HABERİ PAYLAŞIN

TOBB ETÜ'den EUROCHAMBRES Başkanı Dr. Christoph Leitl'e 'Onursal Doktor' Ünvanı

TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi (TOBB ETÜ) Senatosu, EUROCHAMBRES (Avrupa Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği) Başkanı Dr. Christoph Leitl’e ‘Uluslararası Girişimcilik’ alanında ’Onursal Doktor’ unvanı verdi.

Üniversite Senatosunun ilgili kararında; EUROCHAMBRES Başkanı Dr. Leitl’ın seçkin eğitim geçmişi ve akademik kariyeriyle temayüz etmiş ve dünyanın farklı ülkelerindeki üniversitelerinde gösterdiği üstün öğretim performansı ile bir yer edinmiş olması, EUROCHAMBRES Başkanı olarak Avrupa bütünleşmesinin ekonomik boyutunu güçlendirmek yolunda gösterdiği yoğun çabaları, EUROCHAMBRES ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) arasındaki ilişkileri güçlendirmek için ortaya koyduğu girişimler, Avrupa ve Türk iş çevreleri arasındaki bağların arttırılması konusundaki inkâr edilemez değerli çabalarından dolayı ‘Uluslararası Girişimcilik’ alanında “Onursal Doktor” unvanı verilmesinin oy birliği ile kararlaştırıldığı ifade edildi.

Dr. Christoph Leitl’e onursal doktor unvanının tevdi töreni TOBB ETÜ Konferans Merkezi'nde düzenlendi. Törende öncelikle TOBB ETÜ Rektörü Prof. Dr. Adem Şahin, Dr Leitl’a onursal doktor unvanı verilmesiyle ilgili Üniversite Senatosu kararı ile Dr. Leitl’ın özgeçmişini okudu.

TOBB Başkanı ve TOBB ETÜ Mütevelli Heyet Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ise yaptığı konuşmada; Dr. Leitl ile EUROCHAMBRES’ta 2004 yılından beri birlikte çalıştıklarını belirterek “Dr. Leitl Avrupa iş dünyasını ve Avrupa Oda sistemini daima gündeminin en ön sırasında tutuyor. Bugün TOBB ETÜ Fahri Doktora unvanı tevdi edeceğimiz dostum Cristoph, gerçek bir Avrupalı, gerçek bir girişimci,  Avrupa Oda Hareketine yürekten inanan azimli bir lider ve güvenilir bir arkadaştır” ifadelerini kullandı. Hisarcıklıoğlu, TOBB’un EUROCHAMBRES’a 1966 yılında üye olduğunu belirterek şöyle devam etti:

“TOBB, bu yıl 60’ıncı yılını kutlayacak olan EUROCHAMBRES’a, kurulduğundan sekiz yıl sonra üye olmuştur.  Bu bir vizyonu gösterir. Türkiye ekonomisinin Avrupa Ekonomisi ile bütünleşme vizyonunu vurgular. 1966 yılında, Türk Oda sistemi tarafından ortaya konulan bu vizyon, memnuniyetle belirtmem gerekir ki, bugün çok daha ileri düzeye taşınmıştır. Türkiye ekonomisi, Avrupa ekonomisi ile entegre olurken, Türk Oda sistemi de Avrupa Oda sistemi ile tümüyle bütünleşmiştir.  Bu bütünleşme süreci, TOBB’un EUROCHAMBRES Yönetim Kurulu Üyeliğiyle başlamış; bugünse artık, bütünleşmenin en ileri aşaması olan EUROCHAMBRES’ta Başkan Vekilliğine kadar ilerlemiştir. Dr. Leitl’in ilk başkanlık döneminde, kendisinin de büyük destekleriyle başlayan TOBB’un EUROCHAMBRES’a entegrasyon süreci, 2009 yılında EUROCHAMBRES tarihinde bir ilkin başarılmasını sağlamıştır.”

EUROCHAMBRES tarihinde bir ilk gerçekleşti

2009 yılında EUROCHAMBRES tarihinde bir ilkin gerçekleştiğini anlatan Hisarcıklıoğlu, “AB üyesi olmayan bir ülkeden yani Türkiye’den TOBB Başkanı, EUROCHAMBRES Başkan Yardımcılığı görevine seçilmiştir. Bu başarıda, Türk Oda sisteminin Avrupa Oda sistemiyle bütünleşme çabası yanında, Avrupa Oda sisteminin de, Türk Oda sistemini kendi bünyesinde kabul etme arzusunun önemli katkısı olmuştur. TOBB bugün artık, EUROCHAMBRES’ta, Avrupa’nın önde gelen ekonomileriyle birlikte Başkan Vekilliği görevini yürütmektedir. Bu başarıda, EUROCHAMBRES Başkanı Dr. Leitl’ın destekleri son derece belirleyici olmuştur” dedi.

Hisarcıklıoğlu, Türkiye ile AB’nin iktisadi olarak ciddi bir bütünleşme başardığına dikkat çekerek, “Bu başarıda, Gümrük Birliği belirleyici olmuştur. Şimdi, Gümrük Birliği’nin modernizasyonu gündemdedir. Modernize edilecek gümrük birliğiyle, kapsam genişleyecektir. Tarım, hizmet ve kamu alımları gümrük birliği kapsamına dâhil olacaktır. İkili ticari ihtilafların çözümü için işleyen bir mekanizma geliştirilecektir. Bu nedenle, Türkiye-AB Gümrük Birliği’nin genişletilmesi müzakerelerinin başlatılarak kısa sürede sonuçlandırılması, her iki taraf için da ciddi kazanç sağlayacaktır” şeklinde konuştu.

Dr. Leitl: Duygusal bir an yaşıyorum çünkü ilk kez fahri doktora unvanı alıyorum

Konuşmanın ardından Mütevelli Heyet Başkanı Hisarcıklıoğlu ve Rektör Prof. Dr. Şahin tarafından Dr. Leitl’a cüppesi giydirildi ve diploması takdim edildi.

Dr. Leitl ise yaptığı konuşmada dinleyicileri Türkçe selamlayarak başladığı konuşmasında, çok duygusal bir an yaşadığını çünkü ilk kez fahri doktora unvanı aldığını belirtti. Etkinlikte bir araya gelenlerin Türkiye'nin zenginliğini gösterdiğini kaydeden Dr. Leitl, "Bu zenginlik olduğu müddetçe 10 yıl sonra belki siz (Hisarcıklıoğlu) başkan olacaksınız. Hisarcıklıoğlu, aslında pek çok kez büyük bir oyla Başkan Yardımcılığı görevine seçildi. Son 10 yıldır Başkan Yardımcılığı görevinde bulunuyor. Görev süresi boyunca Avrupa ve Türkiye'de yapmış olduğu çalışmalar takdir topluyor" diye konuştu.

Türkiye-AB ilişkilerine de değinen Dr. Leitl, iki tarafın sadece komşu değil aynı zamanda yakın dost ve birbirine güvenen paydaşlar olduklarına dikkati çekti. Leitl, siyaset kanadının zaman zaman farklılıklar gösterebildiğini belirterek, "Ama burada suyun sakin olması gerekiyor ki ekonomi, bilim ve kültür gelişebilsin. Bu üç sac ayağının desteklenmesi gerekiyor" dedi. Dr. Leitl, siyasi diyaloğun devam ettirilmesinin ekonomik yararlarının da olacağını sözlerine ekledi.

Törenin sonunda Dr. Leitl anı defterini imzaladı ve toplu hatıra fotoğrafı çektirildi.

***

EUROCHAMBRES Başkanı Dr. Christoph Leitl'in Özgeçmişi:

29 Mart 1949’da Avusturya’da doğan Christoph Leitl, 1967’de Matura şehrindeki Linz Fadingerstrasse Lisesinde eğitim görmüş; Johannes Kepler Üniversitesinden 1971’de İktisat Diplomasını almıştır. Ardından yine aynı üniversitenin İktisadi ve Sosyal Bilimler bölümünde 1973’te Doktorasını yapmıştır. 1974’te Herstein Yönetim Akademisinde bulunmuş, 1975’te Zürcher Ziegeleien ve Wienerberger Baufstoffindustrie’de (tuğla fabrikası) staj yapmıştır.

1977-1990’da aile şirketi Bauhütte Leitl-Werke (tuğla fabrikası) idari müdürlük görevindeyken Avusturya Tuğla Üreticileri Birliği’nde Başkan Yardımcılığı görevini yürütmüştür. 1986 yılında Baustoff Interhandel GmbH’yi kurdu ve Bauhütte Leitl-Werke GmbH, MTB Beteiligungen AG’de denetim kurulu üyeliğine devam etti.

1966’da Avrupa Gençliği’nde (Europajugend) Kurucu Başkan olarak Siyasi Kariyerine başladı. 1976’da Yukarı Avusturya Bölgesinde Avrupa Federal Hareketi Başkanlığı yapmış ve Avusturya Avrupa Federal Hareketi Başkan Yardımcılığında bulunmuştur. 1982-1990 arasında Genç Sanayi Avusturya’da Başkanlık, 1985-1990 arasında ise Yukarı Avusturya Federal Eyaleti’inde Hükümet Üyesi olarak ekonomi, turizm, teknoloji, enerji, mesleki eğitim, bölgesel planlama ve Avrupa konularında çalıştı.  1995-2000 yılları arasında ise Yukarı Avusturya Federal Eyaleti’nde Vali Yardımcılığı ve Hazine Müsteşarlığı, yine bu dönemde Bölgeler Komitesi (CoR), KOBİ Departmanı üyeliğinde bulundu. 2000 yılından bu yana da Avusturya Halk Partisi (ÖVP) Yürütme Kurulu üyesidir.

Avusturya KOBİ’ler Birliği’nde (ÖVP Wirtschaftsbund) 1999-2016 arasında Yukarı Avusturya Temsilciği Başkanlığı yapmış ve 2016 sonrasında Onursal Başkanı olmuştur. 1999-2017 yılları arasında Merkez ofiste Başkanlık yapmış 2005 -2009 yılları arasında ise Avrupa KOBİ’ler Birliği Başkanlığı yapmıştır. 2009’dan itibaren Avrupa Kobiler Birliği’nin 2017’den itibaren ise Wirtschaftbund Merkez Ofis’inin Onursal Başkanıdır.

1980-1990 yılları arasında Avusturya İnşaat Malzemeleri ve Seramik Sanayi Birliği Yürütme Kurulu üyeliğinde bulunmuş olan Leitl 2000’den bu yana Avusturya Federal Ekonomi Odası’nın 20014’ten bu yana ise Ticaret ve Sanayi Sosyal Sigorta Enstitüsü Başkanıdır. 2001 ve 2005 yılları arasında ise Avrupa Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği Başkanlığında bulunmuş ardından 2006 ve 2017 yılları arasında Onursal Başkanı olmuş, 2018 yılında tekrar Başkanlık görevine başlamıştır.  2006 yılından bu yana ise Küresel Odalar Platformu Onursal Başkanıdır.

Avusturya Ekonomik Araştırmalar Enstitüsü (WIFO), OIER (Uluslararası Ekonomik İlişkiler Örgütü) BM Ekonomik & Sosyal Konsey ve Avrupa Konseyi ile danışma statüsünde ve uluslararası Kültür ve Ekonomi Forumu, Linz (IKW) Onursal Başkanlık yapmıştır. Julius Raab Vakfı Kurucu Kurul üyesi ve Ulusal Olimpiyat Komitesi üyesi, Avusturya Bilimler Akademesinde ve Energy Globe Vakfında Onursal Kurul üyeliği yapmıştır. Avusturya Spor Yardım Vakfı’nda (Österreichische Sporthilfe) Başkan Yardımcılığı, AlpEuregio.BusinessClub’da Eş Başkanlık, PRO ORIENTE Vakfında ise Küratörlük yapmıştır.

Viyana Ekonomi ve İşletme Üniversitesi (Uluslararası Ticaret Bölümü), Princeton Üniversitesi, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü, Harvard Üniversitesi, Stanford Üniversitesi, Capetown Üniversitesi, Lagos Üniversitesi, T.C. İstanbul Ticaret Üniversitesi, Marmara Üniversitesi, Pekin Üniversitesi, Fudan Üniversitesi Şangay, Qiongzhou Üniversitesi kurumlarında ziyaretçi profesörlük yapmıştır.

Christoph Leitl’ın aldığı ödüller; Avrupa Parlamentosu Avrupa Vatandaşları Ödülü, Avrupa Liyakatı Altın Madalyası, Çin Uluslararası Ticaretin Geliştirilmesi Konseyi (CCPIT) Onursal Başkanlığı, Energy Globe Yaşam Boyu Başarı Ödülü, Johannes Kepler Üniversitesi Onursal Senatörlük, Viyana Ekonomi ve İşletme Üniversitesi Onursal Senatörlük, New York Şehri Onur Beyanı, Yukarı Avusturya Büyük Altın Şeref Madalyası, Linz eyalet başkenti Şeref Yüzüğü, Malta Haçı Madalyası, Fransız Şeref Lejyonu (Legion D’Honneur) Üyesi, Ürdün Krallığı Yıldız Lejyonu Büyük Madalyası, İsveç Kutup Yıldızı Kraliyet Lejyonu Kumandan rütbesinde Büyük Madalyası, İtalya Cumhuriyeti Liyakat Lejyonu Büyük Madalyası, Kumandan rütbesinde Ulusal Lejyonda “Romanya Yıldızı”, Almanya Federal Cumhuriyeti Liyakat Lejyonu Kumandan Madalyası, Avusturya-Çin ilişkileri için Rosthorn Liyakat Madalyası.

Evli, iki çocuk babası ve iki torun sahibi Leitl’ın bahçıvanlık, balık tutma, fotoğrafçılık, doğa yürüyüşü, kayak ve pul koleksiyonculuğu ilgi alanları arasında.