HABERİ PAYLAŞIN

Bir öğrenci olarak en büyük hevesim seyahat etmekken, en büyük eksiğim de çoğu zaman para oluyor. Bu yazıda abimin tavsiyesi üzerine başvurduğum kamplardan bahsetmek istiyorum. T.C. Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından düzenlenen Gençlik Kampları yaş gruplarına göre iki gruba ayrılıyor: 12-15 yaş için Deniz Kampları, 16-22 yaş için Doğa Kampları. Kamplara katılmak için hiçbir şekilde para ödemeniz gerekmediği gibi kampa Gençlik Merkezleri’nden kalkan otobüslerle götürülüyorsunuz. Hatta yolculuk esnasında harcayacağınız para bile bakanlık tarafından karşılanıyor. Açıklanan zaman aralığında başvuru yaparak kamplara katılabiliyorsunuz, tabi çok fazla kişi başvurduğu için kampa katılamamayı da göze almalısınız başvururken. Ben ikinci senemde kamplara katılmaya hak kazandım. Yedek listesinde olduğum için seçildiğimden kampın başlamasından 2 gün önce haberim oldu. Ani bir karar olduğu için tereddüt etsem de abim mutlaka katılmam gerektiğini söylediği için valizimi hazırlamaya başladım. Gideceğim kamp Kırşehir Kaman Ahi Evran Doğa Kampı’ydı. Yapacak daha iyi bir işim olmadığı için gitmeyi kabul ettiğim kampta bu kadar çok eğleneceğimi tahmin bile etmemiştim. 

Kampın ilk günü bungalovlara yerleştirildik ve Türkiye’nin hatta dünyanın dört bir yanından oda arkadaşlarımız oldu. Mesela benim oda arkadaşlarımdan biri Mersin’den, biri Adıyaman’dan, bir diğeri ise Almanya’dandı. Evet, Almanya’dan buraya sadece bu kamp için gelmişti. 200’den fazla kişinin bulunduğu kampta etkinliklerin daha kolay yapılması için yaklaşık 20 kişilik gruplara ayrıldık ve her gruba daha önceden liderlik eğitimi almış liderler atandı. 20 kişilik grubumuzda Türkiye’nin doğusundan batısına, kuzeyinden güneyine her köşesinden arkadaşlarımız oldu. İlk gün bu kadar farklı kültürler nasıl anlaşacak diye düşündüysek de inanın bana ikinci gün yıllardır birbirimizi tanıyormuş gibi samimi olduk. Kampın ikinci günü etkinlikler yoğun bir şekilde başladı. Kano, paintball, okçuluk, matrak, mangala, bisiklet, tırmanış, keçe yapımı gibi farklı aktivitelerde bulunduk. Kendi başımıza yapmaya kalksak epey masraflı ve uğraştırıcı olacak bu etkinlikleri hızlandırılmış ama doyurucu bir şekilde deneyimlemiş olduk. Bunun yanında Osmanlılar tarafından oynanan bir askeri spor olan matrak ve bir Türk strateji oyunu olan mangala hakkında bilgi sahibi olduk.

Kampta spor faaliyetlerine de önem veriliyordu. Futbol, basketbol, voleybol, masa tenisi gibi spor dallarından bir tanesini seçip turnuvasına katılabiliyordunuz. Laf aramızda, kırk yıl düşünsem aklıma gelmezdi ama ben de futbol turnuvasından madalya kazandım.

Bu etkinliklerin yanında her kamp gününün akşamı kampçılardan ikişer grup gece eğlencesini hazırlıyordu. Günün bütün yorgunluğuna rağmen gece de eğlenmeye devam edebiliyorduk. Gece eğlencelerinde her günün temasına uygun şiirler, korolar, işaret diliyle hazırlanmış şarkılar, tiyatro, halk oyunları ve eğlenceli oyunlar yer alıyordu.

Kamp alanındaki etkinliklerin dışında Kırşehir’e ve Nevşehir’e gezilerimiz de oldu. Dürüst olmak gerekirse Kırşehir’e kampa gelmeden önce ben ve arkadaşlarım “Kırşehir’de gezecek yer var mı?” diye düşünüyorduk. Cacabey Camii’ni görünce bu düşüncemden gerçekten çok utandım. Aslen gök bilim medresesi olarak yapılan bu caminin mimarisi hepimizin ağzını açık bırakacak güzellikteydi. 1272 yılında yapılmış bu caminin dış kolonları uzaya fırlatılan roketler şekilde inşa edilmiş, caminin girişinde de eksen eğikliğini ve dünyanın şeklini simgeleyen kabartmalar bulunuyor. Gök bilimiyle ilgili pek çok detay bulunduran bu camiyi gezmek benim için büyük bir fırsat oldu.

Kampın son gününde zamanın nasıl geçtiğine çok şaşırıyorsunuz. Bir haftadır tanıştığınız kişilerle yıllardır tanışma samimiyetine erişiyorsunuz desem samimiyetle söylüyorum; abartmış olmam. Kamp dediğimiz şey kamp ateşi olmadan olmaz tabi ki. Son gece büyük bir kamp ateşinin etrafında veda valsiyle kampa veda ettik. Gençlik ve Spor Bakanlığına ve vedalaşmadan önce bile buluşma tarihi planladığımız canım kamp arkadaşlarıma da yazı vesilesiyle çok teşekkür ediyorum. Kamplar ve bakanlığın diğer projeleri hakkında bilgi almak için Gençlik ve Spor Bakanlığının internet sitesini ziyaret edebilirsiniz.

 Hazırlayan: Şule Demir - Gazete ETÜ