HABERİ PAYLAŞIN

Bu yıl ilk öğrencilerini kabul edecek olan TOBB ETÜ Mühendislik Fakültesi Yapay Zeka Mühendisliği Bölümü, tercih sürecindeki adaylar ve ailelerine tanıtıldı. TOBB ETÜ Tanıtım Günleri kapsamında bir sunum yapan Yapay Zeka Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Oğuz Ergin, giderek artan ve disiplinlerarası bilgilerle donatılmış veri analizcilerine duyulan ihtiyaç sebebiyle bu bölümü açmaya karar verdiklerini bildirdi. 

Geçmişte veri analizcisi ihtiyacının çoğunlukla bilgisayar mühendisliği alanından gelenlerle karşılandığını, ancak sektörlerin ihtiyaçlarının değişerek çeşitlendiğini gözlemlediklerini kaydeden Prof. Dr. Ergin, Yapay Zeka Mühendisliği Lisans Programını endüstri mühendisliği, bilgisayar mühendisliği ve finans alanlarından seçilen derslerle tasarladıklarını söyledi. Prof. Dr. Ergin, bu yıl bölüme 10 tam burslu öğrenci kabul edileceğini belirterek;  ABD’deki MIT’de de bu yıl Yapay Zeka Fakültesinin açıldığını ve okul yönetiminin bu alana 1 milyar dolar yatırım yapma kararı aldığını anımsattı.

 

 

 Yapay zeka, insan zekasının bir taklididir

Yapay zeka mühendisliğinin robot, robot kolu veya drone tasarlamak olmadığını vurgulayan Prof. Dr. Ergin “İnsan zekası, veriler ve sonuçlarını kaydeder. Sonra yeni bir durumla karşılaştığında bu veri ve sonuçlara göre tepki verir. Yapay zeka, insanın doğal zekasının bir taklididir ve insan zekası gibi çalışması istenir. Yani bazı veriler ve sonuçlar girilerek; yapay zekadan bunlara bakıp, ilk kez karşılaştığı bir duruma doğru tepki vermesi beklenir. İşte biz öğrencilerimize bunun yollarını öğreteceğiz” dedi.

Prof. Dr. Ergin, yapay zeka mühendisliği eğitimi alacak öğrencilerin veri analizinin yanı sıra bilgisayar programlama yeteneği kazanacağını, 3. Sınıftan itibaren ise finans veya yapay zeka uzmanlık alanlarından alacakları seçmeli derslerle bu konularda yeteneklerinin geliştirileceğini belirtti. Eğitim sistemini modüler olarak tasarladıklarını kaydeden Prof. Dr. Ergin, ihtiyaç ve talebe göre ileride tıp, enformatik, sosyal bilimler gibi alanların seçmeli derslere eklenebileceğini söyledi.

Piyasa, yapay zeka mühendislerini bekliyor

Yapay zeka mühendisliği ders programında, bilgisayar mühendisliği alanındaki donanım, bilgisayar programlama dili geliştirme, işletim sistemleri derslerinin olmayacağını; bunun yerine kısıtlı kaynaklarla en fazla çıktı sağlamaya yönelik endüstri mühendisliği yöneylem dersleri, finans ile psikoloji derslerinin bulunacağını söyledi. Piyasanın; bilgisayar programlamayı, finansı ve kısıtlı kaynakla maksimum işin nasıl üretileceğini iyi bilen, yetişmiş mühendisleri hemen istihdam edeceğini her toplantıda kendilerine belirttiğini ifade eden Prof. Dr. Ergin, “Bölümümüzde okuyup, belli bir not ortalaması tutturulduğunda Bilgisayar Mühendisliği, İktisat veya İşletme bölümlerinde çift ana dal yapmak da mümkün olacak” dedi.

Finans sektörü yapay zekayı yoğun olarak kullanıyor

Yapay Zeka Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyelerinden Prof. Dr. İsmail Sağlam da yapay zekanın finans sektöründe oldukça yoğun şekilde kullanıldığını belirterek “Dünya finans piyasalarındaki algoritmik al-sat (trading) programları bir yapay zeka ürünüdür. Piyasalarda 1 trilyon dolarlık işlem hacmini yapay zekalı programların gerçekleştirdiği hesaplanıyor. İnternet siteleri üzerinden yapay zeka desteği ile satış ve pazarlamanın (Booking vb.) ise 700-800 milyar dolarlık büyüklüğe ulaştığı düşünülüyor. Bankalar da kredi pazarlama gibi alanlarda yapay zekayı yoğun olarak kullanıyorlar. Ekonomi ve finansal yaşamda yapay zeka kullanımının giderek artacağını ve bu alanda uzmanlaşmış mühendislere ihtiyacın her zaman olacağını  kolaylıkla söyleyebiliriz” şeklinde konuştu.