HABERİ PAYLAŞIN

Mustafa Bora Arslan - İnnova Bilişim Çözümleri

İlk ortak eğitimimi, 2019-2020 Yaz Döneminde İnnova Bilişim Çözümleri A.Ş. de Satış ve Prim Uygulamaları bölümünde gerçekleştirdim. İnnova Bilişim, Türk Telekom grup şirketleri içerisinde yer alan bir şirkettir. 3 ayın üzerinde görev aldığım bu şirkette birden çok projede görev aldım. Ortak eğitim amirimin bana verdiği görevleri yaparken bir takımla hareket etme sürecinin nasıl gerçekleştiğini yakından inceleme ve öğrenme fırsatı buldum.

Ortak Eğitim sürecimin ilk 1 aylık döneminde üzerinde çalışacağım RSM projesinin ekran tasarımlarını önceden oluşturulmuş olan tasarım dokümanına uygun olacak şekilde tasarlamam istendi. Henüz başlamış bir proje olduğundan birçok ekran tasarlanmayı bekliyordu. Proje backend tarafında Java Spring Framework’ü, frontend kısmında da ReactJS ile yazılıyordu. Benden de bu yüzden ReactJS öğrenip ekranları tasarlamam istendi. Ekranları tasarlarken ReactJS’in kendi bünyesinde bulunan Props, Context gibi araçları kullanırken görüntüyü güzelleştirebilmek için Material-UI, Prime React, Availity Reactstrap Validation kütüphanelerini kullandım.

Ekranların tasarımları bittikten sonra bir diğer ilgilendiğim proje olarak SKY üstünde çalıştım. SKY yaklaşık 10 yıldır geliştirilen bir proje olduğundan içerisinde görev alabileceğim birçok konu vardı. Ortak Eğitim amirimin isteği üzerine test yazılımı olan Sonar’ın ürettiği major bugların çözülmesinde görev aldım. Bu hataları çözüyor ve ana projeye dahil edilmesi için kendi branchime push ediyordum.

SKY tarafımda işlerim bittikten sonra RSM projesinde bu sefer kullanıcıya yönelik çıktılar üretebilmek için kullanılan Jasper Reports’da rapor tasarımları ve o raporların nasıl projeye dahil edileceği kısmında görev aldım. Rapor tasarımlarım da bittikten sonra ortak eğitimimin kalan süresini RSM projesini de Jenkins aracılığıyla Sonar’a bağlayıp orada oluşan critical ve major bugların çözümüyle geçirdim.

Bu ortak eğitim döneminin bana sunduğu en büyük getiri sektörde bir projenin nasıl geliştiğini görmek oldu. Yazılım mühendisliği dersinde gördüğümüz araçların projelerde nasıl bir rol aldığını, versiyon kontrol sistemlerinin önemini ve bir ekiple nasıl çalışıldığını inceleme şansım oldu. Bu deneyimi kazanmamda bana yardımcı olduğu için okuluma, ortak eğitim amirime ve İnnova Bilişim’e teşekkür ederim.

 

Serhat Gökçe – HAVELSAN

İlk ortak eğitimimi, 2020-2021 Yaz Döneminde HAVELSAN’da Uçtan Uca Yerli ve Milli 5G Haberleşme Şebeke Projesi'nde gerçekleştirdim.

Proje kapsamında halihazırda üzerinde çalışılmakta olan bir modül için Onboarding özelliği üstüne çalışmalar yaptım. Bu yüzden öncelikle çalışacağım modül hakkında bilgi sahibi olmak amacıyla RFC ve 3GPP dokümanı analizi gerçekleştirdim. Ardından analiz ettiğim dokümanlar doğrultusunda kendi ekleyeceğim özellik üstüne staj koçumla ve takımdaki sistem mühendisleriyle çalışmalar yaptım bu çalışmalarla birlikte hazırladığım analiz dokümanlarını daha sonra takımdaki diğer mühendislere ve yazılım mimarlarına sundum. Onlardan aldığım geri dönüşlerle analizlerime iyileştirmeler yaptım ve daha sonra bu dokümanların implementasyon aşamasına geçiş sağladım. Yaptığım analizlerin implementasyonu aşamasında Java’nın Spring frameworkünü ve Spring’in kendi için özel olarak geliştirilen Spring Security package’ını ve bununla birlikte Apache Ignite veri tabanını kullandım. Analiz ettiğim özellik için gerekli implementasyonları gerçekleştirdikten sonra test aşamasında Junit ve Mockito yanında Sonarlint ve Google formatter gibi kodun düzeni ve kodun PR aşamasına gelirken ki standartlarını ayarlamak için kullanılan araçlar hakkında bilgi sahibi oldum. Ayrıca analizlenen dokümanın yazımı sırasında Swagger editörü ve yaml dosyalarının nasıl kullanıldığını öğrendim ve request, responseların kontrolü için kullanılan Postman yazılımının güvenlik amaçları için nasıl kullanılması gerektiği hakkında bilgi sahibi oldum.

Bununla birlikte günlük scrumlar, demo toplantıları ve sprint planlamalarıyla takımda görev dağıtımı nasıl işliyor herhangi bir sorun olduğunda bunun paylaşımı nasıl yapılıyor ve acil durumlarda nasıl kararlar alınıyor bunları gözlemledim.

Özellikle bu zor pandemi döneminde daha önce bilgi sahibi olmadığım bir alanda uzaktan gerçekleştirmiş olduğum bu ortak eğitimim de takımımın bana bir stajyer olarak değil de o takımın bir parçasıymışım gibi davranması ve takıma hızlı bir şekilde adapte olmam için uzaktan bile olsa her türlü konuda yardımcı olmaları bu süreçte oldukça verimli bir ortak eğitim geçirmemi sağladı.