HABERİ PAYLAŞIN

2004 yılında öğrenci kabulüne başlayan ve ilk mezununu 2008 yılında veren TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesinde (TOBB ETÜ), bir kez daha mezuniyet heyecanı yaşandı. 2018-2019 Eğitim Öğretim Yılı Mezuniyet Töreni 29 Haziran 2019-Cumartesi tarihinde TOBB ETÜ Mütevelli Heyet Başkanı ve TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ile TOBB ETÜ Rektörü Prof. Dr. Güven Sak’ın ev sahipliğinde; mezun öğrenciler, aileleri, protokol üyeleri, davetliler, akademik ve idari personelin katılımıyla TOBB ETÜ Spor Salonunda gerçekleştirildi.

2018-2019 Mezuniyet Töreni fotoğraflarına buradan ulaşabilirsiniz.

 

 

12’inci Mezuniyet töreninin açılışında sözlerine “Bugün bu salonda Türkiye’nin en iyi hukukçularıyla, en iyi mühendisleriyle yani Türkiye’nin geleceğini şekillendirecek gençlerle bir aradayız” diyerek başlayan Mütevelli Heyet Başkanı Hisarcıklıoğlu “Sizlerle bir arada olmak, ülkem adına umutlarımı pekiştiriyor. Her zaman söylüyorum: Bir iş insanı ve TOBB Başkanı olarak benim en çok övündüğüm projem TOBB ETÜ’dür. TOBB ETÜ, Türk iş dünyasının; özgür düşünen, bilgiyi takip eden, hızlı öğrenen, teknoloji üreten, icat çıkaran yeni bir jenerasyonu ülkemize kazandırma projesidir” dedi.

 

 

Mezunlar seslenen Hisarcıklıoğlu, “Artık birer TOBB ETÜ mezunusunuz. İyi eğitim görmüş, yabancı dil bilen, dünyayı tanıyan, daha mezun olmadan 1 yıl iş tecrübesi edinen, donanımlı birer mühendis ve hukukçusunuz! Ve artık Türkiye’nin en büyük sivil toplum kuruluşunun bir parçasısınız. Türk İş Dünyası çatı kuruluşunun yani 1,5 milyonluk TOBB ve Oda-Borsa camiasının en genç neferlerisiniz. Sizlerle gurur duyuyoruz. Sizden çok şey bekliyoruz. Hepinizin alnından öpüyorum. Başarılarınızın devamını diliyorum. Sizlerin bugünlere gelmesini sağlayan, anne ve babalarınıza, ailelerinize de ayrıca teşekkür ediyorum. Yemediler, yedirdiler; giymediler, giydirdiler. Bir dediğinizi iki etmediler” diye konuştu.

TOBB ETÜ dünyaya fikir ve teknoloji ihraç ediyor

TOBB ETÜ’nün dünyanın en iyi genç üniversiteleri arasında olduğunu, bilimsel araştırma programlarının hızla geliştiğini, yüksek lisans ve doktora öğrencisi ile öğretim üyesi sayısının arttığını ifade eden Hisarcıklıoğlu, “İşte bugün 7. dönem doktora, 13. dönem yüksek lisans mezunlarımızı da veriyoruz” dedi. TOBB ETÜ’de girişimcilik kültürünü geliştirmek için kurulan kuluçka merkezinin bir proje fabrikası gibi çalıştığını vurgulayan Hisarcıklıoğlu, TOBB ETÜ’lü öğrencilerin geliştirdikleri Türkiye’nin ilk yerli drone’uyla tam 1 milyon liralık ön satış yaptıklarını; merkezde 3 boyutlu görüntü aktarım teknolojisiyle Microsoft’la yarışan, Nokia’ya teknoloji ihraç eden firmalar bulunduğunu bildirdi. Hisarcıklıoğlu “Bunlar gösteriyor ki ektiğimiz tohum tuttu. TOBB ETÜ artık dünyaya fikir ve teknoloji ihraç eden bir üniversite haline geldi” şeklinde konuştu.

Hisarcıklıoğlu’ndan mezunlara tavsiyeler

Hangi işi yaparlarsa yapsınlar mezunlardan girişimcilik ruhunu asla kaybetmemelerini isteyen Hisarcıklıoğlu, TOBB ETÜ mezunlarını diğerlerinden ayıran en temel özelliğin bu olduğunu ifade etti. Girişimciliğin hayat felsefesi olduğunu, bu devirde başarının anahtarının statükoyu reddetmek, durağan olanı kabul etmemekten geçtiğini kaydederek, mezunlara “Hayal Kurun, Hedef Koyun, Çok Çalışın ve Kaybetmekten Korkmayın, Eski Köye Yeni Adet Getirin, Kendi Anayasanızı, İlkelerinizi Belirleyin” tavsiyesinde bulundu. Mezunlardan Mezunlar Derneğine mutlaka üye olmalarını ve faaliyetlerine katılmalarını isteyen Hisarcıklıoğlu, “Unutmayın, devir know-how değil, know-who devri” dedi.

 

 

Hisarcıklıoğlu mezunlardan dilinden, dininden, kimliğinden, görüşünden, mezhebinden dolayı kimseyi ötekileştirmemelerini de isteyerek, “Türkiye ne çektiyse, hep korkularına esir olmaktan, yanındaki arkadaşını, öteki diye görmekten çekti. Minnettar olduğumuz önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi; (Büyük başarılar, değerli anaların yetiştirdikleri başarılı gençlerin yardımıyla meydana gelir). İşte onlar sizlersiniz. Sizlere güveniyoruz, inanıyoruz. Yolunuz, bahtınız açık olsun! Her zaman yanınızdayız” şeklinde konuşmasını bitirdi.

Prof. Dr. Sak: Eskinin içindeki yeniyi görebilen girişimci mezunlar yetiştirdik

TOBB ETÜ Rektörü Prof. Dr. Güven Sak ise konuşmasında, bu yılki bin civarındaki yeni katılımla  mezun sayısının 6 bini geçtiğini ifade ederek, oda ve borsa camiasının Türkiye çapından gelen başarılı öğrencileri toplayabilen bir üniversite yarattığını kaydetti. Her şeyin hızla değiştiği, önceden tahmin edilemeyen gelişmelerin yaşandığı bir dönemde girişimcilerin tam zamanında ‘her alanda girişimciler yetişsin diye’ bir üniversite kurduklarını vurgulayan Prof. Dr. Sak şöyle konuştu:

“Burada girişimcilikten kasıt şudur: Girişimci, eskinin içindeki yeniyi görebilen ve harekete geçebilen kişidir. Girişimci, kayanın içindeki heykeli hepimizden daha önce görebilen kişidir. Bir örnek vermek istiyorum: 1870’lerde Rockefeller, Standart Oil adlı petrol şirketini  kurduğunda kimse petrolün nasıl kullanılacağını daha bilmiyordu. Petrolün nasıl kullanılacağının öğrenilmesi 20. Yüzyılın ilk çeyreğinde oldu. Ford, bir fabrika kurup otomobil üretmeye başladı. İşte biz de sizi, eskinin içindeki yeniyi görebilin diye hayatın içinde yetiştirdik. Seçtiğimiz Ortak Eğitim Modeliyle, şirketler kesimiyle, hayatla haşır neşir olun, bunları bilerek yetişin dedik.”

 

 

Okulunuz ne kadar güçlüyse, siz de o kadar güçlü olursunuz

TOBB ETÜ’nün, Atatürk’ün gösterdiği muasır medeniyet seviyesine ulaşma hedefinin girişimcilik vasıtasıyla olacağına inanan,  bunu kendine şiar edinen bir üniversite olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Sak, şunları söyledi:

“TOBB ETÜ başlangıçtan bu yana toplumdan aldıklarını topluma geri veren hakiki bir vakıf üniversitesidir. Toplam kontenjanımızın yüzde 40’ının burslu okumasını sağlıyoruz. Geçen yıl başlattığımız İş Dünyası Burs Programı sayesinde, yine oda ve borsa camiasının bize sağladığı imkanlarla bu bursluluk oranını yüzde 50’nin üzerine taşıdık. Bir sosyal sorumluluk projesi olan TOBB ETÜ’de bursluluk oranlarını daha artırmalıyız. Bu yıl verdiğimiz bin civarındaki mezunumuz, ülkemizin 77 ilinden geliyor. Bursluluğu daha artırırsak, bunu 81 ile çıkarabiliriz.”

Prof. Dr. Sak, sözlerine son verirken mezunlardan, okulları ve bölümleriyle irtibatı kesmemelerini isteyerek “Okulunuz ne kadar güçlü olursa, siz de iş hayatında o kadar güçlü olursunuz. Yolunuz hep aydınlık, bahtınız açık olsun” ifadelerini kullandı.

Tıp Fakültesinin ilk mezunları ‘Hekimlik Andı’nı Okudu

2018-2019 Eğitim Öğretim Yılı Mezuniyet Töreni ile 2013 yılında açılan Tıp Fakültesi ilk mezunlarını verdi. Tören sırasında Tıp Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Selçuk Tunalı tarafından, dört mezuna ‘Hekimlik Andı’ okutuldu.

 

 

TOBB ETÜ 2018-2019 Eğitim Öğretim Yılı Mezuniyet Töreni, ilk kez iki oturumda gerçekleştirildi. Sabah oturumunda  Fen Bilimleri Enstitüsü, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Hukuk Fakültesi ve Mühendislik Fakültesi; öğleden sonra oturumunda ise Tıp Fakültesi, Fen Edebiyat Fakültesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi mezunları kep atarak diplomalarını aldılar.