DUYURUYU PAYLAŞIN

(YÖK’ün Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik hükümleri ve TOBB ETÜ Senatosunun 04.08.2015 Tarih ve S-2015-12  sayılı kararı çerçevesinde belirlenmiştir.)

YATAY GEÇİŞ BAŞVURU VE DEĞERLENDİRME TAKVİMİ

  • 1 - 14 Ağustos: Yatay Geçiş Başvuruları
  • 25 Ağustos: Eğitim Dili En Az Yüzde 30 İngilizce Olan Programlara Başvuracaklar İçin Yeterlik Sınavı (TOEFL-ITP)
  • 15 – 18 Ağustos: Yatay Geçiş Başvurularının Değerlendirilmesi
  • 21 Ağustos: Yatay Geçiş Hakkı Kazanan Öğrencilerin İlanı
  • 23 – 24 Ağustos: Yatay Geçiş Hakkı Kazanan Öğrencilerin Kesin Kayıtları

BAŞVURU ÜCRETİ: Yatay geçiş başvurusu için alınacak ücret 200 TL ( Üniversite içi yatay geçiş ücreti 100 TL’dir. )  olup Garanti Bankası Emek Şubesi nezdindeki 6298460 nolu Üniversitemiz hesabına yatırılması gerekir. Başvuru ücreti hiçbir koşulda iade edilmez.

TANIMLAR:

Taban Puan: Bir yükseköğretim kurumunun diploma programına Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından merkezi sınavla yerleştirilen en düşük puanlı öğrencinin giriş puanı.

Akademik Başarı: Öğrencinin kayıtlı olduğu üniversitede yatay geçiş yapmak istenen dönem öncesindeki tüm müfredat derslerinin kredi itibarıyla yüzde 85’ini almış ve başarmış ve tamamlanan derslere ait Genel Not Ortalamasının (GNO) 4 üzerinden en az 3,00 veya 100 üzerinden 84,40 olması.

Eşdeğer Program: İsimleri aynı olan veya ilgili yönetim kurulları tarafından içeriklerinin en az yüzde sekseni aynı olduğu tespit edilen diploma programları.

ÜNİVERSİTE İÇİNDEN YATAY GEÇİŞ

Akademik Başarı Puanına Göre Yatay Geçiş

Başvuru yapılan program eşdeğer diploma programı olmalıdır.

a) En erken ikinci sınıfın birinci dönemine, en geç üçüncü sınıfın birinci dönemine yatay geçiş yapılabilir.

b) Yetenek sınavı ile öğrenci almış olan programlara yatay geçişlerde diğer şartların yanı sıra yetenek sınavında da başarılı olma şartı aranır.

Taban Puana Göre Yatay Geçiş

c) Başvuru yapılan program aynı veya farklı puan türünde olabilir.

d) En erken birinci sınıfın birinci dönemine, yatay geçiş yapılabilir.

e) Yurt dışından öğrenci kabulü esaslarına göre daha önceki yıllarda Üniversiteye kabul edilmiş olan öğrencilerin taban puan kriterine göre yapacakları yatay geçiş başvurularının değerlendirilmesinde “yurt dışından öğrenci kabulüne dair”  yönergede yer alan ve öğrencinin Üniversiteye kayıt yaptırdığı yıla ait asgari puanlar ile bunlara eşdeğerliği kabul edilen sınavlara ait puan şartlarını sağlamaları gerekir.

Başvuru Dönemleri:

a) Akademik başarı kriterine göre başvurular Güz döneminde alınır. Güz döneminden kalan boş kontenjan Bahar Döneminde, yine boş kontenjan kalırsa Yaz dönemlerinde ilan edilerek başvuru alınabilir.

b) Taban puana göre başvurular sadece Güz döneminde alınır. Kontenjanların kullanılmayan kısmı diğer dönemlere aktarılmaz.

YURT İÇİNDEKİ YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARINDAN YATAY GEÇİŞ

Akademik Başarı Puanına Göre Yatay Geçiş:

a) Başvuru yapılan program eşdeğer diploma programı olmalıdır.

b) En erken ikinci sınıfın birinci dönemine, en geç üçüncü sınıfın birinci dönemine yatay geçiş yapılabilir.

Taban Puana Göre Yatay Geçiş:

a) Başvuru yapılan program aynı veya farklı puan türünde olabilir.

b) Başarı şartı aranmaz.

c) En erken hazırlık sınıfı ikinci dönemine yatay geçiş yapılabilir.

Başvuru Dönemleri: Başvurular akademik başarı veya taban puan kriterine bakılmaksızın sadece Güz döneminde alınır.

YURT DIŞINDAKİ YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARINDAN YATAY GEÇİŞ

a) Yurt dışındaki bir yükseköğretim kurumundan Üniversitenin sadece eşdeğer programlarına yatay geçiş yapılabilir.

b) Bu kategoride yatay geçiş yapmak isteyenlerin akademik başarı kriteri ile birlikte Üniversitenin “yurt dışından öğrenci kabulüne dair”  yönergesinde belirtilen asgari puanlar ile bunlara eşdeğerliği kabul edilen sınavlara ait puan şartlarını sağlamaları gerekir.

c) Öğrencinin yurt dışında öğrenim gördüğü yükseköğretim kurumunun ve eğitimin yapıldığı programın lisans diploma vermeye yetkili bir kurum olarak Yükseköğretim Kurulu tarafından tanınması ve kayıtlı olduğu diploma programının, yatay geçiş için başvurduğu lisans diploma programına eşdeğerliğinin Üniversite tarafından kabul edilmesi şartı aranır.

Başvuru Dönemleri: Yurt dışından yatay geçiş için sadece Güz döneminde başvuru alınır.

YATAY GEÇİŞ BAŞVURU VE DEĞERLENDİRME SÜRECİ

Yatay geçiş başvurularının değerlendirilmesi:

a) Yatay geçiş başvuruları Öğrenci İşleri Müdürlüğüne ilgili form doldurularak web sayfasında ilan edilen belgeler eklenmek suretiyle yapılır. Öğrenci İşleri Müdürlüğünün ön değerlendirmesinden sonra başvuru şartlarını sağladığı belirlenen ve başvuru belgeleri tamam olan adayların dosyaları ilgili bölümlere iletilir.

b) Bölümlerin gerekçeli görüşü üzerine Dekanlık tarafından hazırlanan listeler, Üniversitenin Yatay Geçiş Komisyonu tarafından değerlendirilerek Üniversite Yönetim Kurulu kararıyla kesinleşir.

c) Yurt içindeki ve yurt dışındaki diğer yükseköğretim kurumlarından yapılacak başvurularda transkriptlerde yer alan başarı notlarının dönüştürülmesinde Yükseköğretim Kurulu Başkanlığının not dönüştürme tablosu esas alınır.

Sonuçların ilanı: Yatay geçiş için başvuran adayların değerlendirme sonuçları, Üniversitenin internet sayfasında duyurulur.

İntibak programı:

a) Yatay geçişi kabul edilen öğrencilerin daha önce almış oldukları derslerden hangilerinin sayılacağı, geçiş yaptıkları programdaki hangi derslere karşılık geleceği ve hangi sınıfa ve döneme intibak ettirileceği Fakülte Yönetim Kurulu kararıyla belirlenir.

b) Öğrencinin saydırdığı derslerin notları Üniversitenin transkriptine harf notu olarak işlenir. Bu notların dönüştürülmesinde Üniversitenin not dönüştürme tablosu kullanılır. Ancak, transfer ettiği ders için sadece harf notu bulunan öğrencinin kayıtlı olduğu kurumdan alacağı 4’lü veya 100’lü sistem karşılıklarını gösteren belgeye istinaden not dönüşümü yapılır. Özel öğrenci veya değişim programı kapsamında daha önce TOBB ETÜ’de alınmış olup saydırılan dersler notları ile birlikte işlenir.

c) Öğrencinin kayıtlı olduğu yükseköğretim kurumundaki sınıf statüsüne bakılmaksızın, Üniversiteye kabul edildiği takdirde intibakı Üniversitenin Ön Lisans, Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinde belirtilen sınıf statüsü kapsamında yapılır.  

GENEL AÇIKLAMALAR

Öğrenci alınmayan yıllar için esas alınacak taban puanlar:

a) Öğrencinin geçmek istediği diploma programına merkezi sınava girdiği yılda henüz öğrenci alınmadığı için taban puanının mevcut olmaması durumunda, değerlendirmelerde bu taban puanın oluştuğu ilk yıl esas alınır.      

b) Öğrencinin geçmek istediği diploma programına merkezi sınava girdiği yıldan önce öğrenci kabul edilirken, sınava girdiği yıl itibarıyla öğrenci kabul edilmemişse yatay geçiş yapılamaz.

c) Üniversiteye yatay geçiş başvurusu yapılan yılda öğrenci alınmayan programlar için aday öğrencinin öğrenim görmekte olduğu programa kayıt olduğu yıldaki ÖSYM Kılavuzunda yer alan kontenjan dikkate alınır. 

İzinli olanların başvurusu: Kayıtlı olduğu yükseköğrenim kurumundan izinli olmak, yatay geçiş hakkından yararlanmak için engel teşkil etmez. Ancak, kayıtlı olduğu programda en az bir dönem okumayan yatay geçiş yapamaz.

Disiplin cezası: Bir yükseköğretim kurumundan disiplin cezası ile çıkarılan veya halen kayıtlı olmayanların başvuruları kabul edilmez. Öğrencinin bu konudaki belgeyi başvuru dosyasına eklemesi gerekir.          

Yetenek sınavı: Kayıtlı olduğu yükseköğretim kurumuna özel yetenek sınavı ile girmiş olsa dahi öğrenci Üniversitenin merkezi yerleştirme puanı şartını sağladığı programlara yatay geçiş başvurusu yapabilir. Ancak özel yetenek sınavı ile öğrenci alan programlara Üniversite dışından yatay geçiş yapılamaz; bu programlara Üniversite içinden yatay geçiş ise sadece akademik başarı kriterine göre yapılabilir.

  • Bursluluk durumu Kayıtlı olduğu programda burslu kontenjan dâhilinde öğrenim görmekte olan öğrenciler yatay geçiş yaptıklarında burslu programların taban puan şartını sağlasalar dahi burslarından feragat etmiş sayılırlar.

Yarıyıl ve dönem uyuşmazlığı: Diğer yükseköğretim kurumlarından Üniversiteye yatay geçiş başvurusu kabul edilen öğrenci, kendi yüksek öğretim kurumundaki yarıyıl süresi ile Üniversitenin ders dönemi süresinin uyuşmaması halinde müfredatındaki dersleri gecikmeli olarak almayı kabul etmiş sayılır.

Mezuniyet genel not ortalaması: Mezuniyet genel not ortalamaları, öğrencilerin önceki diploma programlarından aldığı ve transfer ettiği notları ile yatay geçiş yaptıkları programda aldıkları ders notlarına göre belirlenir. Ancak, mezuniyet derecelerinin belirlenmesinde yatay geçişle gelen öğrencilerin sadece ETÜ’de aldığı derslerin notları dikkate alınır.

Yatay geçiş sayısı: Taban puana göre yatay geçişle Üniversiteden başka bir yükseköğretim kurumuna yatay geçiş yapmış olan öğrenciler Üniversiteye bir defaya mahsus tekrar yatay geçişle dönebilirler. Başka bir üniversiteye taban puan göre yatay geçiş yapamazlar.

Öğretim dili en az yüzde 30 İngilizce olan programlar için yabancı dil başarı şartı:

a) Bu kategorideki programlara yatay geçiş için Üniversitenin İngilizce Hazırlık Programı Eğitim-Öğretim Esaslarına İlişkin Yönergesinde belirlenmiş yabancı dil şartının sağlanması gerekir.

b) Üniversitenin mevzuatına göre yabancı dil şartını sağladığına dair belge ibraz edemeyen, ancak diğer başvuru şartlarını taşıdığı belirlenen öğrenciler, talepleri halinde 25 Ağustos 2017 tarihinde Yabancı Diller Bölümü tarafından yapılacak Yeni Kayıt olan Öğrenciler için Yeterlik Sınavına (TOEFL- ITP) girebilirler.  Başvuru formunda bu sınava girmek istediği belirtilen öğrencilerin isimleri Yabancı Diller Bölümüne bildirilir. Sınav ücreti olan 250 TL hafta içinde saat 9:00-18:00 arasında Yabancı Diller Bölümü Binası Zemin katta bulunan Sürekli Eğitim Merkezinde kredi kartı ile ödenebilir.  Sınav tarihinde yapılacak ödeme ise sabah 8:30-9:00 arasında kabul edilir.

c) Hazırlık sınıfında veya birinci sınıfa geçiş yapmak isteyen öğrenciler, yabancı dil şartını sağlayamadıkları takdirde yabancı dil hazırlık sınıfına devam ederler.     

2017-2018  eğitim-öğretim yılında öğretim dili en az yüzde 30 İngilizce olan programlar için yabancı dil başarı şartı: Bu kategoride başvuran adaylar için geçmek istedikleri programın, bağlı bulundukları yükseköğretim kurumuna kayıt olunan yıldaki eğitim dili esas alınır.

Yeni Kayıt olan Öğrenciler için Yeterlik Sınavı (TOEFL- ITP)

DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR:

  • Sınava nüfus cüzdanı veya ehliyetle gelmek zorunludur.
  • Sınava girecek öğrencilerin sınav kuralları gereği fotoğraflarının çekilebilmesi ve gerekli ön hazırlıkların zamanında tamamlanabilmesi için sınav sabahı gerekli kırtasiye malzemeleri ve kimlikleri ile birlikte sınav günü en geç 09:00’da sınav salonunda hazır bulunmaları gerekmektedir.
  • Sınav salonuna cep telefonu getirilmemesi gerekmektedir.

2017-2018 Eğitim Öğretim Yılı Yatay Geçiş Kontenjanları

BÖLÜM

 

Üniversite İçi Kontenjan

Üniversite Dışı-Yurt İçi Kontenjan (Akademik Başarı kriterine göre)

Yurt Dışı Kontenjan (Akademik Başarı kriterine göre)

2016-2017 LYS KONTJ.

İkinci sınıf

Üçüncü sınıf 1. Dönem

15%

TOPLAM

İkinci sınıf

Üçüncü sınıf   1. Dönem

TOPLAM

İkinci sınıf

Üçüncü sınıf   1. Dönem

50%

TOPLAM

İngiliz Dili ve Edebiyatı

30

2

1

4,5

3

3

2

5

1

1

2,5

2

Matematik (*)

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

Psikoloji

40

0

0

6

0

2

2

4

0

0

2

0

Tarih

15

2

2

2,25

2

2

2

4

1

1

2

2

Türk Dili ve Edebiyatı

15

2

2

2,25

2

2

2

4

1

1

2

2

Endüstriyel Tasarım

30

3

1

4,5

4

2

0

2

0

0

1

0

Görsel İletişim Tasarımı

35

3

1

5,25

4

2

0

2

0

0

1

0

İçmimarlık ve Çevre Tasarımı

50

3

2

7,5

5

2

0

2

0

0

1

0

Mimarlık

50

4

3

7,5

7

2

0

2

0

0

1

0

Sanat ve Tasarım (*)

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

Hukuk

95

0

0

14,25

0

3

3

6

0

0

3

0

İktisat

60

9

3

9

9

3

3

6

1

1

3

2

İşletme

60

9

3

9

9

3

3

6

1

1

3

2

Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler

60

6

10

9

9

3

3

6

1

0

3

1

Uluslararası Girişimcilik

35

5

5

5,25

5

2

2

4

1

1

2

2

Bilgisayar Mühendisliği

80

3

1

12

4

3

3

6

1

0

3

1

Biyomedikal Mühendisliği

40

3

3

6

6

2

0

2

0

0

1

0

Elektrik Elektronik Mühendisliği

80

2

1

12

3

3

3

6

1

1

3

2

Endüstri Mühendisliği

80

3

1

12

4

4

4

8

2

2

4

4

Makine Mühendisliği

80

1

1

12

2

3

3

6

0

0

3

0

Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji Mühendisliği

35

2

0

5,25

2

2

2

4

1

1

2

2

Tıp

40

0

0

6

0

2

2

4

0

0

2

0

Toplam

 

 

 

 

80

 

 

89

 

 

 

22

Üniversite Toplam

191