
Topluluk Röportajları: Aydınlık Türkiye İdealistleri
6 YIL ÖNCE
Topluluğunuzu tanıtır mısınız?
Aydınlık Türkiye İdealistleri (ÂTİ), bireysel hedeflerinin yanında hayallerinde Türkiye’yi unutmayan, ülkesi, milleti ve bunun ötesinde insanlık için de faydalı işler yapmak ve bu yönde de kendisini geliştirmek isteyen kişilerin bir araya geldiği “millî sorumluluk” oluşumdur.
Faaliyetlerinizden bahseder misiniz?
İsmimizdeki Aydınlık Türkiye’ye, kuruluş felsefemizde esinlendiğimiz yazarlardan Cemil Meriç’in işaret ettiği gibi “zihnimizi aydınlatarak” ulaşabileceğimizi savunuyoruz ve bu yönde etkinlikler icra ediyoruz.
Birlikte Okumalar etkinliği ile bir kitap belirliyor ve okuyan kişilerin bir araya gelip değerlendirmelerini paylaşmasını sağlayarak bakış açılarını genişletmeyi amaçlıyoruz. Çok yönlü okuyoruz.
Kürsü Buluşmaları etkinliği ile hem güncel konular hakkında bilgi sahibi oluyor, topluluk önünde konuşma yeteneğini artırmayı, zamanı kullanmayı öğrenmeye katkı sağlıyor, farklı görüşten kişilerle tartışma kültürünü olgunlaştırmayı amaçlıyoruz.
Bunun yanında milli meselelere karşı kayıtsız kalmamak adına tarihimizdeki önemli olayları, dönüm noktalarını unutmuyor ve bunları hafızamıza daha çok kazımak adına anma programları gerçekleştiriyoruz.
Tabii bu tür akademik etkinliklerin yanında örneğin birlikte kahvaltı yaparak, çay-tatlı-toplantı etkinliğimizle bir araya gelerek yorgunluğumuzu gidermeye çalışıyoruz. Havadan, sudan da konuşuyoruz.
Gerek resmî, gerekse özel birçok önemli kuruluşla iş birliği dâhilinde salon programının ötesine çıkarak da etkinlikler gerçekleştiriyoruz. Örneğin Anadolu Ajansı iş birliğiyle sergiler düzenliyoruz. Yine ilgili bakanlık ve kurumlarla iş birliği yaparak Soma ile ilgili bir çalışma gerçekleştirdik.
Gelenekselleştirdiğimiz bir iftar buluşmamız var. Ödenen ücretlerin tamamını şehit çocuklarına, lösemi hastası çocuklara hediye ve ihtiyaç sahiplerine erzak alınmasında tasarruf ettiğimiz ve geniş kapsamlı bir etkinliğimiz var. Buna benzer yine birçok etkinliği icra ediyoruz.
Ekipte aktif olarak kaç üyeniz var? Üyeleriniz hangi bölümlerden? Ekibinizin üye yapısından bahseder misiniz?
Net rakamlarımız ilgili birimimiz tarafından güncelleniyor ancak somut olarak bir kısmını ifade edecek olursak örneğin geçtiğimiz yıl üniversitemize kaydolan yaklaşık her üç kişiden birisi internet üzerindeki formumuzdan ve etkinlik sonrası stantlarımızdan kayıt gerçekleştirdi. Tabii ki hepsi aktif olarak bütün etkinliklerde bulunmuyor. Etkinliklerden önceden haberdar olmak isteyen ve görev alan kişilerden oluşan telefon grubunda bulunan arkadaşımız var. Etkinliğin türüne göre bu aktiflik durumu değişkenlik gösteriyor.
Bir bölüm sınırlamamız yok. Aydınlık Türkiye ideali taşıyan her öğrenci kendine burada yer buluyor. Genellikle hukuk fakültesi, iktisadi ve idari bilimler fakültesi, fen edebiyat fakültesi bölümünden arkadaşlarımız var. Bunun yanında mühendislik fakültesinden de üye olan çok arkadaşımız var.
Hem etkinliklerin daha iyi olmasını sağlamak hem de gelecekte derneklerde vb. oluşumlarda görev almak isteyen arkadaşlarımıza katkı sağlaması açısından derneklerin ve büyük oluşumların yönetim ağına benzer bir yönetim tarzını benimsiyoruz. Birden çok kurulumuz var, yönetim birimlerimiz mevcut. Bu yönde kurumsal bir yapı oluşturmayı çok şükür başarabildik.
Yeni katılacak aday üyelere neler söylemek istersiniz? Ekibe katılmak için herhangi bir şartınız var mı?
Bununla ilgili esasında çok güzel bir ölçümüz var şu şekilde ifade ediyoruz:
Bu memleketi, medeniyetini ve bizi biz yapan değerlerini sevmekten ve bunlara hizmet etmekten vazgeçmeyecek kadar seviyorsan,
Memleketinin ve bütün insanlığın yararına olduğuna inandığın yolda ne pahasına olursa olsun yürümeyi göze alacak, canın pahasına dimdik duracak kadar cesursan,
Değerlerine ve ideallerine körü körüne değil; görerek, kalbiyle, aklıyla, ferasetiyle bağlı olacak kadar sağduyuluysan,
Dünyada her türlü fikir ve akıma yaşama, yayılma ve ifade hakkı verilmesini savunacak ve ön yargıyla yaklaşmayacak kadar hoşgörülüysen,
Bütün bu hedeflerine ulaşmaya çalışırken, kurduğun âtide kaybolmayacak kadar “kalbi sökülmüş çağ”dan haberdarsan,
Sorun ve çıkmazları düşünerek hareket edecek kadar gerçekçiysen,
Dünyayı dahi değiştirebileceğine inanacak kadar idealistsen,
Daha iyi bir ülkede ve dünyada yaşamak için "kum tanesi kadar" olsa bile fayda sağlayacak her işe destek verecek, gövdeni ve kalbini taşın altına koyacak kadar sorumluysan,
Hata yapmaktan korkmayacak, yaptığı hatadan dönebilecek, “öteki” ile empati kurabilecek, öz eleştiri yapabilecek kadar olgunsan buyur gel diyoruz.
Bu zamana kadar olduğu gibi bundan sonraki çalışma sürecimizde de çok yönlü, hoşgörülü, kapsayıcı, bizi biz yapan milli değerlerimizi gözeterek bu değerlere sahip çıkan herkesi bu çatı altında toplamayı hedefleyerek çalışmalarımızı sürdürmeyi amaçlıyoruz. Diğer saygın üniversitelere de bu ideali taşıyarak, gerek bizimle aynı idealleri paylaşan topluluklarla işbirliği yaparak, önemli kurum ve kuruluşlarla işbirliğimizi arttırarak, vizyonumuzu daha da genişleterek devam etmeyi planlıyoruz.
Topluluk çalışmalarınız lisans eğitiminizi ya da kariyer hedeflerinizi nasıl etkiliyor?
Topluluk faaliyetlerine katılmak, sosyalleşmek, kişinin kendisini keşfetmesini, kendisine benzer hedeflere yürüyen kişilerle bir araya gelmesini, özgüvenlerini artırmalarını sağlar. Yine kariyerinde örnek aldığı kişileri dinleme ve tanışma imkânı sağlar. Bu noktada elbette buna ayrılacak zamanı iyi düzenleyen kişiler için mutlaka olumlu bir etki sağlayacaktır.