HABERİ PAYLAŞIN

2019 yılında TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi tarafından Türkiye’de bir ilke imza atılarak açılan Yapay Zeka Mühendisliği Bölümü ilk mezuniyet heyecanını yaşadı. 10 Haziran 2023 tarihinde gerçekleşen mezuniyet töreninde Ata Turhan hem bölüm hem üniversite birincisi olarak Türkiye’nin ilk yapay zeka mühendisi unvanıyla mezun oldu.

Törende yaptığı konuşmada Cumhuriyetimizin 100. yılında Türkiye’nin ilk yapay zeka mühendisi olarak mezun olmanın heyecan ve mutluluğunu yaşadığını belirten Ata Turhan, ülkesine katkı sunmak için çok çalıştığını ifade ederek gençlere bu alanda eğitim görme imkanı sunan üniversitesine teşekkür etti.

Tıp Fakültesini bırakarak yapay zeka mühendisliği okumaya karar veren Ata bu tercihinin nedenini, yapay zeka teknolojisini kullanarak sağlık hizmetleri de dahil tüm alanlarda daha verimli çalışmalar yapmanın mümkün olması ve birçok farklı alanda yenilik yapabilecek becerilere sahip olmak istemesi olarak açıklıyor. TOBB ETÜ’de aldığı eğitimin oldukça zorlayıcı olsa da kendisine pek çok beceri kazandırdığını ifade eden Ata süreci şöyle anlatıyor:

“Bilgisayar mühendisliği derslerinin yanı sıra endüstri mühendisliği, elektrik-elektronik mühendisliği, iktisat, işletme ve psikoloji bölümlerinden de dersler aldım. yapay zeka odaklı derslerde doğrudan alanımıza yönelik bilgiler edinirken diğer bölümlerin dersleri ile farklı alanların perspektifini de öğrenme fırsatı buldum. Ayrıca finansta yapay zeka dersleri ile bu alandaki uygulamaları tanıma ve projeler geliştirme imkanım oldu.”

 

Türkiye’de yüksek lisans veya doktora eğitimi ile bu alana yönelmiş yapay zeka mühendisleri bulunsa da lisans eğitimini doğrudan yapay zeka üzerine almış ilk mezun olmak Ata’ya, büyük talebe karşın sınırlı arza sahip bir alanda öncü olma avantajı tanıyor.

Ata Turhan, Türkiye Yüzyılı vizyonu ile Cumhuriyetin 100. yılında çağımızın en büyük teknolojisine hakim gençlere sahip olmanın önemini vurgulayarak Türkiye’nin ulusal yapay zeka stratejisini “Cumhurbaşkanlığına bağlı Dijital Dönüşüm Ofisinin çalışmalarına ve Ulusal Yapay Zeka Stratejimize baktığımızda Türkiye’nin dünya hakimiyeti konusunda en önemli teknoloji olacak yapay zeka teknolojisini geliştirmeye son hızla hazırlandığını ve bu alanda ülke çapında fırsatlar yaratmaya başladığını görüyoruz. Özellikle üniversitelerde bu alanda okuyan gençlere ulaşıp onların henüz üniversitedeyken desteklenmesini oldukça kıymetli buluyorum.” şeklinde değerlendiriyor.

Ata, üniversite adayları için önemli bir sürece girerken,  matematik ve mantık becerilerine güvenen, kendini sürekli geliştirmeye ve yeni şeyler öğrenmeye hazır, her alanda yeniliklere imza atmak isteyen tüm öğrencilere yapay zeka mühendisliği bölümünü öneriyor ve pek çok mühendislik dalından metotlar öğrenebilecekleri bir eğitim almak için yapay zeka mühendisliğinin doğru adres olduğunu belirtiyor.