HABERİ PAYLAŞIN
Topluluğunuzu tanıtır mısınız?
 
Tarih ve Felsefe Topluluğu, tarih bölümü öğrencileri tarafından 2012 yılında kurulmuştur.  Topluluğumuz, başta tarih olmak üzere, sosyal bilimlere ilgili herkesi çeşitli konularda seminerler, tartışma ve okuma toplantıları vb. organizasyonlarda bir araya getirerek düşünce aktarımının sağlandığı ortamlar oluşturmayı hedeflemektedir.

Faaliyetlerinizden bahseder misiniz?

Topluluk olarak aktif bir şekilde yaptığımız faaliyetlerin başında seminerler, “Türkiye Okumaları” adı altında düzenlediğimiz makale tartışmaları ve film gösterimleri gelmektedir. Bunun dışında şuan beşinci sayısı için hazırlıklarına başladığımız Mecmua isimli dönemlik bir sosyal bilimler dergisi çıkarmaktayız. Bu dergide teknik ve uzun yazılardan ziyade sosyal bilimlerin herhangi bir dalında herhangi bir tarzda yazılmış kısa ve anlaşılır yazılara yer vermekteyiz. İlgilenenler derginin tüm sayılarına http://tarihvefelsefe.blogspot.com.tr/ adresinden ulaşabilirler.  Yakın zamanda topluluk bünyesinde gerçekleştirilen etkinliklerden bazıları şunlar: Türk Dünyasında Şamanizm (seminer), Dağlık Karabağ Sorunu (seminer), Türkiye’de Tarihçilik ve Sosyoekonomik Tarihin Boyutları (seminer),  Geri Kabul Anlaşması Sonrası Avrupa Parlamentosu'nun Türkiye Raporu; Yalancı Baharın Sonu- Türkiye Okumaları 9, Agora (film gösterimi).

Ekipte aktif olarak kaç üyeniz var? Üyeleriniz hangi bölümlerden? Ekibinizin üye yapısından bahseder misiniz? Yeni katılacak aday üyelere neler söylemek istersiniz? Ekibe katılmak için herhangi bir şartınız var mı?

Etkinliklerimizi genellikle 5-6 kişilik bir ekip mesaisi sonucu gerçekleştiriyoruz, katılımcı profili daha geniş olabiliyor ancak üyelerimizin büyük çoğunluğu Tarih Bölümü öğrencilerinden oluşuyor. Bu durum bizim hedeflediğimiz bir şey değil. Topluluğun isminden kaynaklı bir yanlış anlaşılma meydana geliyor sanırım. Oysa sosyal bilimlere, tarihe, felsefeye ilgili tüm arkadaşlarımızı topluluğumuzda aktif bir şekilde yer almaları için bekliyoruz. Ayrıca belirgin bir üye yapımız ve görev dağılımımız mevcut değil; gelecek her türlü etkinlik teklifine ve öneriye açığız.
 
Topluluk hedefleriniz neler? Ne gibi faaliyetler yapmak istiyorsunuz?

Öncelikle daha konu yelpazesini genişleterek seminerler düzenlemeye ve Türkiye Okumaları adı altında tartışmalar düzenlemeye devam etmeyi hedefliyoruz. Bu dönem için bilim tarihi, modernite, kadın ve cinsiyet çalışmaları, popüler tarih, siber güvenlik üzerinde durmayı planladığımız başlıca temalar. Mecmua beşinci sayı için çalışmalara başladık bile! Bunun dışında sonrasında belli kavramlar üzerinden konuşabileceğimiz film gösterimleri, toplumsal temeli olan müzik türü dinletileri, Tarih Bölümü öğrencileri için bir kariyer günü, gezi organizasyonları hedeflediğimiz diğer   etkinliklerdendir.

Topluluk çalışmalarınız lisans eğitiminizi ya da kariyer hedeflerinizi nasıl etkiliyor?
 
Çalışmalarımız hem lisans eğitimi boyunca öğrendiklerimizi kullanabileceğimiz hem de onları tamamlayıcı nitelikte olduğundan katkısı oldukça büyük.