HABERİ PAYLAŞIN

Gazete ETÜ, TOBB ETÜ'nün köklü topluluklarından biri olan Türk Halk Dansları Topluluğuyla keyifli bir röportaj gerçekleştirdi. Siz de toplulukla ilgili merak ettiğiniz soruların cevaplarını aşağıda topluluk başkanı Sude ile olan röportajımızda bulabilirsiniz. Keyifli okumalar...

  • Merhaba Sude, öncelikle bize vakit ayırdığın için teşekkürler. Topluluğu temsil eden isim olarak biraz kendinden bahsedebilir misin?

Merhaba ben Sude Selen Örek. Endüstri Mühendisliği 2. Sınıf öğrencisiyim, üç yıldır Türk Halk Dansları topluluğunun üyesiyim, aynı zamanda bir yıldır başkanlık yapmaktayım. On yedi yıldır dans ediyorum. 5 yaşında klasik bale eğitimi almaya başladım ardından jimnastik eğitimi aldım. Ortaokul döneminde bir yıl Antalya Devlet Konservatuvarında misafir öğrenci olarak eğitim aldım, okul gösterilerinde halkoyunları ekiplerinde ve beş yıl da profesyonel olarak lisede Anadolu Ateşi Dans Topluluğunda yer aldım. TOBB ETÜ’ye gelince Türk Halk Dansları Topluluğuna katıldım.

Benim dans geçmişim sizi korkutmasın çünkü topluluğumuza katılmanın şartı yok. Sizlerden tek beklentimiz düzenli olarak provalara katılmanız. Ekipte dans geçmişi olan arkadaşlarımızın sayısı olmayanlardan daha az ve inanın dans geçmişinin bir önemi yok. Bize sağladığı tek artı daha hızlı öğrenmemiz. Biz bir ekip, aile olduğumuz için herkes o figürü öğrenmeden ikincisine geçilmez. Herhangi bir tereddüdünüz olmasın.

  • Biraz topluluğunuzu bize anlatır mısın, nasıl ve ne zaman kuruldunuz?

Topluluğumuzun kurulma hikâyesi 2004 yılına ait. Köklü olmasının yanında aynı zamanda üniversitemizin ilk faal topluluğuyuz. Üniversitemizin ilk öğrencilerinden ilk başkanımız Gamze Değirmenci’nin okulumuzda Türk Halk Bilimleri Topluluğu kurulmasını istemesi ve rektörümüzün bu isteği beğeniyle karşılaması üzerine Türk Halk Bilimleri Topluluğu ismiyle kurulmuşuz. Başlangıçta topluluğumuzun sadece 5 üyesi varmış. Bugün bu kadar geniş bir aile olabildiğimiz için çok mutluyum açıkçası.

  • Çalışmalarınızı nasıl bir düzende, ne sıklıkla sürdürüyorsunuz?

Çalışmalarımız haftada iki gün ikişer saat oluyor. Ekip arada hocamızdan bağımsız şekilde toplanıp birbirinin eksiklerini de giderebiliyor ya da sadece tekrar amaçlı toplanabiliyoruz.

  • Aktif olarak ekipte yer alan kaç üyeniz var? Üyelerin hepsi gösteri ekibinde mi ya da çalışmalara katılıyorlar mı?

Şuan ekibimizde otuz üç aktif üyemiz bulunmaktadır. Gösteri ekibi çalışma ekibi diye bir ayrımımız yok. Provalara düzenli gelip figür ve çizgiyi tam bilen her üyemiz mutlaka sahneye çıkıyor.

  • Dönem içerisinde özellikle bir gösteriye, festivale vb. yoğunlaşıp ona yönelik mi çalışıyorsunuz yoksa rutin bir çalışma programınız var mı?

Aslında her ikisi de diyebilirim çünkü her sene mutlaka iki gösterimiz oluyor. Biri okulumuzdaki Nevruz etkinliği, diğeri Samsun’da gerçekleşen 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı kutlamaları. Biz her yıl en az iki gösterimiz olduğu bilinci ile sene başından itibaren düzenli ve disiplinli çalışmalarımızı sürdürdüğümüz için ekiplerimiz hazır oluyor. Herhangi bir gösteri talebinde seve seve sahne alıyoruz.

  • Çalışmalarınıza kim eşlik, rehberlik ediyor?

Çalışmalarımız için dışarıdan gelen üç tane muhteşem hocamız var. Mehmet Ayhan, Gözde Erbatır Ayhan ve Ali Balcı.

  • Faaliyetlerinizden biraz bahseder misin?

Topluluğumuz, kuruluşundan bu yana 3 kez yurtdışı (Çek, Polonya, Romanya) festivallerine, 1 kez de Akdeniz Üniversitesi daveti üzerine Antalya'da Halk Oyunları Festivaline katıldı. 2007 yılında bu yıl ikincisini düzenlemek için çalışmalarına başladığımız 1. TOBB ETÜ Folklör Festivalini düzenleyerek Ankara'daki birçok üniversiteyi konuk ettik. 2008 yılında tüm dünya ülkelerinde Türk dili okuyan yabancı öğrencileri okulumuzda konuk edip onlarla Adıyaman yöresi ekibi oluşturarak kültürümüzü tüm dünyaya tanıttık. 2014 yılından bu yana Samsun’da Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından düzenlenen 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı etkinliklerinde sahne alıyoruz. Okulumuz Sosyal Dayanışma ve Yardımlaşma Topluluğuna huzurevi ziyaretlerinde eşlik ederek gösteriler yapıyoruz. Son olarak da Ankara Üniversitesindeki kardeş ekibimizle Ankara içerisinde gösterilere katılıyoruz.

  • En son Romanya'da bir festivale katıldınız, onun hakkında biraz bilgi verir misin? İlk uluslararası tecrübeniz miydi?

Şu an ekibimizde bulunan otuz üç üyemizin ilk tecrübesiydi ama topluluğumuzun 3. yurtdışı festivali tecrübesiydi. Bizim için harika bir deneyim oldu. Gerek hazırlık süreci gerekse Romanya’da bulunduğumuz süre zarfı. Festivale katılan ülkelerin kültür ve dansları ile bire bir tanışma fırsatı yakaladık. Yoğun bir gösteri programımız vardı festival dört gün sürdü, dört gösteriye çıktık ve çoğu ekip arkadaşım için bir ilkti. Okulumuza bize böyle güzel bir fırsat sunduğu için tekrar teşekkür ediyorum.

Romanya – CIOFF Festivali, Baragan’s Flower'a katılım sürecimiz çok hızlı gelişti. Festival komitesi ile uzun zamandır iletişim halinde olmamıza rağmen festivale üç hafta varken her şey kesinleşti. Üç hafta içerisinde: davet mektubu geldi, pasaport çıkarma, yeniletme, vizeleri tamamlama, evrakları toplama, okuldan izin, bütçe desteği, kostümleri ayarlama, çizgiyi ve bir saatlik gösteriyi hazırlama.

Otobüs için benzin, şoför için çekirdek aldığımız ilginç bir seyahatti. İlk canlı müzikli tam provamızı yol üzerinde Bulgaristan’da bir benzinlikte aldık. Festival boyunca bizi zorlayan tek olay buydu sanırım. Canlı müzik ile sahne almak hiç kolay değil hele ki gösteriden bir gün önce ilk canlı müzikli provanızı aldıysanız. Ufak olumsuzluklar yaşadık elbette ama edindiğimiz tecrübeye değdi.

  • Yakında yeni bir etkinlik var mı? Gelecek planlarınız neler?

Bu dönem için provalarımız devam edecek ancak yakın zamanda planladığımız bir gösterimiz yok.  Asıl amacımız düzenli ve çok sayıda gösteri yapıp olabildiğince çok izleyici ile buluşmak. Bu her iki taraf için de güzel bir tecrübe olacaktır. Gelecek dönem ikincisini düzenlemeyi planladığımız TOBB ETÜ Folklör Festivali için hazırlıklara başladık. Ayrıca bundan sonraki yıllarda da yurtdışı festivallerine gitmeyi çok istiyoruz. TOBB’un fuarlarında görsel şölen yaratmak adına sahne almak istiyoruz. Hocalarımızın cesaretlendirmesi üzerine yarışma ekibi oluşturmaya karar verdik. Yoğun okul programından zaman ayırıp katılabilecek arkadaşlarımız ile yarışmaya katılmayı düşünüyoruz.

  • Topluluğunuzu 1 sene sonra hangi noktada görmeyi hedefliyorsunuz?

2004 yılından beri aktif olan bir topluluk olmamıza rağmen bu sene daha çok duyulduk, daha çok konuşulduk. Bunda en çok Romanya’daki festivalin katkısı var. Ayrıca sosyal medya hesaplarımızı daha aktif kullanmaya başladık bu da bize ses getirdi. Okulumuzdaki topluluklarla işbirliği yapıp birbirimize destek olmak da harika. Bu yıl gördüğümüz ilgiden çok memnunum. Umarım her sene katlanarak artar. Arkadaşlarımızın ön yargısını yıkıp bize katılmalarını çok isterim. Çünkü halkoyunları bizim mirasımız ve sanıldığı gibi sıkıcı değil.

  • Eklemek istediğin bir şeyler var mı?

Ekibimizin bir üyesi olmak isteyenler Ortam’daki sayfamızdan ya da Instagram hesabımız olan tobbetu_thdt adresinden bize ulaşabilirler. Röportaj için çok teşekkür ederim.

  • Açıklayıcı yanıtların için ben teşekkür ederim, gelecek dönemlerde başarınızın katlanarak devam etmesini dilerim... 

Röportaj: İpek Aksel – İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Lisans Programı