HABERİ PAYLAŞIN

Japonya’nın Türkiye Büyükelçisi Akio Miyajima TOBB ETÜ Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Diplomasi ve Barış Seminer Serisi kapsamında  “21. Yüzyılda Asya ve Japonya” konulu bir seminer verdi. 

Japonya’nın Türkiye Büyükelçisi Akio Miyajima, TOBB ETÜ Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümünün düzenlediği ‘Diplomasi ve Barış Seminerleri’ serisinin sekizincisine misafir oldu.  Öğretim üyeleri ve öğrencilere “21. Yüzyılda Asya ve Japonya” konulu bir sunum gerçekleştiren Miyajima; ülkesinin Singapur, Meksika, Malezya, Şili, Tayland, Endonezya, Brunei, Filipinler, İsviçre, Vietnam, Hindistan, Peru, Avustralya ve Moğolistan’la Serbest Ticaret Anlaşmalarının (STA) bulunduğunu bildirdi. Avrupa Birliği ile STA anlaşmasını imzalama aşamasında olduklarını vurgulayan Miyajima; Türkiye ve Kolombiya ile STA’ların ise görüşme aşamasında olduğunu, Güney Kore’yle görüşmelerin de askıda olduğunu ifade etti.

 

Türkiye, fantastik bir yer

Miyajima, ülkesinin Türkiye’de yaptığı yatırımlar hakkında değerlendirmelerde bulunarak, Marmara Bölgesinde Honda, Bridgestone, Isuzu, Aisin, Yazaki, Toyota, Daikin, Karadeniz Bölgesinde Sinop’ta Mitsubishi, İç Anadolu Bölgesinde Çankırı'da Sumitomo, Nisshin firmalarının yatırımlarına devam ettiğini belirtti. Geçen yıl göreve başladığı Ankara’dan Türkiye’nin çeşitli şehirlerine iş ve gezi amacıyla seyahat ettiğini belirten Miyajima, “Burada vazife almayı beklemiyordum ancak Türkiye fantastik bir yer“ ifadesini kullandı. Öğrencilere “Türkiye’yi bu yüzyılda hangi ülkelerle yakın işbirliği içerisinde görüyorsunuz?” şeklinde yönelttiği sorudan aldığı farklı yanıtlar arasında “Japonya” cevabını duyan Miyajima, “Diplomasi yapıyorsunuz” karşılığını verdi.

"Siz gidin safvet-i İslam’ı Japonlarda görün"

Türkiye ve Japonya arasındaki bağların “tarihi” olduğunu anımsatan Miyajima, öğrencilere yaptığı sunumda 1857-1944 yılları arasında yaşamış ve 100 yıl önce Japonya’yı seyahat etmiş Müslüman seyyah Abdürreşid İbrahim’i hatırlattı. İbrahim’in o yıllarda yaşadığı mahalledeki Japonlarla çektirdiği fotoğrafı sunumunda gösteren Miyajima, fotoğrafın altında İstiklal Marşı şairi Mehmet Akif Ersoy’un “Süleymaniye Kürsüsünde” eserinde Japonlar hakkında yazdığı “Siz gidin safvet-i İslam’ı Japonlarda görün, o küçük boylu, büyük milletin efradı bugün Müslümanlıktaki erkan-ı siyanette ferid, Müslüman denmek için eksiği ancak tevhid” mısralarını paylaştı.

Doğal afet depremler Türkiye ve Japonya’yı yakınlaştırdı

Geçmişte yaşanan afetlerin tarafları birbirine daha da yaklaştırdığını aktaran Miyajima, ülkesinin İzmit, Düzce ve Van depremlerinde Türkiye’ye yardım gönderdiğini, Türkiye’nin de 2011 yılındaki Tohoku depreminde Japonya’nın yanında yer aldığını söyledi. Japonya'nın Suriye krizine yönelik Türkiye’de yaptığı yardımların 522 milyon dolara ulaştığını belirten Miyajima, Hatay Reyhanlı’daki kanalizasyon tesisi, BM’nin Gaziantep’te açtığı “Women-only Center”, Dünya Gıda Örgütünün E-Gıda Kart Programı ve engellilere yönelik yardım çalışmalarını örnek verdi.

Japonya’nın kendi bölgesinde izlediği dış politika stratejisi

 Japonya’nın bölgesinde “Serbest ve Açık İndo-Pasifik Stratejisi” yürüttüğüne değinen Miyajima, bu stratejinin 3 aşamasını şöyle açıkladı:

“Birinci aşama, özgürlük, demokrasi, hukukun üstünlüğü ve piyasa ekonomisi gibi temel değerleri tesis ve teşvik etmek. İkinci aşama, liman ve tren yolları vasıtasıyla altyapı kalkınmasını baz alarak ilişkileri geliştirerek ve ekonomik partnerliği güçlendirerek iktisadi refahı izlemek. Üçüncü aşama ise barış istikrarını temin edebilmektir.”

Japonya’nın çevresindeki mevcut güvenlik meseleleri hakkında ise Büyükelçi Miyajima, Kuzey Kore, Çin ve Rusya’ya değindi. Japonya'nın kuzeyindeki tartışmalı adalarda Rusya'nın hak iddia ettiğini belirten Miyajima, Çin'in Doğu Çin Denizi’nde hızlı yayılmacı faaliyetleri ve hali hazırdaki durumu değiştirecek girişimlerinin olduğunu ve Güney Çin Denizi’nde ise mevcut durumun “oldu bittiye” getirmek istediğini ileri sürdü.

Japonya’nın Kuzey Kore ile ilişkileri nasıl düzelebilir?

ABD Başkanı Donald Trump ve Kuzey Kore Lideri Kim Jong-un'u bu ay Singapur’da bir araya getiren Selangor Zirvesini “tarihi görüşme” olarak niteleyen Büyükelçi Miyajima, Kuzey Kore’nin dünyayla ilişkilerinin normalleşmesinin Kore yarımadasının nükleerden arındırılmasıyla mümkün olacağını bildirdi. Pyongyang-Tokyo ilişkilerinin düzelmesine yönelik de Miyajima, “Kaçırılan Japon vatandaşlarının geri teslim edilmesi meselesi çözülmeden Kuzey Kore ile diplomatik ilişkilerin normalleşmesi mümkün değildir” diye konuştu. Büyükelçi Miyajima, Japonya hükümetinin şimdiye dek 17 Japon’u “kaçırılmış” statüde olduğunu tespit ettiğini, “Muhtemelen Kuzey Kore’yle Bağlantılı Kayıp Japon Komisyonunca” Kuzey tarafından kaçırılanların sayısının 100’ün üzerinde olmasından şüphelenildiğini belirtti. Miyajima, 1977 yılında henüz 13 yaşında kaçırılan Megumi Yokota’nın tespitlere göre kaçırılan en geç Japon olduğunu da kaydetti.

Seminerin sonunda Büyükelçi Miyajima’ya İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İhsan Sezal ile Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkan Yardımcısı  Dr. Bahadır Pehlivantürk tarafından çiçek takdim edildi.