HABERİ PAYLAŞIN

Türk Sanayici ve İş Adamları Vakfı (TÜSİAV) Eğitim Platformu,  TOBB ETÜ Kurucu Rektörü ve Rektör Danışmanı Prof. Dr. Tahsin Kesici’ye “Eğitimin Çınarı” Ödülü verdi. 3 Aralık 2019 tarihinde düzenlenen törende Prof. Dr. Kesici’ye ödülü, TÜSİAV Başkanı Veli Sarıtoprak, TÜSİAV Eğitim Platformu Başkanı Öztuna Norman ile ödül törenine ev sahipliği yapan Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş tarafından takdim edildi.  

Prof. Dr. Kesici TÜSİAV Eğitim Platformu ‘Eğitimin Çınarı’ ödülünü; Prof. Dr. Ruşen Keleş, Prof. Dr. Alaittin Elhan, Prof. Dr. Sezer Şener Komşuoğlu, Prof. Dr. Ferruh Dinçer, Prof. Dr. Mustafa Arda ve Nesibe Aydın ile paylaştı. Prof. Dr. Kesici 2018 yılında da;  Ankara Üniversitesinde kesintisiz 43 yıl boyunca öğretim üyeliği ve idari görevlerde bulunması sebebiyle “Ankara Üniversitesi Çınarı” ödülü ile onurlandırılmıştı.

TÜSİAV, Ankara’da kurulduğu 1995’ten bu yana, ulusal ve uluslararası platformlarda Türk sanayicisinin ve işadamlarının etkin rol üstlenebilmelerini ve örgütlülüklerini sağlayabilmek, Türk sanayisinin gelişmişlik düzeyini arttırmak, üniversite ve sanayi işbirliğini tesis etmek için faaliyet gösteriyor. TÜSİAV Eğitim Platformu ise oluşturduğu jürinin tespitleri sonucunda; “Eğitimin Çınarları ve Eğitime Destek Verenler Ödülleri” açıklıyor. Bu kapsamda kendi hayatı ile örnek olmuş ve eğitim yolculuğu gerçekte hiç bitmemiş akademisyenlere ‘Eğitimin Çınarı’  ödülü sunuluyor. TÜSİAV Eğitim Platformu ayrıca eğitime destek veren ‘eğitim gönüllüleri’ ile eğitmen olarak pek çok kişinin hayatına katkı sağlayan ‘eğitmenleri’ de ödüllendiriyor.

 

 

Prof. Dr. Tahsin Kesici Kimdir?

Kesici, 1938'de Ermenek'te doğdu ve ilk ve orta eğitimini Ermenek'te tamamladı. 1956 yılında Konya Lisesi'ni ve 1960 yılında ise Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi’ni bitirdi. 1960-1961 yıllarında İtalya'nın verdiği bir burs ile bu ülkede sekiz ay alanıyla ilgili araştırmalarda bulundu. Milano Üniversitesi'nde mezuniyet sonrası mesleki kurslara katıldı.

1961 Haziran’ında Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü’ne asistan olarak göreve başladı. 1964 yılında Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nde doktorasını tamamladı. 1965-1967 yılları askerlik görevini yerine getirdi. 1967 Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nde yeni kuruluşu yapılan Genetik ve İstatistik Kürsüsünde göreve başladı. 1969-1971 yıllarında iki yıI süreyle Almanya'da konusu ile ilgili alanlarda doktora sonrası çalışmalarda bulundu. 1971 yılında doçent oldu.

1972-1982 yılları arasında Genetik ve İstatistik Kürsüsü Başkanlığı, sonraki yıllarda Biyometri -Genetik Anabilim Dalı olarak faaliyet gösteren birimin başkanlığını 1999'a kadar sürdürdü. 1979 yılında profesör oldu. 1980-1984 yıllarında Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcılığı, 1984-1987 yıllarında Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanlığı, 1987-1992 yıllarında Ankara Üniversitesi Rektör Yardımcılığı, 1993-2002 yıllarında Ankara Üniversitesi Yönetim Kurulu Üyeliği ile rektörlüğe bağlı Enformatik Bölümü’nün Kurucu Başkanlığını ve Yabancı Diller Yüksek Okulu Müdürlüğünü yürüttü. 2002 yılı Temmuz ayında Yüksek Öğretim Kurulu Üyeliği’ne getirildi.

2004 yılı Eylül ayında TOBB ETÜ Kurucu Rektörlüğüne atandı. 2009 yılında yaş haddini aştığından dolayı ikinci kez rektör olarak atanamayacağından, rektörlük görevi sona erdi. Halen TOBB ETÜ de Rektör Danışmanı olarak görevini yürütmektedir.

Tohum, Tohumculuk ve Teknolojileri kitabının editörlüğünü yaptı. Kitabın 43 yazarı vardır ve 6 yılda tamamlanmış olup 4 cilt halinde 2153 sayfadan oluşmaktadır. Tohumculuğun bütün konularını kapsamaktadır. Bitki Islahçıları Alt Birimi (BİSAB) tarafından 2019 yılında basılmıştır. Kesici; Almanca ve İtalyanca dillerini iyi bilmekle birlikte alanında bilgileri takip edecek düzeyde de Fransızca ve İngilizce de bilmektedir.