Bölüm Hakkında

İktisatçı kimdir, ne iş yapar?

• İktisatçılar, kazanmış oldukları kapsamlı ve analitik düşünme becerisi sayesinde her şeyden önce iyi bir gözlemci, analizci ve karar verici olurlar.
  • İktisadi araştırma yapan merkez bankaları, kalkınma bankaları gibi gerek ulusal ve gerek uluslararası kurum ve kuruluşlarda, kamu kurumlarında, finans kurumlarında, banka ve sigorta şirketlerinde, ayrıca uluslararası şirketlerin uzman ve yönetici pozisyonları için öncelikli olarak tercih edilmektedirler.
  • İktisat bölümü mezunları elde etmiş oldukları donanım ile birçok farklı alanda yüksek lisans ve/veya doktora eğitimlerine devam edebilmektedir.
  • Sayısal alandaki lise öğrencileri, üniversite eğitimleri sonrasında kamuda veya özel sektörde uzmanlık ve yöneticilik pozisyonlarında çalışmayı hedefliyorlarsa, bu pozisyonlara iyi bir şekilde hazırlanmak için İktisat eğitimi almayı tercih ederler.

TOBB ETÜ İktisat lisans programı modern bir iktisat eğitimi için gerekli teorik ve pratik gereksinimleri karşılamak üzere son derece sağlam ve dengeli bir program sunmaktadır. Program, Türkiye ve diğer ülke ekonomilerini anlamak için gerekli altyapıyı sunarken, öğrencilere bağımsız ve analitik düşünme yeteneği kazandırmayı hedeflemektedir. TOBB ETÜ İktisat lisans programı uluslararası standartlarda kaliteli bir akademik eğitimin yanı sıra birçok başka avantaj da sunmaktadır:

Zengin Araştırma Kadrosu: Bölümümüz iktisadın çeşitli alanlarından hem teorik hem ampirik çalışmalar yapan zengin bir öğretim üyesi kadrosuna sahiptir. Öğretim üyelerimizin araştırma konuları ve akademik yayınları için Araştırma Konuları sayfamızı inceleyebilirsiniz.

Esnek Müfredat: Son yıllarda yapılan değişikliklerle lisans programındaki zorunlu ders sayısı azaltılıp seçmeli ders sayısı artırılarak öğrencilere ilgi duydukları ve/veya uzmanlaşmak istedikleri alanlarda ders alabilme konusunda esneklik sağlanmıştır. Bu doğrultuda lisans programında öğrencilere, uluslararası tecrübeye sahip ve yüksek donanımlı zengin öğretim kadrosu tarafından öğretilen teorik ve uygulamalı birçok seçmeli ders sunulmaktadır. İlgili ders listesine buradan ulaşılabilecek olup müfredatımıza bölümümüzü diğer programlardan ayrıştırabilecek seçmeli dersler eklemeye devam ediyoruz. Son dönemlerde seçmeli ders listemize eklediğimiz bazı dersler:

İKT 457 - Ekonomi ve Finans için Yapay Zeka I

İKT 458 - Ekonomi ve Finans için Yapay Zeka II

İngilizce Ağırlıklı Eğitim: Müfredatımızda yer alan derslerin bir bölümü Türkçe bir bölümü ise İngilizce dilinde sunulmaktadır. Müfredatın ilk dönemlerinde alınan servis dersleri (Matematik, Türk Dili, Uygarlıklar Tarihi, Hukuk vb.) Türkçe olarak verilmekte olup, İktisat bölümünce açılan zorunlu ve seçmeli derslerin yaklaşık %70'i İngilizce olarak verilmektedir.

Yüksek Bursluluk Oranı ve Yüksek Öğretim Üyesi/Öğrenci Oranı: TOBB-ETÜ İktisat Bölümü yüksek bursluluk oranı (2021 yılında tam burslu 10 öğrenci, %50 burslu 25 öğrenci ve ücretli 5 öğrenci kabul eden sınıfları) ve öğrenci başına son derece yükseköğretim üyesi sayısı (öğretim üyesi başına yıllık yaklaşık 2.5 öğrenci) ile diğer vakıf üniversitelerindeki iktisat bölümleri arasında öne çıkmaktadır.

Çift Anadal/Yan Dal İmkânları: TOBB ETÜ, kendi bölümlerinde başarılı olan öğrencilerin başka bir bölüm diploması da almalarına olanak sağlayan Çift Anadal programı ve yine başka bir bölümde uzmanlık kazanmalarına olanak sağlayan Yandal programı sunmaktadır. Diğer birçok üniversiteye göre daha esnek olan bu programlar başarılı öğrencilere önemli fırsatlar sunmaktadır.

Ortak Eğitim: TOBB ETÜ, mezun olmadan önce bir yıla yaklaşan iş deneyimi olanağı sağlayan Ortak Eğitim Programı ile tüm öğrencilerini hayata hazırlamaktadır. Ortak Eğitim Programı öğrencilerin kendi ilgi alanlarına göre kariyer planlarını erken aşamada belirleyebilmelerine imkân tanımakta, ayrıca öğrencilerin mezuniyetleri sonrasında iş piyasasında öncelikli olarak tercih edilmelerini sağlamaktadır.

İkinci Yabancı Dil: TOBB ETÜ’deki her öğrenci, yoğun bir zorunlu İngilizce hazırlık programını takip eden lisans programından mezun olabilmek için pek çok zorunlu ve seçmeli dersin yanı sıra, kendisinin seçeceği ikinci bir yabancı dilden dört adet dersi de başarmak zorundadır.

Bölüme yeni başlayan öğrenciler tarafından sıkça sorulan bazı sorulara ve cevaplarına buradan ulaşabilirsiniz.

Aday öğrencilerimiz için hazırlamış olduğumuz bölüm tanıtım kitapçığına buradan ulaşabilirsiniz.

Bölüm tanıtım videomuza buradan ulaşabilirsiniz.

Lisans Öğrenci Sayısı

Yüksek Lisans Öğrenci Sayısı

Doktora Öğrenci Sayısı

Toplam

Öğretim Elemanları

Profesör Dr.

Doçent Dr.

Dr. Öğretim Üyesi

Öğretim Görevlisi

Toplam

Mezun Sayısı

Öğrenci Sayısı

Lisans Mezun Sayısı

Yüksek Lisans Mezun Sayısı

Toplam Mezun Sayısı

Mezunlarımızın Öğrenim Durumu

Sayılarla İktisat Bölümünde Ortak Eğitim

Son 3 yıl içerisinde öğrencilerimizi 157 firma ve kuruma ortak eğitime gönderdik.

Mezun olan öğrencilerin %17’si ortak eğitim yaptıkları firma veya kurumlarda işe başladı.

Son 3 Yılda Öğrencilerimizin Ortak Eğitime Gittiği Başlıca Firma ve Kurumlar

Türk Traktör ve Ziraat Makineleri A.Ş.

Kredi Garanti Fonu A.Ş.

TOBB

Ankara Ticaret Odası

Başaran NAS YMM A.Ş. (PriceWaterhouse Coopers)

Rönesans Holding A.Ş.

TEPAV

Demir Export A.Ş.

Gümrük ve Turizm İşletmeleri Ticaret A.Ş.

Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müd.

Gama Holding/Enerji/Güç Sistemleri Mühendislik ve Taahhüt A.Ş.

İktisadi Kalkınma Vakfı

Meybem Mesleki Yeterlilik ve Belgelendirme Merkezleri A.Ş.

Securitas Güvenlik Hizmetleri A.Ş.

Mitaş Yatırım A.Ş.

T.C. Sayıştay Başkanlığı

Yüksel İnşaat A.Ş.

Arçelik A.Ş.

Esen Sistem Entegrasyon ve Müh. Hiz. San. ve Tic. Ltd. Şti.

Language Academy Wales

Migros Türk A.Ş.

TOBB ETÜ Sürekli Eğitim Merkezi

Umumi Mağazalar Türk A.Ş.

Mezunlarımızın Çalıştığı Firma ve Kurumların Bazıları

Havelsan

T. C. Hazine ve Maliye Bakanlığı

Mezunlarımızın Çalıştığı Sektörler