HABERİ PAYLAŞIN

“ROTAMIZ Engelsiz Yarınlar” ilkesiyle sosyal sorumluluk projelerini yürüten ve TOBB ETÜ öğrencilerini sosyal sorumluluk faaliyetlerinde aktif ve yenilikçi roller almalarını amaç edinen ROTA ETÜ ile yaptığımız keyifli sohbeti sizlerle buluşturuyoruz.

 

Merhaba, öncelikle hoş geldiniz diyoruz. ROTA ETÜ ekibinin nasıl bir araya geldiğini, bu fikrin ne şekilde meydana geldiği hakkında bilgi verir misiniz?

Başlangıçta Uluslararası Girişimcilik Bölümü Öğretim Üyesi Zeynep Güldem Ökem Hoca’mızın rehber köpeği Pony ile kampüs köpeklerimizi tanıştırmak ve kaynaştırmak amacıyla okulumuzda bulunan hayvanseverler topluluğundaki arkadaşlarımız bir araya geldi. Zamanla hocamızla yaptığımız konuşmalarda Türkiye’de rehber köpeklerin tanınırlığı hakkında neler yapılabileceğini düşündük ve Zeynep Hocamızın zaten planları arasında olan bir sosyal sorumluluk dersini Uluslararası Girişimcilik Bölü- mü Başkanı Hakkı Arda Tokat Hoca’mızın da eşliğinde açmasıyla ROTA Ekibi oluştu.

 

Bu proje ilk ne zaman başladı? İlk faaliyetleriniz ne şekilde oldu?

Fikir olarak Aralık 2019 tarihinde ortaya çıktı ve ilk bir araya gelişimiz de bu tarihte gerçekleşti fakat asıl çalışmalarımıza Ocak 2020 tarihinde başladık.

Başlangıçta Türkiye’de rehber köpeklerin tanınırlığını arttırmak amacıyla sunumlar, tanıtımlar gerçekleştirip; kermeslere, konserlere rehber köpeklerle beraber katıldık. Bunların yanında pek çok dernek ile iletişime geçtik, şirketlerle rehber köpekler konusunda çalışmalar gerçekleştirdik, Terapi Köpeği Bella ile Mithat Enç Görme Engelliler Okuluna ziyaretler gerçekleştirdik. Okulumuzda da farkındalığı ölçmek için bir röportaj gerçekleştirip konuyla ilgili stant açıp, UGİ315 dersi kapsamında da sunumlar yaptık.

 

Rota ETÜ’yü tanıtmak için neler yapıyorsunuz? Farkındalık oluşturmak için ne çeşit etkinliklerde bulunuyorsunuz?

Temel olarak 3 ayrı ekiple çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bunlardan ilki İletişim ve Koordinasyon ekibi. Bu ekibimiz iletişime geçmeyi hedeflediğimiz kişiler ve kurumlara ulaşıyorlar. Rehber köpek bulunması, işletmeleri engelli dostu yapmak, engellilerin ve yakınlarının sorunlarını topluma duyurmak için ilk iletişimi sağlıyorlar.

Sunum ekibimiz ise iletişime geçilen kişilerle görüşmeler gerçekleştiriyorlar. Sunum ekibi ilkokul öğrencilerinden şirket yöneticilerine kadar değişen bir yelpazede yer alan hedef kitle için oluşturulan bu materyalleri sunmakla ve canlı yayınlar gerçekleştirmekle de görevli. Sosyal Medya ekibimiz ise kendi içerisinde yine ikiye ayrılan bir yapıdan oluşuyor. Bir kısmı sizlerle iletişim kurabilmek ve farkındalık oluşturabilmek için sosyal medya hesaplarımızı yönetip paylaşımlar yaparken, bir kısmı ise buralarda paylaşılacak materyallerin üretilmesi, tasarımı, kurgusu ve animasyonu gibi teknik işleri yürütüyorlar. Bu çalışmaları gerçekleştirirken ROTA ETÜ’yü de tanıtmış oluyoruz.

 

Rota ETÜ gönüllüsü olmak için ne yapmamız gerekiyor? Nasıl katkıda bulunabiliriz?

ROTA ETÜ olarak kapılarımız gönüllü olarak yaratmak istediğimiz farkındalıklara ve değinmeye çalıştığımız hayatlara ulaşmamızda yardımcı olabilecek herkese, her an için açık.

ROTA ETÜ üyelerinden ve gönüllerinden herhangi biriyle iletişime geçebilir, sosyal medya hesaplarımıza mesaj atabilir ya da mail adresimizden bize ulaşabilirsiniz. Yapılan küçük gözüken bir katkı dahi bizlere büyük dönüşler sağlayabileceği için çekinmeden aramıza katılabilirsiniz.

Gönüllülerimiz ROTA ETÜ bünyesine dâhil olduklarında toplantılarımıza katılıyorlar ve kendi arzuları, yetenekleri doğrultusunda yukarıda saymış olduğumuz takımların bir parçası oluyorlar.

 

Bize Rehber Köpeklerden bahsedebilir misiniz? Ülkemizdeki Rehber Köpek oluşumu ne zaman başladı ve Rehber Köpek sayısı nedir? Yeterli buluyor musunuz?

Rehber köpekler görme engelli bireylere rehberlik ederek yaşamlarını kolaylaştırmak amacıyla sıkı bir eğitim sürecinden geçen özel köpeklerdir. Ülkemizde ise 2014 yılında yaygınlaşmaya başlayan bu köpeklerin farkındalığı ve sayısı maalesef hala çok yetersiz. Şu an Türkiye’de yalnızca 5 rehber köpek bulunmakta. Rehber köpek konusunda önde gelen ülkelerden İngiltere ile kıyasladığımızda nüfusa oranla rehber köpek sayımızı 1000 katına çıkartmamız gerekiyor.

 

Rehber Köpeklerin yetiştirilme süreciyle ilgili neler söyleyebilirsiniz? Rehber Köpekler için nasıl gönüllü aile olunur?

Bahsettiğimiz gibi sıkı bir eğitimden geçiyorlar. Rehberlik eğitimine en uygun köpekler olan Labrador Retriever ve Golden Retriever cinsi köpeklerden secereli olanlardan uygun yavruların seçilmesiyle süreç başlıyor. Seçilen yavrular anne sütünü içmeyi bıraktıklarında yani yaklaşık 1 aylık olduklarında gönüllü ailelere veriliyorlar ve eğitim süreci burada başlıyor. Gönüllü ailelerde yavrular otur kalk gibi temel komutları, tasma ile gezmeyi, günlük yaşam rutinlerini tamamen pozitif bir eğitimle öğreniyorlar.

Bu süreçte ilgili kurumun eğitmeni de gönüllü aileyle iletişim içerisinde olarak onlara yapması gerekenler konusunda yardımcı oluyor. Yaklaşık bir yıl kadar gönüllü ailede kalan köpek sonrasında rehber köpek eğitimi almak amacıyla rehber köpek eğitmeniyle beraber 6 aylık bir sürece başlıyor. Buradan sonra rehber köpek olma sınavını geçen köpekler uygun kişilerle eşleştirilip iş hayatına başlıyorlar. Eğitim sonucunda rehber köpek olmayan köpekler ise meslek değiştirip terapi köpeği oluyorlar.

Gönüllü aile olmak isteyen kişiler ise Türkiye’de bu iş için gönüllü olan derneklerle iletişime geçebilirler

Görme engelli bireylere Rehber Köpek ulaştırılması dışında başka ne tür sosyal sorumluluk projeleri yürütüyorsunuz? Başka projeleriniz varsa bize bunlardan bahsedebilir misiniz?

Şu ana değin farklı dezavantajlı kişilerle direkt ya da dolaylı yollardan yardımcı olmaya çalıştık. Otizm spektrum bozukluğu gösteren ve down sendromlu kişilerin ve yakınlarının seslerini duyurabilmek, gündelik hayatlarını ve problemlerini anlayabilmek adına podcastler yaptık.