performans sergiledi. Öğrencilerimiz, final aşamasının değerli jüri üyeleri Dr. Öğr. Ü. Salih OKTAR, Av. Öğr. Gör. Naim KARAKAYA ve Av. Vehbi KAHVECİ ile kendisinin onuruna bu yarışmanın düzenlendiği Prof. Dr. Feridun YENİSEY’den övgüler aldı. 

Yarışmanın yazılı dilekçe aşamasının tamamlanmasının ardından, De Capoa & Partners Hukuk Bürosu’nda ortak eğitimini yapmak üzere İtalya'nın Bologna kentine giden takım üyesi Beyzanur Akman ise, başlangıçta birlikte yola çıktığı takım arkadaşlarıyla ortak eğitimi dolayısıyla fiziken ayrılmış olsa da mücadele azminden ödün vermeden, takım içindeki etkin rolünü başarıyla sürdürerek hem yarı final hem de final aşamasındaki hazırlıklarda takıma önemli ölçüde katkı sağladı.

Öğrencilerimizi kutluyor, başarılarının devamını diliyoruz!