Yıkım Ekibi

Yürütücü | Murat Sönmez, Burak Dönmez

“Y ı k ı m e k i b i” mimari tasarım stüdyosu en temelde kentsel, toplumsal ve mekânsal eleştiriler üzerine kurulu düşünme biçimlerinin mimari tasarımlarda karşılıklarının oluşturulmasını içerir. Bugünlerde en temel eleştiriyi kentsel mekanlara ve mekanın üretilme sürecine yaptığımızı söylemek mümkündür. Yaşanabilir ideal bir kentin temel koşullarını tartışmaya başladığımızda karşı karşıya olduğumuz gerçekler çok ürkütücü. Bir kaldırımda yürüyebilmeyi; işinizin, evinizin yakınındaki bir parkta bir ağacın altında oturabilmeyi; AVM’ye gitme çaresizliği içinde olmamayı; trafikte boğulmamayı isterken, bu isteklerimizi bastırmayı ve sonuçta tüm eleştirilerimize rağmen kentsel ve mekansal donanımları yetersiz bu kentlerde yaşayabilmeyi istemeden de olsa öğrendik. Öte taraftan bir de toplumun oluşturduğu, fark edilmesi ve gözden  geçirilmesi gerekli, bir yapıdan söz etmek mümkün. İçine doğduğumuz ve tüm ilişki biçimlerinin bize öğretildiği, bu nedenle nasıl yaşayacağımızı bildiğimiz fark edilmesi zor bir yapı bu. “Yıkım” kavramı bu iki yapıya; kenti ve toplumu odak haline getirip bunların mimarlığı nasıl etkilediklerini, mimar profilini nasıl biçimlendirdiklerini tartışır.

İçine doğduğumuz her tür kentsel, toplumsal ve mekansal yapının yaşam kalıplarının, koşullarının, düşünce sistemlerinin farkına varmak ve onlarla karşı karşıya gelmek, “y ı k ı m e k i b i” stüdyo süreçlerinin bir tasarım problemini çözmek üzere geliştirmeye/edinmeye çalıştığı eleştirel alanın temel amacıdır. Daha iyi bir kente ve daha iyi mekânsal üretimlere bilinçli mimar profilinin katkısının fazla olacağını öngörüsü ile “y ı k ı m e k i b i”, mimarlık ve kent alanında özgün olmayı engelleyen ve kamu yararını gözetmeyen, düşünceyi kontrol altına alan veya nasıl düşünmek gerektiğini söyleyen tüm düşünce ve eylemleri reddeder. Tasarım alanında süregelen geleneksel bakışları, düşünce ve üretme biçimlerini göz ardı eder. Yenilikçi, farklı olana götürecek tüm ifade ve düşünsel araçları destekler; yeni/özgün olanın elde edilmesi için üzerimizde baskı kuran her tür düşünce, ifade, yaklaşım ve disipline edici tahakküm unsurunu belirleyerek yıkmaya girişir.

 

Human Kind After Covid-19

2019-2020 Yaz Dönemi 

 

Dönem boyunca yürütülecek proje içeriği, ciddi etkilerini hissettiğimiz, henüz neden olduğu sonuçların tahmin edilemez olduğu COVID-19 salgını ve buna bağlı kent-mimarlık odaklı mekansal tartışmalardır. Dünya ekonomisine 1 trilyon dolar civarında bir etkisinin olacağını tahmin edilen bu salgın, 2008'deki finansal çöküşten daha kötü bir senaryoyu hazırlayabilir. Bu nedenle, salgının ekonomik etkilerini en aza indirmek için mimari ifadeleri baz alarak hazırlanacak çözümler, stüdyo sürecinin temelini oluşturacaktır. COVID-19 salgından etkilenen bir bölge, şehir veya toplumun ekonomisini canlandırmaya yardımcı olacak vizyoner bir proje önerisi bu dönem “y ı k ı m e k i b i” stüdyo çalışmalarının odak konusudur.  Önerilecek Mimari konsept herhangi bir programda, herhangi bir ölçekte ve herhangi bir kentsel veya yapısal ölçekte olabilir. Tasarımcılar tasarım problemini farklı ölçeklerde veya mekansal büyüklüklerde deneme ve keşfetmekte özgürdürler. Bu konseptin, ekonomiyi belirli bölge, şehir veya topluluktan yeniden etkinleştirmeye yardımcı olması beklenmektedir. Ayrıca önerinin, COVID-19 salgınından kaynaklanan ekonomik sorunlara yönelik bir veya daha fazla çözümü üretebilmesi gerekmektedir (örneğin, iş üretimi, işsizlik, konut, turizm, kültür veya spor gibi sektörler için yeniden etkinleştirme, yerel işletmeleri ve girişimcileri destekleme, makro çözümler) kamusal alanlar için, vb.).

https://www.theark.design/

 

 

Cannes Geçici Sinema

2019-2020 Bahar Dönemi 

 

Dönem boyunca “y ı k ı m e k i b i”, Cannes şehrinin adıyla anılan uluslarası film festivali için yeni bir kamusal alan ve bir açık sinema önerisi geliştirmeye odaklanacaktır. Cannes şehri, uluslararası film endüstrisiyle  bir şekilde bağlantılı hale gelmiş, bir film festivaline ev sahipliği yapmaktadır. 70 yıldan fazla bir süredir, film dünyasında herkes, tüm paydaşlar, yılın en büyük etkinliği için Mayıs ayında Fransız Rivierası'na gitmektedir. Uluslarası düzeyde tüm sineme severleri, oyuncuları, yapımcıları ve film şirkeylerini bir araya getiren Cannes Film Festivali festival süresinde dünya sinemanın odağı haline gelir.

12 günlük bir film festivali boyunca şehir ekonomisine büyük bir ekonomik katkı sağlanmaktadır.  Şehrin ekonomisinin neredeyse bu festivale bağlı olduğu söylenebilir.

Cannes, dünyadaki en prestijli film festivali olarak kabul edilir. Yarışmanın amacı, Cannes Film festivali sırasında izleyiciler için etkileşim ve toplanma bölgesi olacak geçici bir açık sinema tasarlamaktır. Sinemanın aynı zamanda yeni bir kamusal alan önerisi olması da önemlidir. Sinemanın, kent için yeni bir kamusal alan olması yanında kenti temsil edebilecek güçlü bir imgeye de sahip olması stüdyo çalışmasının amacıdır. Ayrıca önerilecek tasarımın film festivali sırasında ve sonrasında mini bir kongre merkezine dönüşebilmesi de amaçlar arasındadır.

https://archasm.in/portfolio/cannes-temporary-cinema/

 

Plugin Housing Challenge

2019-2020 Güz Dönemi 

Aylin Toprak, Esma Sert, Didem Baykal, İrem Kekilli, Gülşah Karagöz, İldem Çınar,Onuralp Zengin, Kübra Özden Yalnızgül, Senanur Akdemir, Gizem Ünal, Pelin Güç, Pelin Yalçın

 

Dönem boyunca “y ı k ı m e k i b i”, kent içi barınma sorunları üzerinden kentsel-mekansal denemeler yapacaktır.

Tüm tarih boyunca, insanlık öncelikle kırsal alanlarda yaşamış ve çalışmıştır. Ama şimdi, dünya nüfusunun kasabalarda ve şehirlerde yaşamayı tercih etmektedir. Kentler her geçen gün kalabalıklaşmaktadır. Toplam dünya nüfusunun yaklaşık % 32'si ve 2050 yılına kadar % 68'nin kentlerde yaşayacağı öngörülmektedir. Şuanda bile kentlerin su, sıhhi tesisat, kanalizasyon veya evsel atıkların toplanması gibi alt yapılarının yeterli olmadığı açıktır. Ayrıca Dünyanın en büyük şehirlerinde uygun fiyatlı evler kiralamak bile imkansızdır. İnsanlar iş yerlerine ulaşmak için uzun yolculuk saatlerine başvurmak zorundadır. Bu çerçevede bu dönem gerçekleştirilecek çalışma, büyük kentlerde yaşayan düşük gelirli grupların barınma sorunu çözecek önerileri kapsar. 

Önerilecek tasarım, kentin/yerin gereksinimleri bağlamında birbirine takılabilen tek ve çift kişilik mikro / kompakt konut üniteleri olacaktır.

https://uni.xyz/competitions/plugin-housing-challenge/info/award-fees