HABERİ PAYLAŞIN
  • Fatih Furkan Has - ESEN Sistem Entegrasyon ve Müh. Hiz. San. ve Tic. Ltd. Şti.

Esen Sistem'de yapmış olduğum ortak eğitim sayesinde büyük bir projenin nasıl yönetildiği, teknoloji geliştiren firmalardaki çalışma ortamının nasıl olduğunu görme fırsatını yakaladım. Üniversitede 3 yıl boyunca almış olduğum bilgisayar mühendisliği eğitimini pratikte tecrübe ettim. Ortak eğitimim sırasında, okulda öğrenmiş olduğum Bash Script, Java, C gibi dilleri projenin geliştirme sürecinde kullanarak projeye katkıda bulundum. Ayrıca bu dillerin yanı sıra projede kullanılan bazı dilleri, çerçeveleri (framework) ve araçları kullanarak 3.5 ay boyunca kendimi geliştirmeye çalıştım.

TOBB ETÜ'nün sağlamış olduğu Ortak Eğitim sayesinde 3.5 ay boyunca Esen Sistem gibi kurumsal bir firmada çok güzel bir ofis ortamında stajın ilk gününden son güne kadar tüm çalışanların desteğini hissederek kendime geliştirme fırsatını buldum. Bu sayede gelecek iş hayatım için güzel tecrübeler edindim. Ortak Eğitime gidecek olan herkese bu fırsatı sonuna değerlendirmelerini, 3.5 ay gibi uzun bir zamanda gittikleri firmalara katkıda bulunurken kendilerini geliştirmelerini tavsiye ederim.

  • Simla Burcu Harma - Berlin Tech University

Yaz 2017 ortak eğitimimi Almanya’nın itibarlı üniversitelerinden olan TU Berlin’de faaliyet göstermekte olan German-Turkish Advanced ICT Research Center (GT ARC)’da gerçekleştirdim. Gerek işyerindeki ortam gerekse yapılan çalışmalar açısından başka yerde edinemeyeceğim güzel bir deneyim edindim. Diğer ülkelerde işlerin nasıl yürüdüğünü ve çalışma disiplinlerinin nasıl olduğunu gördüm. Bu ortak eğitimimin gelecekteki iş hayatım için bana büyük katkı sağladığını düşünüyorum.

Çalıştığım proje olan CODA Projesi, yapay öğrenme algoritmalarındaki alt süreçlerin otomasyonunu sağlamayı amaçlamakta olup projenin temel çıktısı model seçimi ve hiperparametre optimizasyonudur. Benim bu projedeki rolüm ise veri kümelerinde eksik olan bilgilerin doldurulmasında nasıl bir yöntem izlenmesi gerektiğini bulmak ve bunun gerçekleştirimini sağlamaktı. Literatür taraması ve konuyla ilgili sunumumun ardından, seçtiğimiz algoritmaların gerçekleştirimini Python’da yaptım, yöntemleri çeşitli veri kümelerinde denedim ve sonuçların istatistiksel yorumlamalarıyla ilgili bir sunumum daha oldu. CODA Projesi büyük bir projeydi ve bu süreçte hem kendim hem de proje ekibim için faydalı işler yaptığımı düşünüyorum. Çok yönlü görevler verilmesi, 3 aylık bu stajın büyük bir verimle geçmesini sağladı.

  • Talha İlhan - ESEN Sistem Entegrasyon ve Müh. Hiz. San. ve Tic. Ltd. Şti.

Ortak eğitim sürecinde avionic sistemlerinden biri olan TCAS (Traffic Collision Avoidance System) üzerinde çalıştım. TCAS sivil uçakların birbirleriyle çarpışmasını engellemek için geliştirilmiş bir sistemdir. Muhtemel çarpışma tehditlerine karşı bir uyarı bildirimi ve gerekli olabilecek manevra uyarılarını verir. Staj boyunca projede C ile sistem programlama yaptım ve projeye test için gerekli simülasyon kodlarını hazırladım. Havacılık alanında olmasından dolayı güvenlik gereklilikleri fazla olan bir projeydi, bu da problemler için yaratıcı çözümler bulmaya itiyordu mühendisleri. Katı kurallar yüzünden, elinizde kullanılabilecek şeyler sınırlandırılıyor, bu da sizi, sorunlara daha sıra dışı çözüm üretmeye zorluyordu. Şirket ortamı geliştiriciler için teşvik edici ve stajyerleri tamamen sıcak karşılayan bir atmosfere sahipti.