HABERİ PAYLAŞIN

Bu röportajımızda üniversitemiz Ortak Eğitim Programını başarılı bir şekilde tamamlayan arkadaşlarımız Gürcan Gök DEMİR ve Emel Kübra DOĞAN ile iletişime geçtik. Amacımız bu program hakkındaki detayları deneyimli arkadaşlarımızdan öğrenerek sizlerle paylaşmak.

Gürcan Gök DEMİR

Ortak eğitim yaptığınız firmayı/kurumu kısaca tanıtır mısınız?

Zorlu Gayrimenkul, Zorlu Holding bünyesindeki inşaat firması. Profesyonelliği ve iş ciddiyetini her an hissettiren bir firma.

Bu firmaya/kuruma başvuru sürecinizi anlatır mısınız?

Staj olayından önce Zorlu Holding bünyesinde bulunan Ves- tel’in düzenlediği multidisipliner bir endüstriyel ürün tasarımı çalıştayına katılmıştım, o yıl ilki düzenlenen İstanbul Tasarım Bieanali’nde tasarladığım ürün sergilenmişti. Sonrasında yetkililer bölümümle alakalı staj yapmam için beni aynı yaz Zorlu Gayrimenkul’e önerdiler ve yaz dönemi stajım başlamıştı.

Ne kadar süre bu firma/kurumda ortak eğitim yaptınız?

2012 yazıydı. Çok zaman geçmiş, şimdi fark ettim :)

Ortak eğitim yaptığınız süre içinde ne gibi çalışmalar yaptınız, hangi projelerde yer aldınız?

Zorlu Center’da bulunan Emre Arolat Mimarlık tarafından tasarlanan Zorlu PSM, HBA/ Hirsch Bedner  Associates’in iç mimarisini tasarlayıp projelendirdiği Istanbul Raffles Hotel Bosphorus Suite ve Zorlu Center çevre tasarımını WATG And Wimberly Interiors tarafından üstlenilen projelerin uygu- lama aşamalarında bulundum. Bahsettiğim çalışmalarda iş programını düzenleyen, yapısal ve hareketli uygulamaların kontrolörlüğü ve inşaat sürecini koordine eden müşavirlik ekibindeydim.

Ortak eğitim size ne gibi mesleki ve diğer kazanımlar sağladı?

Bir işçi ekibinden sorumlu olarak liderlik, organizasyon ve iletişim becerilerimi geliştirdim.

Ortak eğitim yaparken sizi en çok zorlayan ne oldu ve bu zorlukları nasıl aştınız?

İşçilerin uygulama esnasında zaman kazanmak için verdikleri kararlar bazen işe yararken, çalışma programının gerisine de atabilirdi. Bu nedenle iş takibini önem vererek olası gecikmeleri önlemek iyi bir yöntem olmuştu.

Çalışma ortamınız nasıldı? İleride aynı firma/kurumda ortak eğitime gidecek arkadaşları neler bekliyor?

Paylaşımcı ve kurumsal bir ortamdı. Oldukça öğretici ve firma çeşitliliğin olduğu bir yer. Kariyerlerine yön vermek için türlü olasılıkları görebilirler.

İşin biraz da eğlenceli kısmından bahsedelim, ortak eğitim sürecinde yaşadığınız en keyifli anınızı paylaşır mısınız?

Her gün benim için keyifliydi aslında çünkü sevdiğim medyum bu. Yine de örnek vermek gerekirse bir şantiye gününde, hiç kimsenin şimdilerde şahit olamayacağı, metro istasyonundan direkt Zorlu Center’a ulaşan post-apokaliptik tüneldeki sohbetler olabilir.

 

Emel Kübra DOĞAN

Ortak eğitim yaptığınız firmayı/kurumu kısaca tanıtır mısınız?

Staj yaptığım firma tekstil üzerine bir firma ve sitelerin kurucu firmalarının başında geliyor. Ancak firma sahibinin oğlu Yasin Demir Bey İç Mimar olduğu için mimari projeler de geliyordu ve anlaşmış oldukları atölyelerde mobilya projeleri yapılıyordu. Firma, Siteler Karacakaya Caddesi üzerinde bulunuyor ve Enne Mobilya, Casa Mobilya gibi büyük firmalarla aynı çizgiye sahip bir imaj oluşturuyor.

Bu firmaya/kuruma başvuru sürecinizi anlatır mısınız?

Firmaya kendim başvurdum. Bir günümü siteler içerisinde staj arayışına ayırıp, bu fırsatı yakalamıştım ve çok şanslı hissediyorum. Çünkü Yasin Bey ile tanıştık ve kendisi bana bu süreçte çok yardımcı oldu. Beraber birçok firmayı gezdik, atölyelere gidip mobilya üretimlerine dahil olmaya çalıştık.

Ne kadar süre, bu firma/kurumda ortak eğitim yaptınız? 2017 yılı yaz dönemi firmada 3 ay stajımı yaptım ve çok verimli geçti. Yasin Bey ile 3dsmax programından tasarımlar yaptık uygulamaya kadar süreci takip edebildik.

Ortak eğitim yaptığınız süre içinde ne gibi çalışmalar yaptınız, hangi projelerde yer aldınız?

Genel olarak mobilya tasarımları yapılıyordu ve ben yapılan tüm bu projelere dahil oldum. Bunların dışında ev içi ve cafe içi tasarımları geliyordu ve onları da beraber kurgulayıp üzerine konuşuyorduk.

Ortak eğitim size ne gibi mesleki ve diğer kazanımlar sağladı?

Öncelikle kumaş anlamında birçok şey öğrendim ve kendim kumaşlarla oynamayı çok sevdiğim için daha da zevkli geçti benim için. Elbise ve yastık kılıfı gibi tasarımlar yaptım kendim için ve max kullanımımı baya geliştirdim çünkü sadece öğrenmiyordum artı olarak uygulamaya gayret ediyordum.

Ortak eğitim yaparken sizi en çok zorlayan ne oldu ve bu zorlukları nasıl aştınız?

Beni en çok zorlayan şey ulaşım ve Siteler’in bir kadın için çok da uygun olmaması oldu en başta. Ancak firma içindeki her- kes bana bu konuda çok yardımcı oldu. Beni kendilerinden biriymiş gibi gördüler. Herkes bir şey öğretmeye hevesliydi ve bir şekilde bana hep destek oldular.

Çalışma ortamınız nasıldı, ileride aynı firma/kurumda ortak eğitime gidecek arkadaşları neler bekliyor?

Gidecek arkadaşlar saygı ve disiplinin hâkim olduğu bir firma göreceklerdir. Ancak Yasin Bey ayrılıp iki bina sonrasında yeni bir firma açtı ve artık orayı yönetiyor. Firma adı Ham:m Design.

İşin biraz da eğlenceli kısmından bahsedelim, ortak eğitim sürecinde yaşadığınız en keyifli anınızı paylaşır mısınız?

Açıkçası benim için her an eğlenceli ve güzel geçti. Ara ara aklıma gelir ve yüzümde bir tebessüme sebep olur. En keyif aldığım anlar ise bana bir görev verilmesi ve öğretmeye meyilli insanların arasında olmuş olmam. Gelen müşterilerle bazen komik anlar yaşanıyordu ve bu da bana ayrı bir tecrübe kattı.