HABERİ PAYLAŞIN

YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, Rektörümüz Prof. Dr. Yusuf Sarınay’ın da aralarında bulunduğu üniversite rektörlerinden oluşan heyet ile birlikte TOBB ETÜ Taşkent’i ziyaret etti. Özbekistan ziyareti kapsamında TOBB ETÜ Taşkent’te de temaslarda bulunan heyet TOBB ETÜ Taşkent Rektörü ve Özbekistan Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Adkham Ikramov ve akademisyenler ile bir araya geldi.

TOBB ETÜ'nün Türkiye'nin ekonomi alanındaki en iyi üniversitelerden biri olduğunu belirten Prof. Dr. Özvar, Türkiye ile Özbekistan arasında yükseköğretim alanındaki iş birliğinin en somut örneklerinden biri olan TOBB ETÜ Taşkent'in de yakın zamanda Özbekistan'ın ilk 10 üniversitesinden biri olacağına inandığını dile getirdi. Prof. Dr. Özvar toplantıda şunları kaydetti:

"Bu ziyaretlerimizin temel sebebi Türkiye ile Özbekistan arasında yüksek öğretime dair iş birliği imkanlarını daha öteye taşımak, üniversiteler arasında eğitim-öğretim, araştırma-geliştirme projelerini birlikte yapabilmek ve onun yollarını arayabilmektir. Bu ana gündemin çok önemli bir maddesi daha var. Bu da, Özbek-Türk Üniversitesi’nin kuruluşuna dair ilgili bakanlıklarla müzakerelerde bulunmak. Türkiye ile Özbekistan arasında üniversite düzeyinde iş birliklerinin daha ileriye taşınması gerektiğini düşünüyoruz. Özbek halkının geçmişten bugüne ilmi sahalarda büyük başarılar gösterdiği sabittir. Dost Özbek halkının günümüzde de bilimsel alanda göz kamaştırıcı başarılar elde edeceğine inanıyoruz. Özbekistan’daki reformların en kritik olanı yüksek öğretim alanına dâhil olacaktır. Biz, kardeş ülke olarak, Özbekistan’daki bu süreçte elimizden gelen her türlü desteği vermek ve deyimlerimizi paylaşmak istiyoruz. Bu çerçevede TOBB ETÜ Taşkent, Türkiye ile Özbekistan arasında yükseköğretim alanında yapılan iş birliğinin en somut ve müşahhas örneklerinden biridir. Bunların daha öteye taşınması lazım."

 

TOBB ETÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Sarınay ise konuşmasında TOBB ETÜ Taşkent’in Özbekistan yükseköğretim sisteminde kendine güçlü bir yer edineceğine inandıklarını, Türkiye ve Özbekistan ilişkilerini daha da ileriye taşıyacak nitelikli mezunlar vermeyi temenni ettiklerini kaydetti.

TOBB ETÜ Taşkent Rektörü ve Özbekistan Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Adkham Ikramov da Türkiye’nin saygın üniversitelerinden oluşan heyeti ağırlamaktan memnuniyet duyduklarını dile getirerek, TOBB ETÜ Taşkent'in Özbekistan ile Türkiye'nin yükseköğretim alanındaki iş birliğinin açık bir göstergesi olduğunu belirtti. TOBB ETÜ Taşkent'teki eğitimin Türk eğitim standartlarına uygun olarak verildiğini kaydeden Ikramov, TOBB ETÜ Taşkent'i Özbekistan'ın önde gelen yükseköğretim kurumlarından biri haline getirmeyi amaçladıklarını ifade etti.

Özbekistan ziyareti kapsamında üst düzey temaslarda bulunan Prof. Dr. Özvar ve beraberindeki heyet, Özbekistan ile iş birliğine büyük önem verdiklerinin altını çizdi.