Türkiye’de ilk Covid-19 vakasının görülmesi ile birlikte Üniversitemizde hızlıca gerekli önlemler alınmış ve uygulamalar hayata geçirilmiştir. 18.03.2020 tarihinde Koronavirüs Bilgilendirme Komisyonu oluşturulmuş; Komisyon, Covid-19 sürecini değerlendirmek ve gerekli adımları atmak üzere 19 Mart ve 7 Mayıs 2020 tarihlerinde 2 kez toplantı yapmıştır. Komisyon şu üyelerden oluşmaktadır.

  • Dr. Yusuf SARINAY / Rektör Yardımcısı
  • Dr. Zafer ARSLAN / Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Bölüm Başkanı, Pediatrik İmmünoloji Uzmanı
  • Dr. Halil KURT / Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Bölümü Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı
  • Doç. Dr. Nart Bedin ATALAY / Fen Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölüm Başkanı
  • Gökhan GÖKSU / Genel Sekreter
  • Aydın YILMAZ / İdari İşler Müdürlüğü, İdari Personel
  • Neşe HEMDİL AYDIN / İnsan Kaynakları Müdürlüğü, Müdür V.
  • Fadime ATALAR / Hukuk Müşavirliği, Hukuk Müşaviri
  • Mustafa Kıvanç ALTAY / Sağlık, Spor ve Tanıtım Müdürlüğü, Müdür V.

Covid-19 ile mücadele kapsamında yapılan ve yapılması gereken çalışmalar düzenli olarak değerlendirilmekte ve ihtiyaçlara göre güncellenmektedir.

Mart ayının başından bu yana yaşanılan süreçte TOBB ETÜ'de yürütülen faaliyetler aşağıda yer almaktadır.

 

Eğitim-Öğretim

- Uzaktan Eğitim ile ilgili uygulamalara buradan ulaşabilirsiniz.

- Ortak Eğitim ile ilgili uygulamalara buradan ulaşabilirsiniz.

 

TOBB ETÜ Tıp Fakültesi Hastanesi

- Sağlık Hizmet Sunumuna buradan ulaşabilirsiniz.

- Klinik Araştırmalara, Ulusal/Uluslararası Faz Çalışmalarına Katılım

Fakültemiz öğretim üyelerinden Dr.Öğr.Üyesi M.Barış POYRAZ, Bilim Kurulu Üyesi Prof.Dr. Teyfik ÖZLÜ koordinatörlüğünde yürütülen Covid-19 Hasta Verileri Projesi kapsamında çalışmalarına devam etmektedir.

- Dijital Ortamda Bilgilendirici Toplantılar, Webinarlarlere buradan ulaşabilirsiniz.

 

 

Ar-Ge Faaliyetleri

- Yaygın Felaketleri Önleme ve Yönetme Teknolojik Araştırma Merkezi Kuruluş Çalışmaları

BİDEB 2232 Uluslararası Lider Araştırmacılar Programı kapsamında “Smart Infrastructures for Smart Cities” başlıklı projeyle desteklenen Öğretim Üyemiz Prof. Dr. Mehmet Akşit, Üniversitemizde Yaygın Felaketleri Önleme ve Yönetme Teknolojik Araştırma Merkezi (Pandemic Disasters Prevention and Management Technological Research Centre) (PDRC) kurulması için çalışmalara başlamıştır. Merkez, sadece Covid-19 için değil, ileride meydana gelebilecek yeni yaygın felaketlere hazır olmak amacıyla yazılım, bilgisayar ve yapay zeka teknolojilerini kullanarak bu tür felaketleri önleme ve yönetme konularına yoğunlaşacaktır.

Yaygın Felaketler Önleme ve Yönetme Teknolojik Araştırma Merkezi (PDRC), gerekli teknolojileri üretebilecek firmalarımıza yardımcı olmak için çaba sarf edecektir. Bu alanda ürünleri piyasaya sürmek isteyen firmalarımız, aşağıdaki sorular çerçevesinde kendilerine bir hedef tayin etmek durumundadırlar:

  • Hangi iş durum ve senaryoları firma için seçilmelidir?
  • Nasıl bir teknolojik alt yapıya sahip olunmalıdır?
  • Seçilen hedefler doğrultuşunda firmanın ürün hattı geliştirme yetenekleri nedir?

PDRC bu sorulara etkin cevap bulmak için ilgili firmalar ile ortak çalışmalar düzenleyecektir. İş durum ve senaryolarını beraber değerlendirerek araştırma çalışmalarına yön verilecektir.

 

Bilgilendirme ve Destek

Dezenfeksiyon:

- Üniversitemizde 13-14 ve 15 Mart 2020 tarihlerinde Spor Salonu ve Konferans Merkezi dahil tüm binalarımız giriş - çıkışlara kapatılarak ve gerekli güvenlik önlemleri alınarak dezenfeksiyon amaçlı ilaçlanmıştır.

- 13 Mart 2020 Cuma günü üniversitemiz öğrenci ve personeline hizmet vermekte olan semt servislerimizde, makam ve hizmet araçlarında, mescit ve çevresinde dezenfeksiyon yapılmıştır.

- 18 ve 19 Mart 2020 tarihlerinde öğrenci konukevi boşaltılarak dezenfeksiyon işlemi yapılmıştır.

- 24 Mart 2020 Salı günü üniversitemiz kampüsü ve birimlerinde bulunan su sebilleri dezenfekte ettirilmiştir.

Bilgilendirme ve Eğitim:

- 11 Mart 2020 tarihinde 500 adet Covid-19 bilgilendirme afişi yerleşkenin tüm alanlarına asılmıştır, kurumsal sosyaş medya hesaplarımızdan paylaşılmıştır.

- TOBB ETÜ Psikolojik Destek Merkezi, Covid-19 küresel salgınının günlük yaşantımızda yarattığı etkilere yönelik farkındalık yaratmak amacıyla "Koronavirüs Salgınında Psikolojik Sağlığımız" başlıklı bir bilgilendirme broşürü hazırlanmış ve öğrencilerle paylaşılmıştır.

- Bölüm başkanları bölümlerindeki öğrencilerle düzenli Zoom toplantıları gerçekleştirmiş, ve Acil Durum Eğitim Süreci ile ilgili öğrencilerden gelen soruları yanıtlamış, şikayetleri dinlemiş ve bu şikayetleri gidermek için çözüm önerilerini ilgili birim amirleriyle paylaşarak, öğrencilerin bu süreci en az hasarla atlatmaları için gerekli tedbirleri almıştır.

- 16 Mart 2020 Pazartesi günü Üniversitemiz temizlik personeline Covid-19 ile mücadele için neler yapılması gerektiğine ilişkin bilgilendirme eğitimi verilmiştir.

Hijyen ve Sosyal Mesafe Uygulamaları:

- 11 Mart 2020 Çarşamba günü başta üniversitemiz ana bina, Teknoloji Merkezi, Yabancı Diller Binası, Morfoloji ve Öğrenci Konukevi olmak üzere her girişe, her asansör yanına, her koridora 2 adet ve her kata 8 adet olmak üzere pompalı litrelik dezenfektan aparatları monte edilerek kullanıma sunulmuştur. Tüm birim ve odalara dezenfektan dağıtımı yapılmıştır.

- 11 Mart 2020 Çarşamba günü yerleşke ve birimlerde bulunan tüm lavabolarda mevcut köpük sabun aparatları çoğaltılmış ve lavabo çevrelerine pompalı sıvı sabun ve el dezenfektanı konulmuştur. Ayrıca devamlılığın sağlanması açısından düzenli doluluk kontrolü yapılmaktadır.

- 24 Mart 2020 Salı günü Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezimiz dahil ortak alanlarda sosyal mesafe kuralını korumak için şerit bariyer uygulamasına geçilmiştir.

- 4 Nisan 2020 tarihinden itibaren maske takmanın zorunlu hale gelmesiyle birlikte maske ve eldiven tedariki yapılmış tüm birimlere, özel güvenlik, temizlik, şoför, idari ve akademik personele maske dağıtılmıştır.

- Üniversitemize maskesiz giriş yasaklanarak, maskesi olmayanlar için danışma bölümünden maske tedariki sağlanmaktadır. Kampüs girişlerinde özel güvenlik personeli tarafından ateş ölçer cihazlar ile ateş ölçümü yapılmaktadır.

- Üniversitemiz yerleşke alanlarına giriş Danışma ve Asansör gibi ortak alanlar için sosyal mesafe koruma ve şerit uyarı ile korunma sağlanmıştır.

- Üniversitemizde aktif görev yapılan birimlerde temasın yoğun olduğu kapı kolları, kapı çevresi, asansör tuşları ve asansör kabini ile aydınlatma tuşları gün içinde en az 4 kez olmak üzere özel dezenfektan madde ile temizlenmektedir. Binalar, sınıflar ve ofislerin dezenfeksiyon işlemi aylık rutine dönüştürülmüş ve 10 Nisan 2020 günü tüm kampüs ve eklentileri ile araçlar dezenfekte edilmiştir.

- Üniversitemiz semt servislerinde %50’ye kadar kullanım kısıtlaması getirilmiş maskesiz servis kullanımı yasaklanmıştır