HABERİ PAYLAŞIN

2021 - 22 Bahar döneminde Doç. Dr. Evrim Ölçer Özünel tarafından verilen TDE 306 kodlu Masal ve Hikâye Anlatıcılığı dersi kapsamında öğrencilerin sunum yaptığı “masal anlatısı” etkinliği 6 Nisan Çarşamba günü gerçekleşti. 

Milletlerarası Müzeler Konseyi (ICOM), UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Somut Olmayan Kültürel Miras İhtisas Komitesi, UNESCO İpek Yolu Online Program ve UNESCO Uluslararası Kolaylaştırıcılar Ağı gibi kuruluşlarda görev alan, uluslararası birçok proje ve araştırmaya katılan, masal anlatıcılığı üzerine makale ve kitapları bulunan, Ankara Hacı Bayram  Veli Üniversitesi Türk Halk Bilimi Bölümü öğretim üyesi olan Doç. Dr. Evrim Ölçer Özünel’in bölümümüzde verdiği ders içeriği oldukça zengindi.

“Masal dünyasına giriş” ile başlayan ders, “Homo Narrans: Anlatan insan” konusuyla devam etti. “dünyada hikâye anlatma pratikleri” incelendikten sonra  “Masal anlatıcılığının temel ilkeleri” öğrenildi. Çıkılan bu yolculukta “masal mekânında turist olmak” deneyimlendikten sonra masalların dünyasına daha yakından bakıldı ve “masallarda zıtlıklar”, “masalın eşikleri”,  “masalın sesi”,  “masalın bedeni” başlıklı konularla masal dünyası tıpkı bir insan gibi ele alındı.

Örneklerin incelenmesiyle bitirilen dersin final ödevi için her öğrenci bir masal seçerek tüm dönem boyunca edindikleri teorik bilgileri uygulamalı olarak deneyimleme fırsatı buldu. Masal anlatıcılığın doğasına uygun olarak okulun çim alanında ve açık havada gerçekleştirilen masal anlatısı etkinliği, dersi alan öğrencilerin yanı sıra dinleyici olarak gelen katılımcılarla oldukça renkli bir hale geldi.

Bir dönem boyunca bizimle olan Doç. Dr. Evrim Ölçer Özünel hocamıza, sunum yapan öğrencilerimize ve katılımcılarımıza teşekkür ederiz.