HABERİ PAYLAŞIN

Türkiye’nin en geniş katılımlı “Siber Güvenlik Yaz Kampı” etkinliği, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi’nin (TOBB ETÜ) ev sahipliğinde 19-23 Ağustos 2019 tarihleri arasında 23 sınıfta, 550 öğrencinin katılımıyla gerçekleştirildi. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığının iştirak ettiği Türkiye Siber Güvenlik Kümelenmesi ve Siber Kulüpler Birliği’nin ortak organizasyonu ile düzenlenen etkinlikte katılımcılara 23 ana başlıkta 30 uzman tarafından eğitimler verildi.

Türkiye Siber Güvenlik Kümelenmesi üye firmaları, siber güvenlik kulüp ve toplulukları ile Yusiber, PauSiber ve Etucyber’in desteğini de alan “Siber Güvenlik Yaz Kampı”; TOBB ETÜ Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Aydın Selçuk’un koordinatörlüğünde gerçekleştirildi. 

 

 

Prof. Dr. Demir: Siber güvenlik, yapay zeka ve otonom sistemler kadar önemli

TOBB ETÜ’deki kampı ziyaret ederek katılımcılara seslenen Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, siber güvenlik konusunun çok konuşulan; ama az eylem yapılan bir alan olduğunu belirtti ve "Biraz bu yönde hissiyat edindiğimiz için Savunma Sanayi Başkanlığı olarak bu alanda inisiyatif alma gereği hissettik. Geçen Kasım ayından bu yana 13 farklı üniversitede binin üzerinde öğrenciye eğitim verildi" dedi.

 


Prof. Dr. Demir, siber güvenlik konusunun 10 yıldan beri dünyada üniversiteler bazında en fazla öğretilen ve önemsenen konu olduğunu, bunun yanında yapay zeka ile otonom sistemlerin de giderek öneminin arttığını kaydederek, Türkiye'nin bu alanlarda iyi bir başlangıç yaptığını vurguladı. Kendilerine kamptaki eğitimlerden ne kazanıldığının geri bildiriminin yapılmasını isteyen Prof. Dr. Demir “Göremediğimiz, atladığımız konular olabilir, bunlarla ilgili sizlerle diyalog çok önemli, bu kanalları açık tutmamız çok önemli. Bunu da üniversiteler aracılığı ile yapacağız" diye konuştu.

 

Siber güvenlik eğitimi alan öğrenci sayısı 1.600’e yaklaştı

Savunma Sanayii Başkanlığı, paydaşlar arasında bilgi ve deneyim paylaşımını sağlamak için Türkiye Siber Güvenlik Kümelenmesini oluşturdu. Bu çerçevede yetkin insan kaynağının artırılması amacıyla, son 6 ayda 13 üniversitede 1.000’i aşkın öğrenciye eğitimler verildi. Bu seneki ilk yaz kampı 17-19 Haziran 2019 tarihleri arasında Boğaziçi Üniversitesi’nde gerçekleştirildi. TOBB ETÜ’de düzenlenen Siber Güvenlik Yaz Kampıyla, bu alanda eğitim verilen öğrenci sayısı da 1.600’e yaklaşmış oldu.

Siber Güvenlik Yaz Kampı sonunda katılımcılara sertifikaları, eğitmenleri tarafından imzalanarak verildi. Organizasyon ekiplerinin gece-gündüz çalışması sonucu ortaya çıkan kampın ardından, katılımcılardan çok olumlu geri bildirimler alındığı ifade edildi.

 

 

 

 

TOBB ETÜ’DE DÜZENLENEN SİBER GÜVENLİK YAZ KAMPINDA VERİLEN EĞİTİMLER

EĞİTİM BAŞLIĞI

EĞİTMEN

Ağ ve Bulut Sistemleri Güvenliği

Ali Işıklı

Bilgi Güvenliği Farkındalığı & Bilişim Hukuku

Av. Ömer Özer

Exploit Geliştirme 

Yunus Yıldırım

GNU/Linux 101 ve Temel Sistem Yönetimi

Fatih Çelik

Kablosuz Ağ Güvenliği

Yılmaz Değirmenci & Özge Aykut

Kriptoloji 101

 

Mobil Uygulama Güvenliği

Mert Can Coşkuner

Nesnelerin İnterneti (IOT) Sistemleri Güvenliği

Oğuzhan Yavuz

Python Programlama 101

Can Umay & Burak Dönmez

SCADA (EKS) Sistemleri Güvenliği 

İsmail Mert Ay Ak

SIEM & SOC 

Burhan Canmaya & İhsan Ünaldı & Barış Aydın

Siber Güvenliğe Giriş (Hacker 101)

Beren Kuday Görün

Siber Tehdit İstihbaratı

Mahir Yüksel

Sinyal İstihbaratı

Murat Şişman

Temel Adli Bilişim ve Mobil Forensic 

Kaan Kaya & Erhan Turhan

Tersine Mühendislik & Zararlı Yazılım Analizi

Fatih Erdoğan & Emrah Demir

Veritabanı Güvenliği

Ömer Çolakoğlu

Uygulamalı Sızma Testi

Kürşat Oğuzhan Akıncı

Uygulamalı Sızma Testi

Cemal Cihad Çiftçi

Uygulamalı Sızma Testi

Crypttech

Web Uygulama Güvenliği

Fatih Coşkun & Eren Çiftçi

Web Uygulama Güvenliği

Yusuf Topal & Yavuz Yüksel

Yapay Zeka ve Uygulamaları

Burak Tahtacı & Yasin Sağlam