HABERİ PAYLAŞIN

SİYASET BİLİMİ ve ULUSLARARASI İLİŞKİLER BÖLÜMÜ 2016 Yılında Öğrenci Almaya Başlıyor
Daha Çok Öğretim Üyesi ile Daha Az Kontenjan
18 Öğretim Üyesi 60 öğrenci Kontenjanı
Amaç: Kaliteli Akademik Kadro ile Geniş Ufuklara Sahip Mezunlar

Geleneksel olarak Uluslararası İlişkiler Bölümlerinin devletlerin dış politikaları ve Siyaset Bilimi Bölümlerinin ise devletlerin iç politikaları üzerinde yoğunlaştıkları varsayılmaktadır. Ancak küreselleşme süreciyle beraber devletlerin politika yapım sürecini iç ve dış politika olarak birbirinden ayırmanın giderek daha anlamsız hale geldiği bir dünyada, iç politikanın dış politikayı, dış politikanın ise iç politikayı yoğun bir biçimde etkilediği açıktır. Bu nedenle bu iki alanın etkileşimini çalışmak çok daha geniş bir perspektif sunabilir.

Bu düşünceden hareketle 2005-2006 eğitim öğretim yılında öğrenci almaya başlayan TOBB ETÜ Uluslararası İlişkiler Bölümü ve 2012-2013 eğitim öğretim yılında öğrenci almaya başlayan TOBB ETÜ Siyaset Bilimi Bölümü 2016-2017 öğretim yılı itibariyle birleşerek Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü adını almış ve uluslararası standartlarda yepyeni bir müfredatla öğrenci alımına başlamıştır. Böylelikle çok daha geniş ve zengin uzmanlık alanlarına sahip bir akademik kadro ile kaliteli bir eğitim vermeyi amaçlamaktadır. Öğrencilerin bu bölümde, devlet altı ve devlet üstü aktörlerin iç yapılarını, Türkiye ve karşılaştırmalı olarak başka ülkelerdeki seçmen ve kamuoyu davranışlarını, politika üretim ve uygulama süreçlerini ve küresel siyasetin temel dinamiklerini, farklı disiplinlerin analitik yöntemlerini kullanarak eğitim almaları öngörülmektedir. Bu çerçevede sosyal bilimlerdeki pek çok disiplinden yararlanarak öğrencilerin dünyayı etkin bir biçimde tanımaları hedeflenmektedir. Ayrıca üniversite eğitiminin yanı sıra yurt içinde ve yurt dışında araştırma kuruluşlarında, büyükelçiliklerde, uluslararası lobi kuruluşlarında, bakanlıklarda ve düşünce kuruluşlarında yapılacak ortak eğitimlerle öğrencilerin deneyim kazanmalarına imkân tanınmaktadır.

Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler mezunlarının iş imkânlarının oldukça geniş olduğunu söylemek mümkündür. Kamu kurumları, uluslararası kuruluşlar, özel sektör ve akademik dünya başta olmak üzere farklı alanlarda mezunlar kariyer sahibi olabilmektedir. Bölüm mezunları Dışişleri Bakanlığı, Avrupa Birliği Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Milli İstihbarat Teşkilatı, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı, Göç İdaresi Genel Müdürlüğü ve hatta Belediye Başkanlıkları gibi kamu kurumlarının yanı sıra düşünce kuruluşları, kamuoyu araştırma şirketleri, sivil toplum örgütleri ve dış ticaret yapan özel şirketlerde, bankalarda ve üniversitelerde kariyerlerini devam ettirebilirler. Mezunlar ayrıca NATO, Birleşmiş Milletler, IMF, Dünya Bankası ve Avrupa Birliği gibi uluslararası örgütlerde de çalışma imkanına sahiptir.

Geniş akademik kadrosu, yüksek öğrenci kalitesi, uluslararası standartlardaki akademik müfredatı, ikinci yabancı dil eğitimi ve yurt içi ve dışındaki ortak eğitim fırsatlarıyla Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü TOBB ETÜ’nün dünyaya açılan penceresidir.