HABERİ PAYLAŞIN

Cem Özen- Oyak Renault Otomobil Fabrikaları

2017-2018 yılı bahar döneminde Oyak Renault Otomobil Fabrikaları Bilgi İşlem Bölümünde görev aldım. Çalışmam boyunca beyaz yakaların şirket içerisinde kullanabileceği birçok uygulama geliştirdim.  Varolan uygulamalar için de düzeltmeler yapıp onları gerekli araçlarla test ettim.

Bulunduğum projelerin çoğunda iş akış diyagramına sahip web uygulamaları geliştirdim. Kullanıcılar tarayıcı üzerinden eriştikleri arayüzde gerekli bilgileri doldurduktan ve ayarlamaları yaptıktan sonra bir akış başlatabiliyorlardı. Akışın ilerleyişine göre yetkili kişilere uygulama üzerinden veya elektronik posta ile bilgi gönderiliyor ve belgenin bu yetkili kişilerce düzenlenip onaylanması sağlanıyordu. Bu modeli kullanarak geliştirdiğim uygulamalar arasında şirket ve çalışanlar için kritik öneme sahip olanlar vardı. Bazı uygulamalar çalışanların aldığı ücrete direkt olarak etki edebiliyordu ve dolayısıyla hata yapma lüksüm yoktu. Bazı uygulamalar ise şirketin birlikte iş yaptığı firmalar hakkında bilgiler tutuyordu ve gizlilik açısından farklı bir öneme sahipti. Fakat bunların hepsinde daha fazla önem taşıyan bir projede de çalışma imkanım oldu. Bu projede direkt olarak üretime etki etmem gerekiyordu ve bu nedenle sorumluluğu çok fazlaydı. Üretim bandının senkron çalışmasını sağlayarak stokların yarıya indirilmesi amaçlandı. Kazanılan bu alan şirkete maddi olarak da 189.000€'luk kazanç olarak döndü.

İbrahim Burak Şahin - Aydın Yazılım ve Elektronik Sanayii A.Ş. (AYESAŞ)

2017-2018 bahar dönemimi, ortak eğitimimi ODTU Teknokent’te bulunan Aydın Yazılım ve Elektronik Sanayii A.Ş.(AYESAŞ) yazılım geliştirme bölümünde gerçekleştirdim. Ortak eğitim sürecimin tamamında yer aldığım tek proje olan “Sayısal Harita” projesi, Hürkuş ve genel maksatlı bütün helikopterlerde kullanılmak üzere tasarlanmıştır. Bu yazılım ile birlikte helikopteri kullanan operatörün uçuş bilgileri, verilen uyarılar vb. bilgileri denetleyebilmesini sağlamak amaçlanmıştır.

Bu proje üzerinde gerçekleştirmiş olduğum çalışmalar sayesinde C++,Qt gibi kütüphane ve dillerin yanısıra, XML, JSON gibi işaretleme dillerinide deneyimleme fırsatına sahip oldum. Profesyonel anlamda proje yönetiminin nasıl gerçekleştirildiğini ve nasıl denetlendiğini de gözlemleyebildim.

Ayesaş’ta geçirdiğim 3.5 ay oldukça verimliydi ve bana her açıdan birçok kazanım sağladı. Çalışma koşullarını, piyasadaki standartları, çalışacağımız alanda bulunan onlarca koldan hangisini seçmek bana daha uygun olur vb. birçok sorumun cevabımı bulmamı sağladı. Okulda aldığımız teorik eğitimlerin gerçek hayatta nasıl gerçekleştirildiğini görmek ve deneyimlemek hayatımda güzel bir artı oldu. Bu durum, mezun olduğum zaman nasıl standartlarım olması gerektiği yönünde bilgilenmemi sağladı.

Bu süreçte gerek aynı proje üzerinde çalıştığım kişiler gerekse diğer çalışanlar, her açıdan anlayışlı ve yardımseverlerdi. Herhangi bir sorunumda bana yardımcı oldular. Bu sebeple 3.5 aylık çalışma arkadaşlarıma, Aydın Yazılım ve Elektronik Sanayii A.Ş. ’ye ayrıca bu imkanı bana sağlayan okuluma teşekkür ederim.