HABERİ PAYLAŞIN

Üniversitemizde 23-24 Mayıs 2016 tarihlerinde “Kariyer ve Ortak Eğitim Günleri ‘16” düzenlendi. TOBB ETÜ Mezunlar Derneği (TOBB ETÜ-MED) ile ortaklaşa gerçekleştirilen etkinlik, üniversite öğrencileri ile Türkiye’nin önde gelen şirketlerini buluşturarak, gençlerin kariyer planlamasına, şirketlerin ise nitelikli insan gücüne ulaşmalarına ortam hazırladı.

TOBB ETÜ Rektörü Prof. Dr. Adem ŞAHİN açılıştaki konuşmasında bu etkinliğin artık her yıl aynı zamanlarda düzenleneceğini, Eylül ayında da TOBB ETÜ mezunlarının kurdukları işlere ait şirketlerle mevcut öğrencileri bir araya getirecek bir çalışma gerçekleştireceklerini söyledi.

Programın ilk günü Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sn. Abdulkadir Konukoğlu’nun konuşması ile başladı. Yarım asrı aşan tecrübelerini öğrencilere aktaran Konukoğlu, iş hayatı, SANKO ve Gaziantep ile ilgili bilgiler verdi. “Hayal kurun, hedefiniz olsun, hedefe odaklanın, yılmadan çalışın, zorluklar karşısında panik yapmayın. Panik yaparsanız kontrolü kaybedersiniz” diyen Konukoğlu, “Ortaokuldan ayrılıp babamın fabrikasında çalışmaya başladım. Babam beni ustama teslim ederken, ‘Fabrikada baba yok, baba evde. Bundan böyle idari binaya da gelme. Servisle gider gelirsin’ dedi. Yer süpürdüm, tezgah sildim ama her kademeyi öğrenerek, başararak geride bıraktım. Yer süpürürken de Yönetim Kurulu Başkanlığımda da en iyisini yapmaya çaba gösterdim. Sivil toplum kuruluşlarında görev alarak çevremi genişlettim. Sizler de işinizde başarılı olmak için sivil toplum kuruluşlarında görev almaya özen gösterin. Beni en çok mutlu eden görevim, Gaziantepspor Kulübü Başkanlığı oldu. Yenmeyi ve yenilmeyi öğrendim. Yenince sahiplenip paylaşanları, yenilince malzemeci ve top toplayıcıdan başka çevremde kimsenin olmadığını gördüm’’ şeklinde konuştu.
“Her zaman bir konuya odaklanın. Bunu yapan başarılı olur. Örneğin, traktör fabrikasına gidiyorsam, diğer şirketlerle ilgili zihnimde tüm düğmeleri kapatırım. Sadece orası ile ilgili konulara odaklanırım. Oradan hangi duygu ile çıkarsam çıkayım, çıktığım an orasının zihnimdeki düğmesini kapatır, gideceğim şirketin düğmesini açar ve onunla ilgili düşünce derinliğine girerim” ifadelerini kullandı.
Konukoğlu, Sani Konukoğlu Vakfı aracılığı ile gerçekleştirdikleri faaliyetlere değinerek, “Bugüne kadar, 3’ü fakülte binası olmak üzere 21 okul, 13 cami yaptırdık. Her yıl 1.500’ün üzerinde üniversite öğrencisine ayda 400 TL karşılıksız burs veriyoruz. Yine her yıl Milli Eğitim Müdürlüğü ile işbirliği içerisinde 10 bin öğrenciye kıyafet, 10 bin öğrenciye kırtasiye yardımı gerçekleştiriyoruz. Valilikle işbirliği içerisinde her yıl 40 bin aileye gıda yardımı yapıyoruz. Paylaşmak mutluluktur. Paylaştıkça kazanıyoruz, kazandıkça paylaşıyoruz. Hayır işlerini ve zekat dağıtımını ahirete EFT olarak tanımlıyorum. EFT nedir? İnternet üzerinden, görmediğiniz parayı havale etmektir. Tuşa bastığınızda paranın gittiğine inanıyor musunuz? İnanıyorsunuz. Ben de yaptığımız iyiliklerin ahirete EFT olduğuna inanıyorum. Hatta Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Gaziantep Üniversitesi’ne yaptırdığımız Sani Konukoğlu İlahiyat Fakültesi’nin temel atma töreninde, öbür dünyaya EFT işlemi olarak tanımladığım hayır işlerinin, Kur’an-ı Kerim’de, ‘herkes önceden eliyle gönderdiğine baksın’ şeklinde yer aldığını söylemişti” diye konuştu.
Konuşmasının sonunda, TOBB ETÜ Rektörü Prof. Dr. Adem Şahin, Konukoğlu’na teşekkür plaketi takdim etti.

Sn. Konukoğlu’nun konuşmasının ardından Kütahya Porselen Yönetim Kurulu Başkanı Sn. Semra Güral SÜRMELİ dinleyicilere hitap etti.
Yaklaşık kırk beş dakika süren müzik dinletisinin bitimiyle tekrar programlara geçildi.

Günün üçüncü konuşmacısı Tüyap Anadolu Fuarları A.Ş. Genel Müdürü ve TOBB GGK Başkan Yardımcısı Sn. Cihat Alagöz oldu.

Kısa bir kahve arasının ardından Formeo Genel Müdürü Kurucu Diyetisyeni Sn. Elvan Odabaşı KANAR iş deneyimleri ve tavsiyelerinden bahsetti.

 

Günün merakla beklenen isimlerinden biri de TAI-TUSAŞ Genel Müdürü Muharrem DÖRTKAŞLI idi.
Daha önce de okulumuzda pek çok kez bulunan DÖRTKAŞLI kendine has üslubu ve anlatımıyla gençlere ileriye dönük yapılacak şeylerden bahsetti. Konuşmasında yakında mezun olacaklara da parantez açmayı ihmal etmedi. Muharrem DÖRTKAŞLI’nın esasen koyu bir Beşiktaşlı olduğunu ve şampiyon olduktan sonra TUSAŞ’ı Beşiktaş bayraklarıyla donattığını da siz okuyucularımızdan esirgemeyelim.

Günün son iki konuşmacıları ise Türk Traktör İnsan Kaynakları Direktörü Sn. Osman ÖZDEMİR ve Türk Telekom Teknoloji Grup Müdürü Sn. Ahmet Fethi AYHAN oldu.

Etkinliğin ikinci günü Murat Karaöz’ün konuşmasıyla başladı.
Havelsan’da Mobil Güvenlik Mühendisi olarak çalışmakta olan ve aynı zamanda okulumuz mezunlarından Murat Karaöz bizlere deneyimlerini ve tavsiyelerini aktardı.
Havelsan’da bulunan iş ortamından sosyal yaşama kadar birçok alana değinen Karaöz konuşmasında
Siber güvenlik günümüzde aşırı önem taşıdığını, zamanında ODTÜ’ye yapılan bir siber saldırı sonucu tüm Türkiye’nin elektriğinin kesildiğini söyledi.
Amerika’da en büyük bütçenin Siber Savunmaya ayrıldığına değinen Karaöz, Havelsan’da da bu konuda SST(Siber Savunma Teknoloji Merkezi)‘nin faaliyetlerinden ve çalışma ortamından bahsetti.
Seçsis’in sağlandığı yerin Havelsan’ın içinde yer aldığını, internete, yurtdışına ve dışarıdan herhangi bir müdahaleye kapalı bir biçimde hizmet verdiğini belirtti.
Aselsan, Tusaş ve Roketsan ile ilgili kıyas yapan Karaöz “Bizim yerimiz merkezi hemen Kentpark ve Cepa’nın arkasında. İnanın Roketsan hâlâ nerede bilmiyorum Ankara’da diyorlar” diyerek dinleyenleri güldürdü.

Kısa bir kahve arasının ardından Öncüoğlu Mimarlık Yönetim Kurulu Üyesi Sn. Engin Öncüoğlu’nun konuşmasına geçildi.

Öncüoğlu + ACP Mimarlık ve Şehircilik firması yönetim kurulu üyelerinden olan aynı zamanda okulumuz İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı bölümünde yarı zamanlı öğretim görevliliği yapan Engin ÖNCÜOĞLU, gençlere iş dünyası , ticari hayat , tasarım ve mimarlık alanlarında pek çok öneride bulundu. ’’İçinde bulunduğumuz ticari dünya , mimari önceliklerimiz olmadığı anlamına gelmesin’’ diyen Öncüoğlu konuşmasına, şehre değer katmayacağına inandıkları projeleri kabul etmediklerini belirterek devam etti. TOBB ETÜ’nün ‘’3 dönem’’ ve ‘’ortak eğitim’’ uygulamalarını beğendiğini, ancak çok zor olduğunun da farkında olduğunu ifade eden Öncüoğlu, ‘’Staj yaptığınız süre zarfında o büroda işlerin nasıl yürüdüğünü mikro ölçekten makro ölçeğe kadar anlamış olmak durumundasınız’’ diyerek gençleri uyardı. Stajda öğrenilen bilgilerin yalnızca orada kalmayıp ileriki dönemlerde eğitim dünyasına da taşınması gerektiğini vurguladı. Mimarlığa eşlik eden pek çok alt disiplinin bulunduğunu belirten konuşmacı, ‘’Önemli olan sizlerin mesleki bağlamda neyi yapmaktan mutlu olduğunuzu keşfetmenizdir’’ diyerek ortak eğitim uygulamasının bu anlamda sunulan çok iyi bir fırsat olduğunun da altını çizdi. Gençlerin çoğunda mezun olduktan sonra mimarlık , iç mimarlık veya tasarım ofisi açma hevesi olduğunun ifadesi ve Öncüoğlu’na bu konudaki fikirleri sorulduğunda ise konuşmacı, bazen risk almanın da önemli olduğunu; böyle bir hevesleri varsa denemeye değeceğini, ileriki yaşlarda hayatla ilgili kararlar alınırken daha ciddi olunduğunu ve daha detaylı düşünüldüğünü ifade ederek konuşmasını noktaladı.

Mütevelli Heyet Başkanımız Sn. Rifat HİSARCIKLIOĞLU’nun cenaze sebebiyle katılamadığı etkinliğe Türkiye Barolar Birliği başkanı Prof. Dr. Metin FEYZİOĞLU’nun konuşması ile devam edildi. Kendisi ve Türkiye için hem TOBB’un hem de TOBB ETÜ’nün değerli bir kurum olduğunu belirterek sözlerine başlayan Feyzioğlu, Avukatlık mesleğinin püf noktalarına değindi. Ancak hukukun üstünlüğü ve çoğulcu katılımcı demokrasiyi başarılı şekilde uygulayan ülkelerin Avukatlık için uygun ortam olduğunu belirtti. Çocukluğundan bu yana Hukuk’a aşık birisi olarak yetiştiğini Avukatlık mesleğini aşkla yaptığını ve ceza hukukunu seçmesinde insan odaklı olmasından kaynaklandığını belirtirken, biz gençlere analiz eden, neden sonuç ilişkisi kurabilen ve en önemlisi insan olmanın bilincinde olan nesiller olmamız öğüdünü verdi. Soruları yanıtladığı kısmında milliyetçi ve vatansever olmaya çok fazla ihtiyacımız olduğunu belirtti. Bu toprakların felsefesini anlayıp insandan yaradana ulaşan yolda Yunus Emre’den Mevlana’dan Hacıbektaş’tan esinlenmemiz gerektiğini, ancak bu şekilde etnik, mezhep ve ideolojik ayrımların önüne geçebileceğimizi belirtti. İnteraktif olarak gerçekleştirdiği konuşmasının sonunda TOBB ETÜ Mezunlar Derneği Başkanı Burak Tolga Terzi, Feyzioğlu’na plaket verdi.

Yine kısa bir kahve arasının ardından(insanlar karnını doyurunca yani) TOBB ETÜ Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümünden Sn. Prof. Dr. Mehmet Nejat Akar’ın konuşmasıyla devam edildi.

Etkinliğin iştah kabartıcı arasında zaten çok önceden başlamış olan makarna ikramı vardı.
Son üç konuşmacı
-Elif Ajdar ÖZEL – PERYÖN İç Anadolu Başkanı
-Devrim AKSU – Aselsan İnsan Kaynakları Müdürü
-Sahaja Yoga Tanıtım
-Onur Şener Kapanış Konseri

Hazırlayan: Oğuzhan Türker