HABERİ PAYLAŞIN

Her yıl 8 öğrencimiz Erasmus kapsamında Belçika, İtalya (Venedik), İsveç (Stocholm) ve Almanya (Mainz) gibi ülkelerde bir dönemlik ortak eğitimlerini tamamlayabilmektedir.

Bu imkanı bulan bazı öğrencilerimizin deneyimlerini sizlerle paylaşıyoruz:

HİLAL KILIÇ
Ortak eğitim kapsamında, 2014 yılı yaz dönemininde Almanya’da Johannes Gutenberg Üniversitesi Şarkiyat Enstitüsü’nde bulundum. Bu dönem gerek ilk defa ortak eğitim yapıyor olmam gerekse ilk defa yurt dışında bulnma fırsatına sahip olmam açısından hayli önemliydi. Öncelikle Türkoloji çalışmaları açısından büyük önem arz eden Almanya’da bir üniversitenin Türkoloji bölümünde asistanlık yaparak akademik çalışmalarını nasıl yürütüldüğüne şahit ve gerekli hallerde çalışmalara yardımcı oldum. Aynı zamanda fakültenin konuşma içerikli derslerini anlatmak ve öğrencilerle konuşma pratiği yapmakla görevlendirildim. Bu sayede akademik kariyer düşünmem halinde neler yapacağıma dair küçük de olsa tecrübe edinmiş oldum. Almanya’da bulunduğum üç aylık süreçte birçok Avrupa ülkesi ve şehrini görme fırsatım oldu. Bu sayede birçok farklı kültürü tanıdım, farklı kültürden insanlarla birlikte zaman geçirdim. Bütün bunların gerek özel hayatımda gerekse öğrencilik ve meslek hayatımda bana büyük katkıları olduğunu ve olacağını hissediyorum.

ESMA UĞUR
2013 Yaz döneminde Erasmus aracılığıyla Belçika Türk Dernekleri Birliği (Turkse Unie)’ne ortak eğitim programına gittik. Bir dönem boyunca burada bulunan Türklerin yaşamlarını gözlemleme fırsatımız oldu. Ayrıca Türklerin Belçika’ya gelişinin 50. yılı dolayısıyla hazırlanacak kitap için bazıları ile röportaj yapma fırsatımız oldu. İlginç ve etkileyici yaşanmışlıklar, hikayeler dinledik. Bu dönemde de Avrupa’nın bazı ülkelerini gezdik. Hatta yaşadığımız şehir, Hasselt, Hollanda’nın sınırında olduğu için sık sık Maastricht’e gittik. Ayrıca Belçika’nın içinde de gezilerimiz çok keyifliydi. Çalıştığımız birlikteki insanların ilgileri de bizim çok güzel bir dönem geçirmemizde etkiliydi. Geçirdiğimiz en güzel ortak eğitim dönemiydi. Kaldığımız şehir Belçika’nın iyi üniversitelerinin olduğu bir şehir olduğu için burada üniversite öğrencileriyle de tanışıp arkadaş olma fırsatımız oldu. Yeni insanlar tanışmak ve yeni arkadaşlıklar edinmek de çok eğlenceli ve keyifliydi.

FATMA ÇELİK
2008 ÖSS’de Türkiye 92.’si olarak TOBB ETÜ Türk Dili ve Edebiyatı bölümüne yerleştim. Lisans hayatım boyunca üç ayrı staj (ortak eğitim) deneyimim oldu. İlk stajımı Timaş Yayınevi’nde ikinci stajımı Yunus Emre Türk Kültür Merkezi’nde Türkçe Yeterlilik Sınavı (TYS) biriminde tamamladım. Üçüncü stajımı ise Erasmus staj programı aracılığıyla Belçika’daki Türk Dernekleri Birliği’nde yaptım. Araştırmacı asistan olarak görev aldığım kurumda dernek etkinliklerin organizasyonu, editöryal faaliyetlerin yanı sıra Flaman Bakanlığı’nın düzenlediği yıllık projesinde yer alma fırsatını buldum. Ayrıca Erasmus öğrenim hareketliliği programı aracılığıyla da Macaristan’da Pazmany Peter Katolik Üniversitesi’nde Hungoroloji bölümünde bir dönem ders alarak Macaristan’daki Türkoloji ekolünü yakından tanıma imkanına sahip oldum.

CAN ŞİMŞEK
Her üniversite öğrencisi, gerek eğitim için gerekse çalışmak için yurt dışına gitmek ve yeni tecrübeler edinmek ister ancak çok az sayıda öğrenci bunu başarabilir. TOBB ETÜ’nün öğrencilerine sağladığı imkanlar sayesinde ben de bu şanslı azınlığın içerisinde kendime yer bulabildim. Okulumuzun simgesi haline gelen ortak eğitim programı ile Erasmus programını birleştirerek, İtalya’daki bir üniversitede bir dönem geçirme fırsatı yakaladım. Bu süre zarfında, eğitim gördüğüm alan ile ilgili çok değerli tecrübeler edinmenin yanı sıra, Avrupa’nın önemli kentlerini gezme imkanım da oldu. Bunlara ek olarak, farklı kültürleri tanımak ve yabancı dilimi geliştirmek gibi pek çok güzelliği içinde barındıran böylesi bir aktiviteye katılmanın, geleceğe yaptığım bir yatırım olduğu kanaatindeyim. Ancak şunu belirtmek gerekir ki, sadece yurt dışındakiler değil, yurt içinde gerçekleştirilen ortak eğitimler de oldukça değerli kazanımlar sağlaması açısından büyük bir fırsat. Bu bağlamda, çift anadal yapmakta olduğum Hukuk fakültesi kapsamında, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Hukuk Müşavirliğinde yapmış olduğum ortak eğitim de, en az yurt dışındaki ortak eğitimim kadar faydalı ve bir o kadar da eğlenceli geçti. Sonuç olarak, ortak eğitim uygulaması ve beraberinde gelen güzellikler sayesinde, eğlenerek öğrenmenin mümkün olduğunu söylemek yerinde olacaktır.