HABERİ PAYLAŞIN

Sosyal medya verilerini analiz ederek toplumsal olayları daha iyi anlamlandırıp ekonomik gelişime katkı sağlamaya, detaylı araştırmalar yürütmeye ve geleceğin iş gücünü yetiştirmeye odaklanacak “IBM Büyük Veri Analiz Laboratuvarı” TOBB ETÜ Teknoloji Merkezinde açıldı. 

TOBB ETÜ, toplumsal eğilimlerin daha verimli biçimde anlaşılması için büyük veri, web semantiği ve kitle kaynaklı kullanımdan yararlanarak; sosyal medya üzerinde araştırma ve analizi kapsayan bir akademik proje nedeniyle IBM’in Ortak Üniversite Araştırmaları (Shared University Research-SUR) Ödülüne layık görülmüştü. “Social Conflict Detection & Reselution Using Big Data” adlı projenin yürütücülüğünü Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Erdoğan Doğdu üstlenirken, aynı bölüm öğretim üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Murat Özbayoğlu ile University of Georgia’dan Doç. Dr. İsmail Budak ise projede araştırmacılık görevinde bulunmuştu. Bu ödül çerçevesinde IBM, TOBB ETÜ’ye donanım ile yazılım bağışında bulunmuş ve “IBM Büyük Veri Analiz Laboratuvarı”nın TOBB ETÜ Teknoloji Merkezinde kurulması kararlaştırılmıştı.

Laboratuvarın açılışı nedeniyle düzenlenen törende konuşan IBM Türk Genel Müdürü Isabel Gomez Cagigas, günümüzde her şeyin analitikle ilgili olduğunu, bu alanda öğrencilerin daha iyi eğitim alması gerektiğini söyledi. Günümüzde insan yardımı almadan kendi kendine düşünen bilgisayarların üretildiğini ifade eden Cagigas, "Onları nasıl düşünmeleri konusunda programlıyoruz. Bunları ticarileştirip sağlık sektöründe kullanmaya başladık. Hepsi analitik ile ilgili çalışıyor" dedi. TOBB ETÜ Mühendislik Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Murat Alanyalı da akademi ile endüstri arasında sağlıklı bir geçiş noktası oluşturmayı amaçladıklarını belirterek, "Yeni teknolojileri almak ve onları daha da olgunlaştırarak ürün haline dönüştürmek üniversite için çok önemli" diye konuştu.

 

TOBB ETÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Erdoğan Doğdu da, son yıllarda özel sektörde ve kamu sektöründe veri mühendislerine olan gereksinimin arttığını, bu nedenle öğrencileri veri bilimi alanındaki kariyerlere hazırladıklarını kaydetti. “IBM Büyük Veri Analiz Laboratuvarı”nın öğrencilerin büyük veri ve analitik teknolojisi alanında beceriler kazanmasına yardımcı olurken; yüksek lisans ve doktora öğrencilerini de veri bilimi alanındaki kariyerleri ile büyük veri ve analitik teknolojisinde inovasyon için hazırlayacağını kaydetti.

Günümüzde sosyal medyanın en büyük veri kaynağı haline dönüşmesi nedeniyle, buradaki eğilimlerin doğru analiz edilebilmesinin büyük önem taşıdığını aktaran Doğdu, “Sosyal medya artık, toplumların gerçek zamanlı nabzı gibi bir rol üstleniyor. Mobil aygıtlar üzerinden paylaşımların payı ise giderek yükseliyor. Paylaşılan resimler, haberler, düşünceler yoluyla toplumların tepkisi hakkında fikir sahibi olunabiliyor. Bu verileri laboratuvarımızda yazılımlar yoluyla iyi anlayıp analiz edebilirsek, olayların nereye gittiğini belirleyerek, sorunlara doğru çözüm bulunmasına katkı sağlayabiliriz” diye konuştu.