HABERİ PAYLAŞIN

TOBB ETÜ İnsansız Hava Araçları Laboratuvarının katkılarıyla ülkemizin ilk yerli güneş enerjili insansız hava aracı TAN100 geliştirildi. Proje, üniversitemiz Teknoloji Merkezinde İnsansız Hava Araçları Laboratuvarı ve Kontrol Sistemleri Laboratuvarı yöneticisi olan Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Coşku Kasnakoğlu ve TAN100 proje yürütücüsü olan Makine Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Ünver Kaynak'ın öncülüğünde TK3 Teknik şirketi ve TÜBİTAK'ın desteği ile gerçekleştirilmiştir. TAN100 insansız hava aracı, kanadın üst tarafına konulan kare biçiminde yüksek verimli güneş panelleri sayesinde uçağın enerjisi ihtiyacını güneşten karşılamakta ve bu sayede uzun süre havada kalabilmektedir.

TAN100 insansız hava aracı bu konuda Türkiye’de bir ilk olup, TOBB Başkanı ve TOBB ETÜ Mütevelli Heyet Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, TOBB'un 71. Genel Kurulunda yapmış olduğu konuşmada bu projeyi, TOBB ETÜ bünyesinde gerçekleştirilmiş olan en önemli başarıların arasında göstermiştir.

TOBB ETÜ İnsansız Hava Araçları Laboratuvarı dâhilinde şu anda da pek çok insansız hava aracının geliştirme, test ve otomatik pilot çalışmaları devam etmektedir. Tamamen otonom olarak iniş, kalkış ve uçuş yapabilen hava araçlarının yanı sıra, motor durması, yüzey kaybı ve benzeri hasar durumlarında hava aracının kurtarılmasını sağlayacak acil durum sistemleri üzerinde de araştırmalar gerçekleştirilmektedir. Bu bakımdan TOBB ETÜ İnsansız Hava Araçları Laboratuvarı ülkemizde bu tür çalışmaların yapıldığı en büyük ve öncü üniversite laboratuvarı konumundadır.

TAN 100 Uçuş Görüntüleri için:

https://www.youtube.com/watch?v=DJvE-TBkix4

https://www.youtube.com/watch?v=HLHRFNyX2FQ

https://www.youtube.com/watch?v=R54Wj1wic_4

https://www.youtube.com/watch?v=IPKxPe56F7g