HABERİ PAYLAŞIN

Ayberk Uslu - Havelsan

İkinci ortak eğitimimi, 2019-2020 Bahar Döneminde HAVELSAN Komuta Kontrol Savunma Teknolojileri DevOps takımında gerçekleştirdim. 3 aya yakın süren ortak eğitimim süresince birçok farklı projede yer alma fırsatı yakaladım. Takım liderimin bana verdiği görevleri yaparken savunma sanayisinde büyük projelerin nasıl yürütüldüğünü yakından deneyimledim.

 İlk olarak takım içerisinde aktif olarak kullanılan Python projesini Maven ile Java Spring Boot projesi olarak baştan yazdım. Daha sonra ReactJS ile front end ekleyerek uygulamanın bütün KKST birimi içerisinde kullanılabilir hale gelmesi sağladım. Uygulamamı Docker APİ kullanarak her türlü platformda kolayca çalıştırılıp, kullanılabilecek şekilde dockerize ettim. Nginx yardımıyla uygulamamı KKST sunucularında ayağa kaldırdım ve kullanıma sundum. Bu uygulama sayesinde DevOps takımının iş yükünü büyük ölçüde azalttım. Daha sonra, KKST tarafından yürütülen projelerin analizlerinin haftalık olarak otomatik bir şekilde JSON formatında çıkartılıp, web sayfası üzerinden sergilenmesini sağlayan projeyi back end Java Maven, front end ReactJS olarak yaptım.  Ortak eğitimim boyunca Jira, Atlassian gibi CI/CD araçlarını kullandım ve bu araçların kullanımını kolaylaştıracak 2 farklı projeyi Java dilinde yazdım. Aynı zamanda Hugo yardımıyla KKST içerisinde ortak paylaşım platformu olarak kullanılmak üzere statik web sayfası hazırladım. Bütün projelerimi yaparken sunucular arası güvenli veri aktarımına dikkat ettim.

DevOps takımında yaptığım ortak eğitimim boyunca Full Stack Devoloper olarak görev yaptım. Piyasada çok yaygın kullanılan teknolojileri öğrendim ve takımıma destek sağladım. Büyük bir firmada çalışmanın nasıl olduğunu mezun olmadan tecrübe ettim. Bu imkân için okuluma ve HAVELSAN’a teşekkür ederim.

 

Gözde Önal - Esen Sistem Entegrasyon 

2019-2020 Bahar Ortak Eğitim Dönemimi Esen Sistem Entegrasyon şirketinde gerçekleştirdim. Esen Sistem Entegrasyon şirketi havacılık, uzay, savunma ve güvenlik alanlarında faaliyet göstermektedir. Ortak eğitim dönemimde havacılık projelerinden biri olan TAÇÖS (Trafik Arazi Çarpışma Önleme Sistemi) projesinde görev aldım.

SSM destekli olarak geliştirilen Trafik Arazi Çarpışma Önleme Sistemi, “Trafik Uyarı ve Çarpışma Önleme Sistemi” (TCAS II) ve “Arazi Farkındalık ve İkaz Sistemi” (TAWS) sistemlerini entegre eden bir aviyonik ekipmandır. Buna ek olarak ARP-4754, ARP-4761, DO-178C, DO-254 ve DO-160G standartlarına uygun olarak, Hürkuş-B Jet Eğitim uçakları için geliştirilen sistemin TCAS II fonksiyonu da Özgün Helikopter’de kullanılmak üzere geliştirilmiştir. Çalıştığım projenin koşulları gereği proje hakkında çok ayrıntılı bilgi veremesem de TAÇÖS projesinin yazılım biriminde IMA(Integrated Middleware Application) ekibinde aktif olarak görev aldım. Öncelikle projeyi daha iyi anlayabilmek için donanım tarafındaki çalışmaları takip ettim ve donanım hakkında özellikle çalışmalarımda çok fazla kullanmış olduğum OBB (OmniBusBox) hakkında çeşitli bilgiler edindim. Böylece yazılım bölümünde çalışacağım iş üzerine daha çok bilgim olmuş oldu. Daha sonra projenin bana tanımlanan kısmında high level testleri, DOORS modülü üzerinden high level gereksinimlere uygun olarak ve yazılım testleri için geliştirilmiş bir script dili ile test toolu kullanarak geliştirdim ve donanım üzerinde test ettim.

Bu ortak eğitim döneminin bana sunduğu en büyük avantaj büyük bir projede ekip çalışmasının içinde olmak ve bu süreci büyük bir projede deneyim kazanarak sürdürmek oldu. Bunun yanında JIRA, DOORS, SVN gibi daha önce kullanmamış olduğum farklı araçlarda deneyim kazanmış oldum. Ortak eğitim amirim ve ekip arkadaşlarım her soruma oldukça titizlikle cevap vererek her zaman bana destek oldular. İş hayatına adım atmış olduğum bu süreç benim için oldukça verimliydi ve ortak eğitimim sonrasında bu şirkette yarı-zamanlı çalışma imkanı buldum. Esen Sistem Entegrasyon şirketini bu alanda çalışmak isteyen bütün bölüm arkadaşlarıma rahatlıkla önerebilirim. Esen Sistem şirketine, ortak eğitim amirime ve ekip arkadaşlarıma teşekkür ederim.

 

Yiğit Karaduman - BİTES Savunma & Havacılık

2019 – 2020 Bahar döneminde, ilk ortak eğitimimi tamamladığım BİTES Savunma & Havacılık şirketinde bana verilen asli görev, şirket tarafından daha önce herhangi bir projede kullanılmamış, Microsoft’un dronlar ve arabalar için geliştirdiği AirSim adlı simülasyon üzerinde çeşitli yapay zeka / yapay öğrenme çalışmaları yürüterek, simülasyon özelindeki araçlara farklı kabiliyetler kazandırmaktı.

Simülatör içerisindeki aracın çeşitli noktalarına yerleştirdiğimiz kameralardan hızlı ve eş-zamanlı olarak anlık görüntüler elde ettik. Bu elde ettiğimiz görüntüler üzerinde, Python programlama dilinin çeşitli kütüphanelerini (Open3D, OpenCV, TensorFlow vs.) ve yine araba üzerine yerleştirdiğimiz birçok sensörden(Lidar, GPS, IMU vs.)  elde ettiğimiz verileri, otonom araçların çalışma prensipleri doğrultusunda efektif bir şekilde kullanmaya çalışarak, lidar sensöründen elde ettiğimiz verilerin farklı bir pencerede eş zamanlı olarak görselleştirilmesi, nesne tanıma ve sınıflandırma, şerit tanıma ve takibi ile trafik ışıklarının durumlarının çözümlenmesine dayalı sistemler geliştirdik.

İlk ortak eğitimimi gerçekleştirdiğim bu süreçte, hayatımda ilk defa, ileride meslektaşım olacak insanların çalışma rutinlerini, şirket içerisinde nasıl organize olduklarını, birbirleri ile nasıl iletişim kurduklarını gözlemleyerek, okul sürecinde deneyimleyemeyeceğim tecrübeler deneyimledim. Bunların yanı sıra şimdiye kadar geçirdiğim akademik süreçte edindiğim bilgileri, mesleki hayata aktarma fırsatı buldum. Bu süreç aynı zamanda önümdeki akademik zaman içerisinde hangi alanlarda özelleşip, kendimi daha çok geliştirebileceğime dair önemli bir fikir ve motivasyon kaynağı oldu. Bana bu imkanı sağlayan okuluma ve BİTES Savunma & Havacılık şirketi’ne teşekkürlerimi sunuyorum.