HABERİ PAYLAŞIN

2017-2018 döneminde mezun olacak TOBB ETÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğrencileri öğrenimleri süresince edindikleri teorik ve pratik bilgileri kullanarak eğitim alanında inovatif teknolojiler üretti. Takımlar halinde altı ay süren yoğun bir çalışma sürecinin sonucunda öğrencilerimiz eğitim alanında geliştirdikleri dokuz projeyi başarıyla hayata geçirdi. Bu projelerden Üniversitemizde yapılan halka açık proje sergisinde ziyaretçilere de tanıtılan dördü, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğretim üyeleri tarafından değerlendirildi. Bu oylamaya göre ilk dört proje şunlar:

VR-CHEF: (Birincilik Ödülü)

Doğa Can Yanıkoğlu, Fatma Asal, Seçil Usta ve Muhammed Ertuğrul Güngör’den oluşan VR-CHEF takımı, aşçıların eğitimine yönelik olarak günümüzün sanal gerçeklik teknolojilerinden Oculus Rift ve Unity teknolojilerini harmanlayarak kullanıcılarına sanal bir eğitim ortamı deneyimi sunan bir yazılım geliştirdi.

Bu yazılım sayesinde kullanıcılar, içerisinde ocak, buzdolabı, fırın gibi mutfak aletleri ile birçok yemek malzemesi barındıran sanal bir mutfak ile etkileşebiliyor. Burada kendilerine verilen yemek tariflerini uygularken bıçak ile sebze kesimi, tavada et kızartılması, fırında patates pişirilmesi gibi birçok eylemi gerçeğe yakın bir deneyim ile pratikleyebiliyor.

 

EXAM: (İkincilik Ödülü)

Göksu Begüm Bingöl, Halil Dağhan Şengören, Kerim Siper ve Yunus İrhan’dan oluşan EXAM takımı, daha önce üniversitemiz öğrencileri tarafından geliştirilen açık kaynak kodlu Tilki adlı çevrimiçi e-sınav yazılım sistemine birçok yeni özellikler ekledi.

Bu sistem web üzerinden bir sınavın güvenli bir biçimde yönetimini sağlamaktadır. Sistemin desteklediği fonksiyonlar arasında sınava girilen bilgisayardaki aktivitelerin kaydedilmesi, wifi gibi fonksiyonların engellenmesi, uygulama kullanımlarının kısıtlanması, web kamerası yoluyla sınava giren kişinin görüntüsünün kaydedilmesi bulunmaktadır. Sistemin son versiyonu halen açık kaynak kod olarak tüm ilgilenenlerin kullanımına açıktır.

 

CLIQUE: (Üçüncülük Ödülü)

İlayda Şahiner, Denizcan Yılmaz, Kader Gümrük ve Feyza İyi’den oluşan CLIQUE takımı, öğretmenler ile öğrenciler arasındaki iletişimi daha etkin hale getiren bir tablet uygulaması ve uygulama içeriğini yönetmeyi sağlayan bir web uygulaması geliştirdi.

Bu uygulama sayesinde öğrenciler bir e-kitap okurken öğretmenlerine internet üzerinden e-kitap ile ilgili sorular yöneltebilirler. Öğretmenler ise öğrencilerin metni anlamalarını kolaylaştıracak açıklamaları e-kitabın ilgili yerlerine elektronik olarak bırakabilirler. Ayrıca bu uygulama sayesinde öğretmenler öğrencilerin okudukları metinleri ne kadar anladıklarını değerlendirecek testler hazırlayabilir ve testleri metnin ilgili bölümlerine internet üzerinden yerleştirebilirler.

 

STUDIFY: (Dördüncülük Ödülü)

Ahmet Selim Kaya, Burak Uyar, Fatih Erdem Kızılkaya, Görkem Mülayim ve Onur Yıldız’dan oluşan STUDIFY takımı, öğrencilerin etkin bir biçimde çalışma grupları oluşturmalarını sağlayan bir sosyal ağ uygulaması geliştirdi.

Bu mobil uygulama ile öğrenciler ilgi alanlarını ve hangi konularda çalışma grupları aradıklarını sisteme tanıtmakta, sistem de bu bilgiler ışığında öğrencileri yakınlarındaki çalışma grupları hakkında bilgilendirmekte. Bu sayede ortak konularda ders çalışmak isteyen öğrenciler hızlı bir biçimde birbirlerinden haberdar olmakta ve iletişime geçebilmektedir.

 

Diğer Projeler

Takım

Üyeler

Proje

Minidevre

Berhan Can Gündoğdu, Cemil Ulaş Dalgıç

Mustafa Alperen Boyacı, Tolunay Gedikoğlu

Öğrencilerin Sanal Elektrik Devreler Oluşturmalarını Ve Basit Devre Hesaplarını Yapmalarını Sağlayan Web ve Mobil Yazılımlar

Computeread

Dilan Bildik, Ekin Ilman, Nursel Toplar, Rabia Özkan

Kitapların Okunurluk Düzeyini Ve Okurların Okuma Düzeyini Hesaplayarak, Kitaplarla Okurları Eleştirebilen Bir Web Yazılımı

 

Spectacular

Ekrem Talha Selamet, Hamdi Alperen Çetin, Mert Atamaner, Muhammed Enes Turgut

Artırılmış Gerçeklik İle Eğitim Görsellerine Sanal Bilgiler Etiketlenerek Görsellerin Zenginleştirilmesini ve Bu Etiketlerin Görüntülenmesini Sağlayan Bir Mobil Uygulama

Internshiper

Ekin Mert Temizkan, Elif Diril, Enes Altınışık, Esra Ülkar, Uğur Tüfekçi

Öğrencilerin Staj Bulma Süreçlerini İyileştirmeye Yönelik Bir Web Uygulaması

Academic

Behlül Kerem Şişman, Emin Burak Duman, Oğulcan Altınbek, Oğuz Mert Çaylar

Öğrenciler İle Öğretmenler Arasındaki iletişimin Daha Etkin Kurulabilmesini Sağlayacak Bir Web Portalı

Little Endians

Arda Göktürk Eyüboğlu, Ayberk Ahmet , Mehmet Berk Yüksel, Ozan Selçuk Gümüş

Öğretmen-Veli İletişimini Kolaylaştıracak Haberleşme Platformu