HABERİ PAYLAŞIN

“Türk ve Alman Özel Hukukunda Güncel Gelişmeler Sempozyumu” TOBB ETÜ Hukuk Fakültesi ve Augsburg Üniversitesi Hukuk Fakültesi iş birliği ile 2 Kasım 2018 tarihinde TOBB ETÜ’de gerçekleştirildi. Sempozyuma, Yargıtay üyelerinin yanı sıra hakimler, akademisyenler, avukatlar ve farklı hukuk fakültelerinin öğrencileri büyük ilgi gösterdi.

Sempozyum, Almanya Federal Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliğinden İkinci Katip Michael Sonntag’ın ve Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Çiğdem Kırca’nın açılış konuşmalarıyla başladı. Her iki konuşmada da Almanya ve Türkiye arasındaki II. Dünya Savaşı yıllarına uzanan dostluk ilişkisine, eğitim alanında iş birliğinin bu ilişki üzerindeki olumlu etkilerine ve bu bağlamda yapılan etkinliklerin önemine vurgu yapıldı.

 

 

Yargıtay 13. Hukuk Dairesi Başkanı Ali Selman Erkuş’un yönettiği ilk oturumda; Augsburg Üniversitesinden Prof. Dr. Thomas Möllers “Hukukçular Nasıl Düşünür-Hukuk Öğretiminde Modern Bir Metodolojinin Gerekliliği”, Prof. Dr. Çiğdem Kırca “Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin (AİHM) Zamanaşımı Konusunda Verdiği Kararların İsviçre ve Türk Hukukuna Etkisi”, Augsburg Üniversitesinden Prof. Dr. Martina Benecke ise “Tüketicinin Korunmasının Sınırları Olarak Hakkın Kötüye Kullanılması ve Hak Kaybı: Almanya ve Avrupa’da Koruma Amacına İlişkin Değerlendirmeler” konulu tebliğlerini sundu.

 

 

İlk oturuma ilişkin soru-cevap kısmı ve kahve arasının ardından, başkanlığını Yargıtay 23. Hukuk Dairesi Başkanı Faruk Gök'ün üstlendiği ikinci oturuma geçildi. Bilkent Üniversitesinden Prof. Dr. Lâle Sirmen “Devletin Tapu Sicilinin Tutulmasından Doğan Zararlardan Sorumluluğuna İlişkin Güncel Sorunlar”, Augsburg Üniversitesinden Prof. Dr. Raphael Koch “Tüketici Hukukunda Uyuşmazlıkların Etkin Çözümü”, TOBB ETÜ’den Doç Dr. Kudret Arslan “Türk Hukukunda Yapılan Son Konkordato Reformu” ve Augsburg Üniversitesinden Doç. Dr. Erhan Temel “Alman Hukukuna Göre Kendisine Danışman (Vasi) Atanmış Kişilerin Zorla Yatılı Tedavisi” başlıklı sunuşlarını gerçekleştirdiği oturum, soru-cevap kısmı ile sona erdi.

 

 

Yemek arasının ardından gerçekleştirilen ve Yargıtay 11. Hukuk Dairesi Başkanı Ahmet Özgan’ın başkanlık ettiği üçüncü oturum; Augsburg Üniversitesinden Prof. Dr. Michael Kort’un “İşletmenin Devrinde Tekeffül Borcu ve Sorumluluk” konulu tebliği ile başladı. Sonrasında TOBB ETÜ’den Prof. Dr. İsmail Kırca ile Ankara Üniversitesinden Ufuk Tekin “Türk Hukukunda Elektronik Çeke İlişkin Bir Deneme“, TOBB ETÜ’den Doç. Dr. Fatma Tülay Karakaş “Aval’de Eşin Rızası-Yargıtay İçtihadı Birleştirme Kararı Işığında” ve yine TOBB ETÜ’den Dr. Öğretim Üyesi Çiğdem Yatağan Özkan "Ticari İşletme Rehninde Yeni Sorunlar: Ticari İşlemlerde Taşınır Rehni Kanunu" başlıklı sunuşlarını yaptı.

 

 

Türkçe-Almanca-Türkçe simultane tercüme eşliğinde gerçekleştirilen Sempozyum, üçüncü oturuma ilişkin soru-cevap kısmının ardından Prof Dr. Çiğdem Kırca ile Prof. Dr. Thomas Möllers tarafından yapılan kapanış konuşmaları ile sona erdi.