HABERİ PAYLAŞIN

2009 Elektrik-Elektronik Mühendisliği mezunumuz Şadi Çağatay Öztürk ile 2011 Bilgisayar Mühendisliği mezunumuz Halim Sertbaş tarafından kurulan Rovenma Elektronik A.Ş. Türkiye’deki ilk yerli Akıllı Kargo Otomatlarının Ar-Ge ve seri üretimini yapıyor.

Mezunlarımız Şadi Çağatay Öztürk ve Halim Sertbaş tarafından Haziran 2016’da kurulan Rovenma  (RObotik Ve ENdüstriyel Makinalar) ülkemizde üretimi olmayan yüksek teknolojili cihazları üretiyor. Öncelikle IoT sistemleri üzerine cihazlar geliştiren firma, PTT AŞ’nin 2011’de başlattığı ancak yurtdışı bağımlı sistemler yüzünden devam edemediği Akıllı Kargo Otomatı cihazlarını üretmeye başlayarak tüm elektronik kartlarını, mekaniğini, yazılımlarını ve R5 versiyonunun 2019’da tasarım ödülü almış tüm endüstriyel tasarımlarını kendi bünyelerinde geliştirdi. İlk satışını PTT’ye gerçekleştiren Rovenma’nın şu an 5 ilde 400’e yakın cihazı kullanılıyor. Vatandaşların gönderilerini 7 gün 24 saat güvenli bir şekilde teslim alabilmelerini sağlayan RovLocker adındaki bu otomatlar, Avrupa’nın birçok şehrindeki fuarlarda tanıtıldı ve bugün dünyanın sayılı kargo otomatlarından biri olarak ihracat aşamasına geldi.

 

Rovenma, RovLocker’ın yoğun Ar-Ge ve üretim süreci devam ederken, ülkemizin ihtiyaç duyduğu çok kritik ve stratejik öneme sahip teknolojilerden biri olan yüksek hızlı donanımsal kripto cihazlarının Ar-Ge sürecine de 2017 yılında başladı. 2019 yılı İDEF fuarında lansmanı yapılan, ülkemizin ilk 10Gbps hızındaki kripto cihazı Kindi Ethernet Kripto’nun tüm elektronik kartları, yazılımları ve mekaniği Hacettepe Teknokent’te yer alan Ar-Ge ofisinde gerçekleştirildi. Kamu veya özel sektör kurumlarının tüm lokasyonları arasındaki bilgi akışını şifrelemek için tasarlanan ve dünyada sayılı firmanın sahip olduğu bir teknoloji olan Kindi, bugün uluslararası sertifikasyon aşamasında.

 

90 kişilik ekibi ile faaliyet gösteren Rovenma, şu anda Data Diode ve Satcom gibi yeni projelerin yanı sıra, akıllı kargo otomatları ve kripto cihazları için de Ar-Ge faaliyetlerine devam ediyor.

TOBB ETÜ ailesi olarak, mezunlarımızı kutluyor, girişimcilik serüvenlerinde ve kariyerlerinde gösterdiği yüksek başarıyı sürdürmesini diliyoruz.

 

2009 Elektrik-Elektronik Mühendisliği mezunumuz Şadi Çağatay Öztürk, henüz öğrencilik yıllarında girişimciliğe adım attı. 2005 yılında sayısal tasarım alanında faaliyet gösteren Kasırga Bilişim’in kurucu ortaklarından biri oldu ve Türkiye’nin ilk ve yerli milli OpenGL ES GPU tasarımı ve yerli mikroişlemci tasarımı gibi birçok projede görev aldı. 

Öztürk, 2009 yılında mezuniyetin hemen sonrasında, Robutel firmasını kurdu ve firma Türkiye’nin ilk yerli ve milli fabrika içi yük taşıma robotlarını üretti. Fabrika içlerinde yük taşıma amacıyla forkliftlerin görev alması yerine robotlarla daha güvenilir ve güvenli şekilde yüklerin taşınması mümkün hale getiren bu robotlarla, fabrikaların üretim hatları dinamik hale getirilerek endüstri 4.0’a uygun, dinamik bir üretim yaklaşımının oluşabilmesine imkan sağlandı. Geliştirilen arayüzler sayesinde insan-makine ilişkilerinin sahada en iyi şekilde kurgulandığı bu ürün kullanıldığı her fabrikada çalışanların beğenisini kazandı.

Robutel’i 2013 yılında Sanko Makine A.Ş.’ye satarak önemli bir başarıya imza atan Şadi Çağatay Öztürk, 2015 yılında da Robutel A.Ş.’deki görevini bırakarak farklı alanlarda yeni girişimlerle ilgili çalışmalarına devam etti ve 2016’da ortağı Halim Sertbaş ile Rovenma Elektronik A.Ş.’yi kurdu. Öztürk, Rovenma’nın CTO’su olarak görevine devam etmenin yanı sıra CyberMag ve MSİ Dergisi gibi farklı dergilerde yayınlanan yazılarında geliştirdikleri teknolojileri sık sık kaleme alıyor.

2011 Bilgisayar Mühendisliği mezunumuz Halim Sertbaş, mezuniyetin hemen ardından Türk Telekom Grubu’nda İş Analisti ve Proje Yöneticisi olarak çeşitli teknoloji projelerinde görev aldı. Türk Telekom’da çalışırken TOBB ETÜ mühendislik bölümlerinden mezun 3 arkadaşı ile “Elektrikli Go-kart Araç Üretimi” projesini de sürdürdü ancak kaynak sıkıntısı nedeniyle ticarileştiremedi. 

2015’de Türk Telekom’dan ayrılma sürecinde tek başına kurduğu firmada sonradan gelen ortakları ile birlikte savunma sanayiinde kullanılabilecek drone prototipleri ve görüntü stabilizasyon sistemleri (gimbal) üretti. Bugün halen kritik bölgelerde görev yapmakta olan 3 eksenli gimbal sistemleri Türkiye'nin ilk mini-gimbal seri üretimleri oldu. Halen aktif olan bu firmayı 2017 yılında ortaklarına devreden Sertbaş, 2016’da kendisi gibi girişimci ve aynı idealleri paylaşan TOBB ETÜ Elektrik-Elektronik Mühendisliği mezunu Şadi Çağatay Öztürk ile Rovenma Elektronik A.Ş.’yi kurdu. Rovenma’nın CEO’su olarak görevine devam ediyor.