Günümüzde engelli bireylerin hayat kalitelerini bilgisayar teknolojileri ile iyileştirme çalışmalarının sayısı giderek artmaktadır. Ülkemizde ve mezun olacak öğrencilerimiz arasında bu konuda bir farkındalık yaratmak amacıyla bu sene son sınıf bilgisayar mühendisliği öğrencilerimizden bu alanda yeni teknolojik ürünler geliştirmelerini istedik. Öğrencilerimiz takımlar halinde altı süren yoğun bir çalışma süreci sonucunda görme engelliler, işitme engelliler, zihinsel engelliler, bedensel engelliler olmak üzere toplam dört kategoride 17 projeyi başarıyla gerçekleştirdiler. Bu takımlar arasından beş tanesi üniversitemizde yapılan proje sergisine davet edildiler ve burada sergi ziyaretçilerine projelerini anlatma fırsatı buldular.

AVIATO: (Birincilik Ödülü)

Simla Burcu Harma, Selami Pak, Büşra Karatay ve Eşref Oğuzhan Yıldırım’dan oluşan AVIATO takımı klavye ve fare gibi bilgisayar ile etkileşmek için fiziksel beceri gerektiren cihazları kullanamayan bedensel engelli bireylerin bilgisayar kullanımını kolaylaştırmak üzere bir yazılım geliştirdi.

Bu yazılım sayesinde klavye ve fare ile yapılan işlemler tamamen konuşma yoluyla da yapılabilmektedir. Yazılım, masaüstü uygulamalarının yanında Twitter, YouTube gibi popüler web uygulamalarını da konuşarak kullanabilmeyi sağlamaktadır. Ayrıca içerisinde barındırdığı uygulama konuşma seti geliştirme platformu ile yazılımın sesli komut anlama kapasitesinin dinamik olarak zenginleştirilebilmesi sağlanmıştır.

NUCLEUS: (İkincilik Ödülü)

Batuhan Büyükgüzel, Yaşar Budulgan, Mehmet Fatih Çekirdek ve Ayberk Halaç’tan oluşan NUCLEUS takımı görme engelli bireylerin bir mekan içerisindeki yerlerini kaybettikleri kişisel eşyalarını bulmalarına yardımcı olacak bir teknoloji geliştirdi.

Bu teknoloji sayesinde bir görme engelli birey akıllı telefonuna bir mekanı görsel olarak taratabilmektedir. Tarama esnasında mekan içerisindeki nesneler akıllı resim işleme algoritmaları kullanılarak hızlı bir şekilde kategorize edilmektedir. Aranan nesne bulunduğunda ise görme engelli birey nesnenin yerine doğru sesli olarak yönlendirilmektedir.

UNIMPEDED GAMES: (Üçüncülük Ödülü)

Mert Görateş, Muhammed Talha İlhan, Burak Tekin, Osman Tufan Tekin ve Mert Samet Yurttaş’tan oluşan UNIMPEDED GAMES takımı görme engelli bireylerin hem güzel vakit geçirmelerini hem de başkalarıyla sosyalleşmelerini sağlayacak FRP tipinde yeni bir bilgisayar oyunu geliştirdi.

Oyun kontrolü tasarımı tamamen görme engelliler düşünülerek yapıldı. Hikaye anlatımları ve geri bildirimler sesli olarak gerçeklendi. Oyun içerisindeki tüm fonksiyonlar için klavye üzerinden kısa yollar belirlendi. Çok oyunculu oyun arenası ve çevrim dışı mesajlaşma gibi özellikler ile oyuncuların birbirleriyle etkileşmelerine olanak sağlandı.

CANAFARLAR: (Dördüncülük Ödülü)

Mücahit İsmail Aktaş, Ayşegül Kahya, İbrahim Yılmaz ve Muhammed Ali Yurdagül’den oluşan CANAFARLAR takımı ALS hastalarının günlük ihtiyaçlarını bakım personeline aktarabilecekleri bir sistem geliştirdi.

Bu sistem ile bir ALS hastası birey, göz hareketleri ile takımın geliştirdiği bir yazılıma ihtiyaçlarını aktarabilmektedir. Bu ihtiyaçlar kayıtlı bakım personelinin cep telefonlarına uyarılar olarak gönderebilmekte ve bu sayede ALS hastasının gündelik ihtiyaçlarından görevli personel kısa bir süre içerisinde haberdar olabilmektedir.

M4NSoftworks: (Beşincilik Ödülü)

Kaan Gonca, Muhammed Salih Karagöz, Mehmet Mert Mahmutoğlu ve Meriç Ali Yiğit’ten oluşan M4NSoftworks takımı görme engellilerin akıllı telefonlarını kontrol edebilmeleri için bir kumanda cihazı geliştirdi.

Bu cihaz sayesinde görme engelli kullanıcı fiziksel olarak görme engelliler için özel kabartmalı etiketli tuşlar kullanılarak üretilmiş kablosuz ve taşınabilir kumanda cihazındaki her bir tuşa telefon üzerindeki bir iş sürecini atayabilmektedir. Örneğin, kullanıcı kumanda cihazındaki bir tuşa bastığında telefon üzerindeki harita uygulaması otomatik olarak kullanıcının bulunduğu pozisyondan kullanıcının evine olan yol tarifini seslendirmeye başlayabilir. Geliştirilmiş mobil yazılım içerisinde telefon araması yapma, mesaj gönderme, müzik çalma vb. çok sayıda iş şablonu tanımlanmıştır. Kullanıcılar bu şablonları özelleştirerek yeni süreçler oluşturabilmekte ve bunları kontrol cihazının bir tuş kombinasına atayabilmektedir.

Diğer Projeler

Tüm projelerin detaylı tanıtımlarını içeren videolara ulaşmak için tıklayınız.

Takım

Üyeler

Proje

ASIAB