HABERİ PAYLAŞIN

2004 yılında öğrenci kabulüne başlayan ve ilk mezununu 2008 yılında veren TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesinde (TOBB ETÜ) bir kez daha mezuniyet heyecanı yaşandı. 2016-2017 Eğitim Öğretim Yılı Mezuniyet ve 2017-2018 Akademik Yılı Açılış Töreni 04 Kasım 2017-Cumartesi tarihinde gerçekleştirildi. TOBB ETÜ Mütevelli Heyet Başkanı ve TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ile TOBB ETÜ Rektörü Prof. Dr. Adem Şahin’in ev sahipliğinde; mezun öğrenciler, aileleri, öğrenciler, protokol üyeleri, davetliler, akademik ve idari personelin katıldığı tören, TOBB ETÜ Spor Salonunda gerçekleştirildi.

Törenin açılışında konuşan Mütevelli Heyet Başkanı Hisarcıklıoğlu, Türkiye’nin en iyi üniversitelerinden birinin diploma töreninde birlikte olmaktan mutluluk duyduğunu ifade ederek, “Sizleri görmek ülkem adına umutlarımı pekiştiriyor. Her zaman söylüyorum; TOBB olarak en çok övündüğümüz projemiz, böyle bir eğitim yuvasını Türkiye’ye kazandırmaktır. Benim gözümde çağdaş üniversite bir milleti zengin edecek en verimli fabrikadır. Eğitime yatırım yapmak ülkeye yapılan en büyük hizmettir” şeklinde sözlerine başladı.

Teknoloji üreten nesil  yetiştirmek istiyoruz  

Hisarcıklıoğlu, Arşimet’in “Bana bir dayanak noktası verin Dünya’yı yerinden oynatayım” dediğini anımsatarak, ünlü düşünürün bunu gerçekleştiremediğini ancak onun torunları olan bizlerin Dünya’yı muazzam şekilde değiştirmeyi başardığını kaydetti. Sürücüsüz otomobiller, asistan robotlar, yapay zekâ, sanal gerçekliğin dünyanın yeni gerçekleri olduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, “İşte görüyoruz bilgi çağında, sermaye büyük ölçüde bilgi teknolojilerine kaymış durumda. Dünyanın en büyük ekonomilerinden biri olma hedefini yakalamanın anahtarı daha fazla teknoloji üretmektir. İşte bu eğitim yuvasının temel gayesi teknolojiyi kullanan değil üreten yeni bir nesil yetiştirmektir. TOBB ETÜ, bilgiye kolay ulaşabilen, hızlı öğrenen, refleksi kuvvetli, teknolojiyi üreten, icat çıkaran, yeni bir jenerasyonu ülkemize kazandırma projesidir” dedi.

TOBB ETÜ’lü gençlerin bugün ülkemizde artık model eğitim sistemi olarak konuşulan “ortak eğitim”in mezunları olduğuna dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ortak eğitim sayesinde bu gençler iki değil, üç dönem eğitim aldılar. Hem sınıfta hem sahada oldular. Hem teoriyi hem pratiği öğrendiler. İş dünyasını tanıdılar, kendilerini tanıttılar. Bakınız şu anda iki binden fazla firma bu sisteme dahil olmuş durumda. Bu arkadaşlarımın hepsini tanıyor, biliyorum. Bizim mezunlarımız ilk işlerine bir yıllık iş tecrübeleriyle başlıyorlar. Rakiplerinin bir adım önünde oluyorlar. Ülkemize getirdiğimiz bu yeni eğitim sisteminin, Allah’a çok şükür meyvelerini almaya başladık. İki mezunumuzdan yaklaşık biri, hemen, bir ay içinde iş buluyor. Resmi rakamlara göre mezunlarımızın yüzde 83’ü bir yıl içinde iş buluyor. Bu rakamlar bir rekordur. TOBB ETÜ’lü gençleri istihdam şampiyonu yapan okurken çalışmalarıdır. Bu başarı sizlerin başarısıdır. Sizlerle gurur duyuyorum.”

Ünlü düşünür Bernard Shaw’un “Kendi dilini bilmeyenler başka dili öğrenemez” dediğini kaydeden Hisarcıklıoğlu, “Bu salondaki kardeşlerim Türkçe eğitim alırken, TOEFL belgelerini çoktan aldılar. Sevgili öğrenciler, bunun peşini bırakmayın. Yeni bir dil demek yeni bir dünya daha demek. Yabancı dilin yanına artık yazılım dili de eklemeniz gerekiyor. Mesleğiniz, bölümünüz ne olursa olsun en az bir programlama dili öğrenin. Unutmayın gelecekte birbirimizle konuştuğumuz kadar makinelerle de konuşmak zorunda kalacağız. Sizler diksiyon, girişimcilik, liderlik dersleri aldınız. Bu devirde kendi hikayesini anlatamayan başarılı olamaz. İş hayatında görüyorum. İşe yeni girenler kendini ifade edemiyor. Sürece liderlik edemiyor. Başarısız oluyorlar. İşte bu salondaki kardeşlerim iş dünyasının beklentilerine göre bütün bu eğitimleri aldılar. Mezunlarımız, üniversitemizin değerini asıl şimdi anlayacaklar” diye konuştu.

İnisiyatif almaktan  kaçınmayın

Ülkemizin kurucusu büyük önder Mustafa Kemal Atatürk “Bütün ümidim gençliktedir” dediğini ifade eden Hisarcıklıoğlu, “Hiçbir hedef için erken demeyin. Bakınız, Kurtuluş Savaşı’nı veren komutanlardan en yaşlısı 43 yaşında olan Fevzi Çakmak Paşa’ydı. Yedi düvele meydan okuyarak Kurtuluş Savaşı’nı başarıya ulaştıran paşalar 30’lu yaşlarda gencecik askerlerdi. Bu vesileyle Cumhuriyetimizi kuran, bize muhteşem bir ülke hediye eden başta Gazi Mustafa Kemal olmak üzere tüm şehit ve gazilerimizi rahmet, minnet ve hürmetle yad ediyorum! Sorumluluğunuz gerçekten çok büyük.  İnisiyatif almaktan asla kaçmayın. Hayal kurun, hedef koyun ve çok çalışın! Başarısız olmaktan, hata yapmaktan korkmayın! Çalışma arkadaşlarıma söylediğim bir şey var: İş olan yerde hata olur! Unutmayın, büyük başarıların arkasında muhakkak başarısızlık ve azim vardır” dedi.

Mezunlara fikirlerine güvenme ve denemekten kaçınmama tavsiyesinde bulunan Hisarcıklıoğlu “Bakın, Google dünyanın 21. arama motoru. Yani Google, doğmadan önce 20 kez başarısız olmuş bir fikir. Hiçbir başarının arkasında mucizeler yok. Hayal ve o hayale giden azim var. Unutmayın, sizler artık 1,5 milyonluk TOBB Ailesinin bir parçasısınız. Bizi, üniversitenizi her zaman yakından takip edin. Bağlarınızı koparmayın. Sizlere kapımız her zaman açık. Türkiye’de nereye, hangi şehre, hangi kasabaya giderseniz gidin çalacak bir kapınız var.  Bunu avantaja çevirmek sizlerin elinde” dedi.

Girişimci olabilmeniz için  TOBB ETÜ’de önemli imkanlarımız var

Girişimci olabilmek için üniversitede faydalanılacak önemli imkanlar olduğunu anlatan Hisarcıklıoğlu, “Bundan 5 yıl önce yeni girişimciler yetiştirelim diye “GARAJ”ı kurduk. Orada yeni girişimcileri uzman danışmanlarla, yatırımcılarla bir araya getiriyoruz. Müşterilerle tanıştırıyoruz. Garaj’dan faydalanan üç girişimcimiz toplamda 2 milyon dolar civarında dış yatırım aldı. Öğrencilerimize söylüyorum, yeni bir iş fikrim var diyorsanız o zaman “Garaj”a gelin. Bedava ofis alanı var. Finansmana ulaşım konusu dahil her türlü danışmanlık hizmeti var. 4 yıl önce TOBB ETÜ Teknoloji Transfer Ofisi’ni kurduk. Akademisyen ve sanayicilere proje ve patent geliştirme noktasında teknoloji transfer hizmetleri sunuyoruz. TÜBİTAK’ın yayınladığı son 10 yıl istatistiklerine göre; öğretim üyesi başına proje bütçesinde Türkiye birincisiyiz. Yine bundan beş yıl önce Teknoloji Merkezini kurduk. Sanayide kendi teknolojimizi üretmek için Ar-Ge çalışmalarının yapılabileceği her türlü donanıma sahip bir merkez burası. Teknoloji Merkezinde dünyanın en büyük Su Türbini Test ve Tasarım merkezi var. Milli ve Yerli Su Türbini “Milhes” bu merkezde tasarlanıyor. Burada kurulan “Biyomekanik Laboratuvarımız” 18 ülkeye hizmet veriyor.  Teknoloji Merkezimizdeki laboratuvarlardan 42 farklı üniversite ve 200’e yakın şirket istifade etti” değerlendirmesinde bulundu.

Mezunlarımız hayata bir adım önde başlıyor

TOBB ETÜ Rektörü Prof. Dr. Şahin ise Türkiye’nin geleceğine yatırım yaptıklarını ifade ederek, evrensel ile yereli, teori ile pratiği, bugün ile yarını iyi analiz eden ve ortak eğitim modeli ile gerçek anlamda üniversite-sanayi işbirliği temelinde eğitim alan öğrencileri mezun etmenin gururunu yaşadıklarını söyledi. Prof. Dr. Şahin; öğrenci sayısının lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencileriyle birlikte 6.400’e, verilen mezun sayısının da 4.600’e ulaştığını kaydetti. Prof. Dr. Şahin, 400’e ulaşan akademik ve 120 idari personeli ile TOBB ETÜ’nün büyük bir aile haline geldiğini ifade etti. Prof. Dr. Şahin “Mezunlarımız, mezun olurken kazandıkları bilgi, güven ve  Türkiye’de sadece TOBB ETÜ’de uygulanan üç dönem eğitim ve ortak eğitim modelinin getirdiği bir yıllık iş tecrübesiyle hayata bir adım önde başlamanın ayrıcalığını  ve avantajını yaşayacaklar. Ailemize yeni katılan öğrencilerimiz güçlü bir ailenin üyesi olarak yetişecekler ve inşallah onları da mezun etmenin ve hayata hazırlamanın gururunu hep birlikte paylaşacağız” diye konuştu.

Törende Mimarlık Bölümü çift ana dal programı öğrencisi, İçmimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümünü 4 üzerinden 3,98 ortalamayla tamamlayarak Üniversite birinciliğini hak eden Cihat Çağlar yaş kütüğüne plaket çaktı. Diplomaların dağıtılmasının ardından, öğrenciler mezuniyetlerini havaya keplerini fırlatarak kutladılar. Törene Yargıtay Birinci Başkanı İsmail Rüştü Cirit, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Akarca ve diğer protokol üyeleri de katıldı.

Törenden daha fazla fotoğrafa ulaşmak için lütfen tıklayınız.