DUYURUYU PAYLAŞIN

 

Yurt İçindeki Yükseköğretim Kurumlarından Yatay Geçiş

Yaz dönemi üniversite dışı yatay geçiş başvuru tarihleri: 07 – 18 Ağustos 2023

Yatay Geçiş Esasları

Lütfen duyuruyu dikkatlice okuduktan sonra başvurunuzu yapınız.

 

2023-2024 Güz Dönemi Yatay Geçiş Takvimi

07 - 18 Ağustos 2023

Yatay Geçiş Başvurularının Yapılması

21 - 24 Ağustos 2023

Yatay Geçiş Başvurularının Değerlendirilmesi

29 Ağustos 2023

Yatay Geçiş ile Kayıt Yaptırmaya Hak Kazananların İlanı

04 - 06 Eylül 2023

Kesin Kayıt Yaptırmaya Hak Kazanan Yatay Geçiş Öğrencilerinin Kayıtları

04 Eylül 2023

Düzey Belirleme Sınavı

05 Eylül 2023

Yeterlik sınavı (TOEFL ITP)

14 - 17 Eylül 2023

Şartlı Kabul Alıp TOEFL Sonucuna Göre Kesin Kayıt Yaptırmaya Hak Kazanan Yatay Geçiş Öğrencilerinin Kayıtları

 

Akademik başarı şartı; Öğrencinin kayıtlı olduğu üniversitede yatay geçiş yapmak istenen dönem öncesindeki tüm müfredat derslerinin kredi itibarıyla yüzde 85’ini almış ve başarmış ve tamamlanan derslere ait Genel Not Ortalamasının (GNO) 4 üzerinden en az 3,00 veya 100 üzerinden 84,40 olması.

Akademik Başarıya göre yatay geçişler yalnızca Güz dönemi başında alınır.

  • Yurt içindeki diğer yükseköğretim kurumlarına kayıtlı olup akademik başarı şartını sağlayanlar, Üniversitenin başka bir programına yatay geçiş için başvuruda bulunabilirler.
  • Başvuru yapılan program eşdeğer diploma programı olmalıdır.
  • Bu kategoride geçiş yapılacak olan bölümün en erken ikinci sınıfın birinci dönemine, en geç üçüncü sınıfın birinci dönemine yatay geçiş yapılabilir.
  • Başvurular, adayların genel not ortalaması ile programın puan türünde yükseköğretime kayıt olduğu yıldaki ÖSYS/YKS puanının en az %40'ı hesaplamaya dahil edilerek senato tarafından belirlenmiş olan kriterlere göre değerlendirilir ve ayrılan kontenjana göre geçiş sağlanır.

2023-2024 GNO Yatay Geçiş Kontenjanları

 

Taban Puanına Göre Yatay Geçiş

Başvuru yapılan program aynı veya farklı puan türünde olabilir.

Başarı şartı aranmaz.

Taban puanına göre yatay geçişlerde kontenjan, her bölüm için YKS kontenjanının %30’u kadardır.

Yıllara Göre Taban Puanları

2023-2024 Taban Puana Göre Yatay Geçiş Kontenjanları

 

Başvuru için Gerekli Belgeler

Online başvurudan sonra istenen evrakların yataygecis@etu.edu.tr adresine başvuru tarihlerinde gönderilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde başvurunuz onaylanmayacaktır. Başvurularında eksik belge(ler) tespit edilen öğrencilerin başvuruları değerlendirilmeye alınmayacaktır.

  • Kayıtlı olunan üniversiteden son iki ay içinde alınmış Öğrenci Belgesi (Yatay geçiş başvurusunda bulunanların belgesinde “daha önce merkezi yerleştirme puanı ile yatay geçiş yapmadığına” dair ibare bulunmalıdır.)
  • Kayıtlı olunan üniversiteden alınacak resmî not çizelgesi (Yabancı Dil Hazırlık Sınıfı öğrencileri hariç)
  • Kayıtlı bulunduğu üniversitedeki bölümüne ait müfredat programı ve ders içerikleri (Yabancı Dil Hazırlık Sınıfı öğrencileri hariç)
  • Kaç yıl hazırlık okuduğunu gösterir onaylı belge
  • ÖSYS Puan kartı (ilgili sınava ilişkin puan ve başarı sırasını gösterir belge)
  • ÖSYS Yerleştirme Belgesi veya eşdeğerliliği kabul edilen sınavlarla ilgili sonuç belgesi
  • Disiplin durumunu belirten onaylı belge (disiplin durumu öğrenci belgesi veya transkriptte belirtilmiş ise ayrıca belge istenmemektedir.)
  • İngilizce Hazırlık Programı Eğitim-Öğretim Esaslarına İlişkin Yönergenin 6. maddesinde belirtilen İngilizce Dil Seviye Tespit Belgesi (Türkçe programlara geçiş için istenmez.) (TOEFL ITP sınavına girecek olan adaylar için bu belge şart değildir.)
  • Kimlik fotokopisi
  • Başvuru Ücreti Banka Dekontu
    (Başvurulan her program için ayrı başvuru ücreti ödenir. Başvuru ücreti 400 TL'dir. Açıklamada T.C. Kimlik numarası ve isim ile başvurulan programın ismi de yer almalıdır.) (Başvuru ücreti iade edilmez)
    Hesap Adı: TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi
    -Garanti Bankası Mustafa Kemal Mahallesi Şubesi (Şube kodu - 1332) IBAN No: TR28 0006 2001 3320 0006 2984 60
  • (- TSK ile Polis Akademisi ve bağlı Yükseköğretim Kurumlarından yapılan başvurularda, ilişik kesilme nedenlerinin belgelenmesi
    - Liseyi yurt dışında bitirmiş ise lise diplomasının noter tasdikli Türkçe tercümesi ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nden temin edilecek Lise Diploma Denklik Belgesi)

 

Önemli Not: Yabancı Diller Bölümü tarafından yapılacak olan İngilizce Düzey Belirleme ve TOEFL ITP sınavları için ayrıntılı bilgi için tıklayınız.
%30 İngilizce bölümlere başvuru yapan adayların İngilizce Hazırlık Programı Eğitim-Öğretim Esaslarına İlişkin Yönergenin 6. maddesinde belirtilen İngilizce Dil Seviye Tespit Belgelerinden birine sahip olmadıkları takdirde 60 € ücreti yatırarak sınava girmeleri gerekmektedir. Bu belgelere sahip olmayan ve yatay geçiş ile kayıtlanmaya hak kazanan öğrenciler hazırlıkta azami sürelerini doldurmuşlar ise kabulleri TOEFL IPT sınavı sonuçlarına göre kesinleşecektir.

Sınav ve sınav ücreti ödemeleri ile ilgili bilgi için https://www.etu.edu.tr/tr/bolum/yabanci-diller-bolumu adresini ziyaret edebilirsiniz.

 

Sorularınız için:

E-posta: isil.yilmaz@etu.edu.tr & oim@etu.edu.tr

Telefon: 0 312 292 4037