HABERİ PAYLAŞIN

Okulumuzun Tarih bölümü öğrencileri, 16 Haziran 2023 tarihinde Vakıflar Genel Müdürlüğü arşivine ve Vakıf Eserleri Müzesi’ne düzenlenen geziye iştirak etmişlerdir. Bu gezi ile Tarih yazımımızın önemli bir yapı taşı olan vakfiyelerin ve vakıf eserlerinin mahiyeti ve tarihimizdeki yerinin anlaşılması amaçlanmıştır.

Öncelikle öğrencilerimiz Vakıflar Genel Müdürlüğüne giderek buradaki arşivi görme ve bizzat Vakıflar Genel Müdürü tarafından arşivde ne tür belgelerin bulunduğunu ve bu belgelerin genel mahiyeti hakkında bilgi edinme şansını elde etmişlerdir. Burada Atik Defterlerinden, dönemin fihristlerinden ve defter formlarından örnekler görmüşler, bir adet de rulo şeklinde vakfiyeyi temaşa etmişlerdir. Belge türleriyle beraber bu belgelerin nasıl muhafaza edildiği, nasıl tasnif edildiği ve dijital olarak nasıl istifade edilebileceği hakkında ayrıntılı bilgiye de muvaffak olmuşlardır.

İçeriği pek zengin olan arşivlerimizin işlevi, hukuki olsun akademik olsun, söz söylerken yahut bir hak iddia ederken meşruiyetin ve geçmişimizle olan bağımızın tahsisi gibi bir mahiyete sahiptirler. Bu gezi ile öğrencilerimiz bu önemi idrak etmişlerdir.

Buradan hareketle gidilen Vakıf Eserleri Müzesi ise müzeye bağışlanan yahut hali hazırda vakıflara ait olan yani mülkiyetinin tamamen Vakıflar Genel Müdürlüğüne ait olan eserlerin sergilendiği bir bina idi. Burada bizlere gayet yetkin bir rehber eşlik etmiş ve burada sergilenen eserler hakkında detaylıca bilgi vermiştir. Bu eserler arasında halılar, kilimler, tahta işlemeli saatler, perdeler, camii pencere kanatları, maden şamdanlar ve alemler, yazma eserler, Kur’anlar, silsilenameler, icazetnameler, para keseleri, çiniler, sakal-ı şerif kutuları, Kâbe örtüleri ve hat eserleri bulunmaktaydı. Bu eserlerin bir diğer önemi ise bir kısmının yurt dışından hukuki yollar ile para ödenmeden geri alınabilmiş eserler olmasıydı.

Son olarak müzemizin çıkışında bizleri YEKAM arşivinden alınmış 1930 yıllarına ait müzenin bulunduğu yerin çekilmiş fotoğrafı uğurluyordu.

Vakıflar, milletimizin ve tarihimizin çok önemli birer öğesi ve unsurudur. Yüzyıllarca milletimiz tarafından benimsenmiş müesseseler olarak halkımıza sağladıkları ve hatta sağlamaya devam ettikleri hizmetler göz önünde bulundurulabileceği üzere pek mühim bir gelenek ve birer kurumdurlar. Vakıflar Genel Müdürlüğü arşivine yapılan gezi ile bu müesseselerin tarihsel kayıtlarını ve Vakıf Eserleri Müzesine yapılan gezi ile bu vakıfların eserlerinin temaşa edilmesi, öğrencilerimiz adına büyük bir ayrıcalık ve yeri doldurulamaz bir tecrübedir. Bu tecrübe için ‘Arşiv ve Tarih’ dersimizin öğretim görevlisi saygıdeğer Hatice Oruç’a teşekkürlerimizi sunuyoruz.