HABERİ PAYLAŞIN

Bölümümüz öğretim üyelerinden Dr. Öğr. Üyesi Necmettin Turinay, kültür ve sanat hayatımıza önemli katkı sağlayan, edebiyat ve düşünce alanında olağanüstü gayret ve çalışmaları bulunan şahsiyetlere, şükran ve minnet borcunun bir ifadesi olarak Türkiye Yazarlar Birliği tarafından verilen üstün hizmet ödülüne layık görüldü.

Abdülhak Şinasi Hisar üzerine doktora çalışması yapan Necmettin Turinay, deneme ve inceleme yazılarını içeren kitaplarının yanı sıra birçok eseri de edebiyat sahasına kazandırmıştır. Abdülhak Şinasi Hisar’ın yazılarını bir araya getiren Kitaplar ve Muharrirler isimli üç kitaplık seri, Türk Müzeciliği ve Geçmiş Zaman Edipleri bunlar arasındadır. Yine Ahmet Mithat Efendi’nin ilk natüralist romanı Müşahedat’ı 2003 yılında yayımlayan Turinay, 2021 yılı içinde Mehmet Akif Ersoy ile ilgili ciddi bir yayın faaliyeti içinde girdi. İlk olarak şairin “Bülbül” şiirini ithaf ettiği, çok yakın arkadaşı Hasan Basri Çantay’ın Mehmet Akif ile ilgili hatıralarını kaleme aldığı Akifnâme Erguvan Yayınevi tarafından basıldı.

İstiklâl Marşı’nın 100. Yılında Mehmet Akif Ersoy Şiir Külliyatı: Safahat çalışması, 2021’in “İstiklâl Marşı Yılı” olması vesilesiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından yayımlandı. Ardından gelen Arkamda Serilmiş Yere Bir Mazi: Mehmet Akif’in Mektuplar’ı ise 2 cilt hâlinde yayımlanmıştır. Mehmet Akif’in 1908’den 1920’de Ankara’ya adım attığı tarihe kadar olan süreçte Mehmet Akif ve Safahat hakkındaki tartışmaları bir araya getiren bir başka eseri ise şu anda basım aşamasındadır.  

Bunların dışında yine 2021 yılı içinde, Turinay’ın eğitim ile ilgili görüşlerini kaleme aldığı yazılardan oluşan Türkiye’de Eğitim/ Sanki Bir Ağlama Duvarı, Anadolu Yayınları’ndan çıkmıştır.

Hocamızı tebrik ediyor, kültür ve edebiyat alanına nice katkılarını bekliyoruz.

Haberin ayrıntılarına buradan ulaşabilirsiniz.