HABERİ PAYLAŞIN

Konferansın Bu Yılki Ana Teması “Yaygın Afetlerin Dijital Yönetimi Ve Geniş Çaplı Sistemler” Olarak Belirlendi

“8. Ulusal Yazılım Mimarisi ’20 Konferansı” TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi (TOBB ETÜ) tarafından 17-18 Aralık 2020 tarihleri arasında sanal ortamda çevrimiçi olarak düzenlenecek. Bu yıl konferansın ana teması “Yaygın afetlerin dijital yönetimi ve geniş çaplı sistemler” olarak belirlendi.  

TÜBİTAK, Yaygın Afetler Dijital Yönetim İttifakı  ile Akıllı Şehirler Laboratuvarı tarafından da desteklenen “8. Ulusal Yazılım Mimarisi ’20 Konferansı”na çok sayıda yerli ve yabancı akademisyen ile uzman katılacak.

Konferans hakkında bilgi veren TOBB ETÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve Akıllı Şehirler Laboratuvarı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Akşit, ‘yaygın’ teriminin geniş insan topluluklarını olumsuz yönde etkileyen afetleri işaret ettiğini belirterek, yaygın afetlerin karmaşıklığıyla baş edebilmek için yeni bütüncül yaklaşımlara ihtiyaç duyulduğunu söyledi.  Etkin ve verimli olan dijital çözümlerin; afet yönetimine bütünsel yaklaşan ve sürdürülebilirliği öne çıkaran insan temelli ve etik çözümler olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Akşit  şunları kaydetti:

“Etkin olabilmek için değişen altyapılar ve kullanıcı beklentilerini karşılayabilen insan odaklı ve çevik dijital yöntemler gerekmektedir. Bu aynı zamanda, cihazlar ve dağıtık sistemlerden akıllı karar destek algoritmalarına kadar uzanan farklı teknolojilerin entegrasyonunu zorunlu kılar. ‘Sistemlerin sistemi’ mimarisi olarak kurulabilecek bu tür geniş çaplı sistemler, öğrenebilme, gerekli olduğunda genişleme veya daralma, yer ve zamana göre ortaya çıkan değişik ihtiyaçlara uyum sağlayabilme özelliğine sahip olmalıdırlar. Verimlilik; gelişmiş dijital teknolojiler ve otomasyon ile artırılabilir. Yaygın afet senaryolarında sürdürülebilir çözümler üretmek için ölçeklenebilirlik, uyumluluk, evrilebilirlik, güncellik, dayanıklılık, emniyet, güvenlik gibi birçok kalite özniteliklerini de dikkate almak gerekmektedir. Bu konferans yaygın afetler ile ilgili problemlere çözüm üretmek ve farkındalık oluşturmayı amaçlamaktadır.”

 Prof. Dr. Akşit, konferansın Türkiye’de yazılım mühendisliği konusu ile ilgili uygulayıcıları ve akademisyenleri, her yönüyle yazılım mimarisi ile ilgili deneyim, sonuç ve fikir paylaşımı yapmak üzere bir araya getireceğini anlatarak; yazılım mimarisi tasarımının öneminin farkına varılması, yazılım mimarisi tasarım bilincini geliştirmek ve yazılım mimarisi tasarımı konusunda araştırma ve eğitimi özendirmenin de amaçlandığını bildirdi.

Konferansa Çek Cumhuriyeti Prag Teknik Üniversitesinden Prof. Dr. Miroslav Svitek ile İspanya Malaga Üniversitesinden Prof. Dr. Antonio Vallecillo’nun davetli konuşmacı olarak katılacağını belirten Prof. Dr. Akşit; bu konuşmacıların sırasıyla ‘Akıllı Esnek Şehirler’ ile "Yazılım Modellerinde Belirsizliği Temsil Etmek: Mevcut Durum ve Önümüzdeki Zorluklar" konularında bilgi ve tecrübelerini paylaşacaklarını bildirdi.

8. Ulusal Yazılım Mimarisi ’20 Konferansının programı ve kayıt için:

uymk.etu.edu.tr