HABERİ PAYLAŞIN

"TOBB ETÜ Tıp Fakültesi Anatomi Ana Bilim Dalı’na bağlı olarak sanal gerçeklik (VR – virtual reality) anatomi laboratuvarı 2017 Aralık ayında faaliyete geçti. Böylece kadavra diseksiyonu, maket ve plastinasyon çalışmalarıyla teorik bilgilerini destekleyen öğrencilerimiz, VR ile insan vücudunun üç boyutlu yapısını daha da iyi kavrayıp, tıp bilgilerini pekiştireceklerdir.

VR, birden fazla duyu kanalı yoluyla karşılıklı etkileşim ve gerçek zamanlı simülasyon oluşturulan, son teknoloji ürünü kullanıcı arayüzüdür. Gerçek dünya yerine, bilgisayar tarafından oluşturulan sanal bir dünya algılanır. Uçuş ve harp simülatörleri; mimari, mühendislik ve endüstriyel tasarımlarda sıkça kullanılan VR, son yıllarda tıp eğitiminde de kendine yer bulmaktadır.

VR Anatomi laboratuvarımızın kurulması sonrasında yaptığımız bir çalışmada; 12 ayrı tıp fakültesinden 30 öğrenciye baş ve boyun anatomisiyle ilgili bir saat teorik ders verdikten sonra beş saat diseksiyon yaptırdık. Öğrenciler, diseksiyon sonrasında 15 dakika zSpace VR Anatomi sistemiyle çalıştılar. VR öncesi ve sonrasında yapılan testleri karşılaştırdığımızda, öğrencilerin başarılarında istatistiksel olarak belirgin bir artış tespit ettik. Öğrenme becerisini arttırdığını deneyimleyerek de doğruladığımız VR Anatomi sisteminin ülkemizdeki öncüsü olmanın mutluluk ve gururunu taşıyoruz."                                                                                                               

Doç. Dr. Selçuk Tunalı - TOBB ETÜ Tıp Fakültesi