HABERİ PAYLAŞIN

TOBB ETÜ Bilgisayar Mühendisliği yüksek lisans öğrencileri Fatma Nisa Bostancı, İsmail Emir Yüksel, Alperen Bolat ve Yahya Can Tuğrul’dan oluşan ve danışmanlığını Prof. Dr. Oğuz Ergin’in yaptığı Kasırga Takımı TEKNOFEST Karadeniz Çip Tasarım Yarışması’nda Sayısal kategorisinde birinci oldu.

 

Kasırga Mikroişlemciler Laboratuvarında görev alan öğrencilerimiz yarışma kapsamında tamamen özgün bir işlemci tasarımı oluşturdu. Takım, yarışma kapsamında tasarladıkları sıralı yürütme gerçekleştiren özgün RISC-V işlemcisini 48mm2 alan kaplayacak ve 5 MHz saat sıklığında çalışacak şekilde serime hazır hale getirdi. İşlemci tasarımı aynı zamanda 14 kB SRAM alanına sahip ve tasarımın tamamı 421 bin hücreden oluşmakta. Yarışmada tasarlanan işlemci, alan maliyeti ve güç tüketimini en aza indirgerken aynı zamanda yüksek performans ihtiyacını karşılayarak özellikle alan ve güç tüketimi kısıtı olan alanlarda kullanıma uygun hale getirilmiştir.

 

TEKNOFEST Karadeniz Çip Tasarım Yarışması Sayısal kategoride, Kasırga Takımı yarışmaya katılan 912 takım arasından en yüksek başarıyı göstererek Türkiye birinciliği elde etti. Başarılarından dolayı öğrencilerimizi ve projeye danışmanlık yapan Prof. Dr. Oğuz Ergin’i tebrik eder, başarılarının devamını dileriz.